Biokert: Batáta: Édesburgonya

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/edesburgonya.html



Édesburgonya
Ipomoea batatas (L.) Lam

Elnevezései: kumara [Óceánia], camote, batata [spanyol], satsuma-imo [japán]

Növénytani leírása. A Convolvulaceae (szulákfélék) Ipomoea nemzetségébe tartozó, kétszikű, évelő növény. Hosszú, kúszó indái vannak. Levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik. A gyökerek 8-15%-a vastagodik meg, növényenként általában 4-10 db. A megvastagodott gyökér tipikus gyökér keresztmetszetű. Felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga, vörösessárga vagy piros.

Származása, elterjedése. A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Termesztése Afrikának az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső területein, Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban terjedt el. Ez utóbbi termőhelyen a burgonyánál nagyobb szerepet játszik mind a termesztésben, mind a fogyasztásban.

Termesztése az egész világon a trópusi, szubtrópusi éghajlatú országokra koncentrálódik. A mérsékelt öv melegebb részein ott foglalkoznak vele, ahol hőigénye viszonylag hosszú tenyészideje alatt kielégítést nyer.

Élelmezési és gazdasági jelentősége. A gumószerűen megvastagodott húsos édesburgonya-gyökér szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, 15-30 mg/100 g. A többi zöldségféléhez viszonyítva sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin.

A trópusok egyik legértékesebb - folyamatosan hasznosítható - növénye.

Legnagyobb gazdasági jelentősége Ázsiában van, de Afrikában is fontos növény. Az amerikai kontinensen másodlagos jelentőségű, energiát szolgáltató alapélelmiszer. A legtöbb termést Brazíliában takarítják be, ahol erjesztéssel alkoholt is állítanak elő belőle.

Környezeti igényei. Hőigényes, 24 °C körüli hőmérséklet ideális számára. Mind nappal, mind éjszaka meleg körülményekre van szüksége. A növekedése 15 °C-nál leáll, hosszabb ideig tartó, 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten pedig már károsodik. Csak ott termeszthető, ahol 4-5 hónapig fagymentes az idő.

A hosszú nappalok a hajtásnövekedést, a rövidnappalos körülmények pedig a gyökerek megvastagodását és a virágzást segítik elő. A gyökér vastagodása csak rövid nappalon indul meg, de a már megindult folyamat hosszú nappalon is folytatódik. A gyökérmegvastagodásra legkedvezőbb a napi 11,5-12,5 órás megvilágítás. A termés mind ennél rövidebb ideig tartó (napi 8 órás vagy kevesebb), mind ennél hosszabb ideig tartó (napi 18 órás) megvilágítás mellett csökken. A tenyészidőszak alatt 450-600 mm csapadékot igényel, hetente kb. 25 mm-es eloszlásban. A szárazságot jól tűri.

Szemiarid (félsivatagi) körülmények között is termeszthető öntözés nélkül, ha tenyészideje alatt hullik le az éves csapadék.

Az olyan jó vízelvezetésű, morzsalékos homok-, homokos vályog-, vályogos homoktalajokat szereti, ahol az altalaj agyagos. A nehéz agyagfeltalajokat nem szereti, ilyen helyeken alaktalan lesz a gyökér. Az 5,2-6,7 pH-értékű, enyhén savanyú kémhatású talajokat kedveli.

A tápanyagokat kálium, foszfor, nitrogén mennyiségi sorrendben igényli. A nitrogéntúltrágyázás túlságosan buja vegetációt és vékony, gyenge minőségű gyökereket eredményez.

Termesztése. A gyökérről nyert kis hajtásokkal szaporítják. Ezeket akkor választják le onnan, amikor 6-10 levelesek. A leválasztott hajtásokat kb. 6 hétig nevelik ágyakban, 24-27 °C talajhőmérsékleten a kiültetés előtt.

Szaporítható hajtásdugványozással is. Ez utóbbi módszer a trópusi termesztési gyakorlatban elterjedtebb. Erre a célra kb. 8-10 ízközű, 30-45 cm hosszú hajtást vágnak. Kiültetés előtt a vágási felületet magas páratartalom mellett hőkezeléssel zárják le. Ez a művelet 3 napig tart.

A szaporítóanyagot 100-120 cm sor-, 30-40 cm tőtávolságra ültetik ki. A maximális termés a telepítés után 130-150 nap múlva takarítható be. A gyökerek felszedésre legalkalmasabb állapotát a levelek sárgulása jelzi.

Szubtrópusokon, mérsékelt övön a gyökereket fel kell szedni, mielőtt a hőmérséklet 10 °C alá süllyedne, hogy az alacsony hőmérsékleten ne károsodjanak. Az elérhető átlagtermés 8-12 t/ha. A felszedett gyökereket 27-29 °C-on, 85-90% relatív levegő-páratartalom mellett 4-7 napig kezelik. E kezelés után a hőmérsékletet 13-16 °C-ra csökkentik, a levegő páratartalmának változtatása nélkül. Az egyes fajták tárolhatósága eltérő, általában 2-3 hónaptól 6 hónapig terjed.

Az ízben károsodás léphet fel, ha tárolóhelyen az oxigéntartalom 7%-nál, a szén-dioxid-tartalom pedig 10%-nál kisebb.

 
Ipomoea batatas

Batáta, másnéven édesburgonya a hajnalkafélék (Ipomacea) családjába tartozik. Nem áll rokonságban a csicsókával, burgonyafélékkel. Évelő szulákféle, egyévesként termesztik. A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, ősszel 1 tő 1–1,5 kg gumókat fejleszt. Kétféle gumóval találkozunk az egyik világos szürke színű hússal és mélylila színű külső héjjal rendelkezik, íze a szelíd gesztenyére emlékeztető. A másik fajta sötét, narancssárga húsú, felülete sárgás, réz színű, íze a legédesebb sütőtökre emlékeztet. Kúszónövény, sötétzöld, nyíl alakú levelekkel. Télen 1-7°C-on áttelel.

Meredek lejtőkön is jól termeszthető, ahol más növények nem, vagy irtás utáni vegyes kultúrákban. Laza homokos talajon bő termést hoz, nem vízigényes, öntözést nem kíván. Egyszerűen termelhető, kártevője nincs Magyarországon. Piacképességét a drótférgek ronthatják, erősen elfertőződött, kötöttebb talajon támadhatják meg a gumókat a kártevők.

C- és B-vitamin forrásként is jelentős, illóolaj tartalma pedig sajátos ízt kölcsönöz, amely azonban nem kellemetlen. Magas a karotin tartalma, főleg a sárgahúsú fajtának.

A batáta gumóban tartalék tápanyag a keményítő, nyers állapotban egészen enyhe édes ízű. Hő hatására azonban a keményítő hidrolizál, és maltózzá bomlik, ami a főtt terméknek kellemes batátára jellemző ízt kölcsönöz.
A batáta elsősorban szénhidrát-, így energiatermelő növény. Fiatal hajtását és levelét sok trópusi területen zöldségként fogyasztják, ill. takarmányként állatok etetésére, friss, szárított, silózott formában. A zöld batáta fogyasztásának gyógyító szerepet tulajdonítanak a magasvérnyomás-betegség kezelésében.
Őshazájában, Peruban sütve, főzve, szárítva, lisztté őrölve fogyasztják.

 

 

A trópusi vidékeken szinte bárhol fellelhető zöldség rendkívüli népszerűségnek örvend, Afrikában, Kínában, az Egyesült Államok déli államaiban, illetve az óceáni szigetvilágban egyaránt nagyon elterjedt. A batáta néven is ismert gumó sok országban az alapvető élelmiszerek közé tartozik, nálunk leginkább az egzotikus gyümölcsöket árusító standoknál találhatjuk meg. A krumpli formájú zöldségnek számos fajtája létezik, héjuk színe a fehértől a rózsaszínűn át a vörösesbarnáig változhat. A héj árnyalata azt is elárulja, milyen az édesburgonya húsa, a kreol konyhában a vörös héjú, fehér húsú a legelterjedtebb. A batáta-hozzáértők azt ígérik, ha egyszer megkóstoljuk a gumókat, többé nem felejtjük el az ízét. Neve elárulja, hogy kellemes, édes ízre számíthatunk, mely finom fűszerességgel párosul. Ez a jellegzetesen édes és pikáns íz lehetőséget ad a gumók rendkívül változatos elkészítésére, valamint arra, hogy olyan húsételek mellé szolgálhassuk fel, ahol kellemesen harmonizál az édes és a sós ízek kontrasztja. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Az édesburgonyát önálló ételként is fogyaszthatjuk, főzhetjük, zöldköretként kínálhatjuk, a kreol konyhában pedig gyakran megőrölve, szétzúzva kenyeret vagy süteményt is készítenek belőle. Szerencsés, ha hagymával, esetleg más pikáns hozzávalóval pirítjuk, pároljuk, nem ajánlott azonban krémes mártásokkal csőben sütni, mert ahhoz túl édes és fűszeres. Az édesburgonyás receptek közül több híressé vált már, ilyen az Egyesült Államokban híres hálaadási menü elengedhetetlen szereplője, a kandírozott édesburgonya, melyet a hagyományos sonka és pulyka mellé szolgálnak fel, vagy a jamaikai karibi puding, mely batátával, kókusszal, lime-mal és fahéjjal készül. Az édesburgonyának állítólag már VIII. Henrik is nagy rajongója volt, ő esküdött rá, hogy a batátából sült lepény javítja szexuális életét, így még egy indokkal több, hogy megkóstoljuk ezeket a rejtélyes kis gumókat.

   Magyarországi termesztése:

 

http://bionaturline.hu/batata/termesztese.html

 

Kedves érdeklődő társaim, talán ezen a honlapon még többet megtudtok a batáta neveléséről, ha bemásoljátok a keresőtökbe, mert a networkös rendszer nem linkelte:

Ezen kívül a termelők véleményének nagyon örülnénk. Margó

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Köszi az infót, és csak ismét gratulálni tudok a sikerhez :)) Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Természetesen a 3. sor eleje üdvözlet nélkül értelmes! :D

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Margó,
kicsit sárgába-pirosba-lilába hajlott a levél színe a tő közelében. Nem száradt el. Ki
Üdvözletszedni akkor kell, amikor a bűvös 10°C közeleg.( a földben értendő.). Ez alatt a gumókban keményítő képződik, ami élvezhetetlenné teszi a termést. Meg kell mondanom, hogy nem gumót ültettem, hanem a hosszan elfutó szárról szedett palántákat, amit szakembertől szereztem be. Kis szerencsével jövő tavaszra már én termesztem ezeket is.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Hááát.. János, ilyenek ezek a vők. Nekem is mindig a legféltettebb új növényszerzeményemet írtja ki a vejem gyomlálás ürügyén. :)) Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kedve Gizke, mikor kell felszedni a gumókat? Ennek is úgy elszárad a levele, mint a rendes krumplinak? Különben a 40-70 dg-os termések kísérletnek nem rossz eredmény, sőt... Gratulálok a sikerhez. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

40-70 dkg-os batáta gumóim nőttek, az egész termésem nem egészen 12 kg lett. Jóval többre számítottam, de ez a év, a rövid tenyészidejével jól kitolt velem. Jóval több víz kellett volna szegény batátáknak, ennyire futotta. A magaságyásokban, mivel még csak 1 évesek, nagyon laza volt a talaj. 3 fajtával próbálkoztam, a következőkben elég lesz 1 fajta, a narancsos színűnek volt a legnagyobb sikere. Ez a Hun-Duras nevű édesburgonya. Nagyon jó ízű, kb. 1 cm vastag szeleteket vágtam a gumóból, és nagyon kevés olajon pirosra sütöttem mindkét oldalát. Unokámnak nagyon ízlett, és a felnőttek se hagyták a tányéron. A nagyobb része párolóba került és pépesítve kis zacskókba, az új unoka hozzátáplálása majd ezzel kezdődik.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

az enyém már a komposztálásban van vejem kidobta azt hitte nem termett semmi alatta mikor kihúzta ,

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Felszedtem a batáta gyökeres hatásaimat a kertből. Hááát... termés nem volt alatta, csak nagyon apró gumók, ezért nagy földlabdával ültettem edényekbe és a lépcsőházban próbálom átteleltetni, világos, nem fagyos, nem fűtött helységben. Várom a tanácsaitokat, akiknek sikeres volt a termesztés. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Ismét: Jelentés a Batáta-ültetvényemről:
A múlt héten a rossz idő miatt szerettem volna az ültető-edényt bevinni a szabadból, amikor a legyökeresedéseket én is észrevettem. Úgy döntöttem, hogy inkább nádponyvával takarom le az egészet. Átvészelte a szeles hideg napokat, és most kb. 2 hétig ismét jobb idő várható. Addig lesz időm gondolkodni - és a Ti tanácsaitokat is figyelembe venni -, hogy mit kezdjek vele. Megbontottam egy legyökeresedett részt, a föld alatti részen apró gumók vannak - amiből egyelőre nem fog fejlődni felhasználható gumó, ugyanakkor kint sem maradhat a hidegebb időkben. Nem tudom, hogy a szárrészét felszabdalhatom-e, vagy még mindig a fő-gyökérről érnek a "dugványok"?

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Nekem, már a hajtásaik leérnek a vödrön kívül a földre, és ott fut szét. Margó

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Pollák Piroska írta 1 hete itt:

Tisztelt Szakértő! Én szeretnék tanácsot kérni, hogy mi baja lehet a leanderemnek, de nem tudom hol lehetne képet küldeni róla. Köszönöm.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu