Egyed Józsefné üzente 10 éve

Köszi az infót, és csak ismét gratulálni tudok a sikerhez :)) Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Természetesen a 3. sor eleje üdvözlet nélkül értelmes! :D

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Margó,
kicsit sárgába-pirosba-lilába hajlott a levél színe a tő közelében. Nem száradt el. Ki
Üdvözletszedni akkor kell, amikor a bűvös 10°C közeleg.( a földben értendő.). Ez alatt a gumókban keményítő képződik, ami élvezhetetlenné teszi a termést. Meg kell mondanom, hogy nem gumót ültettem, hanem a hosszan elfutó szárról szedett palántákat, amit szakembertől szereztem be. Kis szerencsével jövő tavaszra már én termesztem ezeket is.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Hááát.. János, ilyenek ezek a vők. Nekem is mindig a legféltettebb új növényszerzeményemet írtja ki a vejem gyomlálás ürügyén. :)) Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kedve Gizke, mikor kell felszedni a gumókat? Ennek is úgy elszárad a levele, mint a rendes krumplinak? Különben a 40-70 dg-os termések kísérletnek nem rossz eredmény, sőt... Gratulálok a sikerhez. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

40-70 dkg-os batáta gumóim nőttek, az egész termésem nem egészen 12 kg lett. Jóval többre számítottam, de ez a év, a rövid tenyészidejével jól kitolt velem. Jóval több víz kellett volna szegény batátáknak, ennyire futotta. A magaságyásokban, mivel még csak 1 évesek, nagyon laza volt a talaj. 3 fajtával próbálkoztam, a következőkben elég lesz 1 fajta, a narancsos színűnek volt a legnagyobb sikere. Ez a Hun-Duras nevű édesburgonya. Nagyon jó ízű, kb. 1 cm vastag szeleteket vágtam a gumóból, és nagyon kevés olajon pirosra sütöttem mindkét oldalát. Unokámnak nagyon ízlett, és a felnőttek se hagyták a tányéron. A nagyobb része párolóba került és pépesítve kis zacskókba, az új unoka hozzátáplálása majd ezzel kezdődik.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

az enyém már a komposztálásban van vejem kidobta azt hitte nem termett semmi alatta mikor kihúzta ,

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Felszedtem a batáta gyökeres hatásaimat a kertből. Hááát... termés nem volt alatta, csak nagyon apró gumók, ezért nagy földlabdával ültettem edényekbe és a lépcsőházban próbálom átteleltetni, világos, nem fagyos, nem fűtött helységben. Várom a tanácsaitokat, akiknek sikeres volt a termesztés. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Ismét: Jelentés a Batáta-ültetvényemről:
A múlt héten a rossz idő miatt szerettem volna az ültető-edényt bevinni a szabadból, amikor a legyökeresedéseket én is észrevettem. Úgy döntöttem, hogy inkább nádponyvával takarom le az egészet. Átvészelte a szeles hideg napokat, és most kb. 2 hétig ismét jobb idő várható. Addig lesz időm gondolkodni - és a Ti tanácsaitokat is figyelembe venni -, hogy mit kezdjek vele. Megbontottam egy legyökeresedett részt, a föld alatti részen apró gumók vannak - amiből egyelőre nem fog fejlődni felhasználható gumó, ugyanakkor kint sem maradhat a hidegebb időkben. Nem tudom, hogy a szárrészét felszabdalhatom-e, vagy még mindig a fő-gyökérről érnek a "dugványok"?

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Nekem, már a hajtásaik leérnek a vödrön kívül a földre, és ott fut szét. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

zemplényiné mária írta:

Most a nyár elején a jó meleg földbe alapos beöntözés után ültettem el egy batáta gumót. Aztán szorgalmasan öntöztem, és örültem, hogy nem jött hideg rá. Ki is jöttek a szépséges hajtások, olyan ibolyára emlékeztető levelei vannak. Csak éppen fogalmam sincs, hogy mit is kell vele csinálni a továbbiakban. És kell-e egyáltalán.
Előzőleg próbáltam vizben gyökereztetni, de szétmálott, azért ültettem most egyből. Mindig próbálkozik az ember. Aki tudja mit is kell csinálni vele most a levelek megjelenése után, kérem írja meg.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Margó, kedves Batátások!
A palántáról nevelt növénykéim szépen terjednek, a velük való munka jelenleg abból áll, hogy néhány naponként ellenőrzöm a hajtásokat, le ne gyökerezzenek.Ezt nem szabad hagyni, mert akkor kevesebb gumót fejleszt az eredeti gyökéren.
Váraljai Dénes úrtól vettem a palántákat, a kísérőlevélben aprólékosan kioktatott édesburgonyából. Eddig elég volt ez az útmutató. Ha kérdéseim lennének, akkor is őt fogom keresni, meg vagyok győződve arról, hogy jó szívvel segít tanácsokkal.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Jelentés a Batáta-ültetvényemről:
2 hónapja én is vetettem a Tescoból batátát, melynek egy részét elfogyasztottuk, de 3 gumót elültettem, próbaként. Kettőt úgy, ahogy iktt leírták, egyet pedig hagyományosan lyukas vödörbe - arra gondolva, hogy a pápuák sem csinálnak vele ennyi cirkuszt. Gondosan ápoltam mind a hármat. Kb. 3-hétre egy kirohadt, egy meg elkezdett hajtani az átlátszó dobozban, a földeset nem bontottam ki, hogy megnézzem mit csinál. Egy hónap múlva megjelent a föld felszínén 3 pici rügy és a dobozoson is kettő. A földes azóta is szépen fejlődik, bokrosodik. A dobozost is át kellett ültetnek földbe, mert kezdett a csíra-hajtás fonnyadni, hiába permeteztem Most azon is van 4 hajtás, levelesek. Kint van mind a két vödör a vadgesztenye-fa alatt, de nap csak a reggeli órákban éri, most már nem takarom fóliával egyiket sem. Majd később is beszámolok a fejleményekről, mert izgalmasnak találom ezt a kísérletezést. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Reszkessetek trópusi termelők, mert Jánossal hamarosan mi is megjelenünk a világpiacon!!! :-()), ugyanis én is kaptam ma 1 kg-ot szaporításra Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

én is igy gondoltam ha más nem legalább a zöldjét megismerjük ,

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Szerintem dézsás növényként érdemes lesz vele foglalkozni, próbáljuk meg. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

a Fehérvári Teskóban van . de akkor érdemes e még az idén hajtatni gumót ha az előttem szólok már januárban neki kezdtek, igaz most jön még csak a meleg még van 120 napunk . mindenesetre azért 1 kilót vetettem a barátunkkal aki ott pénztáros és ö is mondta hogy nem úgy van ám hogy csak beültetjük mint a krumplit ! ,

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

batátáról - HOZZÁSZÓLÁSOK a gazdabolt webjén:

Répásy János és Jánosné Bori írta:

http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=account/customer_support/posts&topic_id=930

Webáruház Fiók Szaktanácsadás Zöldségtermesztés édesburgonya

édesburgonya

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés

kõllõ lászló.Tényö

2013-01-29 15:49:28

Szeretnék rendelni, 25db palántát.Posta cím .

Maglics László

9111. Tényö

Árpád u 78.

Anikó

2013-01-19 18:49:05

Ásotthalmon van lehetőség a palánta rendelésére. Ezen az oldalon lehet:

http://bionaturline.hu/batata/rendeles.html

Nevelése szaporítása is itt le van írva!

Turcsán Mihály

2012-10-05 19:58:35

Batáta palánták 2013. évi ültetésre előjegyezhetők.

(turcsan6@t-online.hu)

Batata027.JPG

Turcsán Mihály

2012-10-05 19:58:24

Batáta palánták 2013. évi ültetésre előjegyezhetők.

(turcsan6@t-online.hu)

váraljai dénes

2012-08-19 11:30:06

Kedves Hozzászólók!

Sajnos csak most a nyár végefelé találtam erre az oldalra, de örömmel látom, hogy sokan érdeklődnek a batáta, ill. édesburgonya termesztéséről.

Magam több mint 20 éve számos fajtáját termelem. Idén is közel 2000 tő már szépen cseperedik. Az ásotthalmi Batáta Baráti Kör alapítója vagyok. Ásotthalmon mintegy 15 család foglalkozik az édesburgonya termelésével.

Ha tudok, bármilyen kérdésére szívesen válaszolok, de célszerű felkeresni a ma még készülőfélben lévő weboldalamat, amit ha időm engedi folyamatosan egyre több információval bővítek.

http://www.bionaturline.hu/batata

Mivel az oldal még nagyon kezdetleges, és kevés használható anyagot tartalmaz, érdemes a edesburgonya01@gmail.com címemen is érdeklődni.

Tisztelettel

váraljai denes

viragsandor

2012-03-15 15:40:02

tisztelt.szerketóség,érdekene,az édeburganya.tervelése?és hol.lehet.kapni.(hásároni9vetomagot.szeretné.termeli.mert.tudo.hoy.jo.czukar.betegeknek.és.lipid-betegekne.is-kel-fogynom-mert-a-hahyamányos.burgyna.ne.m.egéségeskoszónóm

gizella

2012-01-30 12:00:09

Nagyon szeretnék batátát termeszteni csak úgy magamnak de hol lehet kapni gumót vagy palántát- és hogyan kell termeszteni jó lenne tudni.

köszönettel

Turcsán Mihály

2012-01-19 16:04:45

Édesburgonya (batáta) gyökeres dugvány előjegyzés a csuka56@vipmail.hu E-mailen

Turcsán Mihály

2012-01-19 15:57:15

Batáta (édesburgonya) gyökeres dugványok májusi kiültetésre előjegyezhetők.

Batata.jpg

Pap Edina

2012-01-17 11:16:55

Úgy tudom, hogy egyelőre csak külföldről lehet beszerezni. http://www.szabadfold.hu/kertunk/batata_barati_kor_asotthalom_edesburgonya

Kozma Éva

2011-11-26 12:22:23

Szeretném tudni hol lehet Pest környékén batátát vásárolni

Sándor

2011-09-19 03:09:21

Elfelejtettem ,adisznövényboltban valószinüleg csak mutatós zöld és sárgalevelü palántát vehet,én már beugrottam ennek, de gumót nem fog szüretelni. Bár lehet ,hogy ujabban termesztésre alkalmasat is árulnak,ezt érdemes elolvasni a hozzáadott kis leirásról.

Sándor

2011-09-19 03:03:04

Kedves Erzsébet, ahol a paprika,amit szintén elő kell nevelni, ott az édesburgonya is megterem. Persze más a palántanevelés. Lehetőleg január végén vegyen egy ép egészséges példányt akárhol és a lakás legmelegebb napos ablakában ,és a páratartás miatt csukható átlátszó dobozban , nyirkos tőzegbenkell hajtatni . Vagy vizben,hogy a felső kétharmada kint legyen . Kb 3 hét után jelennek meg a kis rügyekből a hajtások, amiket 4-5 cm nagyság után akár vizespohárban tovább kell előgyökereztetni, majdkis cserepekben, meleg helyen továbbnevelni, miközben az eredeti gumó további hajtásokat hoz. Ha jól csinálja,május végére lesz 20-30kis palánta , amikből az erősebbekből szintén levághat vizbengyökereztetésre. .Túlkorán nem érdemes kiültetni a szabadba ,mert hideg talajban úgyse megy semmire. Legkésőbb július közepéig érdemes szaporitani,és kiültetni, mert a későbbi már csak nagyon apró termést hozna, vagy semmit. Egy gumóból nekem sikerült a fagyok előtt kiásni majdnem 30 kilót.Érdemes kipróbálni . sok sikert Sándor. képet nem tudom ,hogy kell feltenni, csak rendes e mailen.

Pap Edina

2011-04-28 09:16:56

Az édesburgonyát az élő növény gyökeréről nyert kis hajtásokról lehet szaporítani. Egyesek szerint az ehető gumót vízbe kell helyezni úgy, hogy csak egy része érjen bele.

GODOR KRISZTINA

2011-04-27 01:35:32

SZERETNEK TANACSOT KERNI HOGYAN TUDNAM AZ EDESBURGONYAT KICSIRAZTATNI, ES BALKON NOVENYKENT NEVELNI.

MAR TOBBFELE FORMABAN PROBALKOZTAM, DE EDDIG NEM SIKERULT.

NAGYON MEGKOSZONNEM A TANACSOT. SURGOS!!

Pankotai Zsolt

2010-06-26 13:34:46

Próbaként egy barátom vetett e kertjébe pár tövet. Most annyi édesburgonyája van, hogy nem tudja kiirtani :) szóval szerintem lehet termeszteni!

Pap Edina

2009-05-13 09:11:47

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/edesburgonya.html

Sinkó Mónika 2009-05-12 15:41:57

Szeretnék részletes termesztési tanácsot kérni a Batátaról.Milyen körülmények között nevelhető?Mely része fogyasztható?Szabadföldi kiültetésre alkalmas-e,takarni kell-e földdel,mint a közönséges burgonyát?Szaporítani miképpen lehet?

Köszönöm: Sinkó Mónika

Pap Edina

2009-04-16 10:45:15

Érdeklődjön a nagyobb dísznövényárudákban. Ipomoea batata a latin neve. Az interneten a Sieberz-től rendelhető zöld levelű változata: http://www.sieberz.hu/index.php?content=11&termek_id=1821&kategoria=3#termek1821

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kedves Gizella, a Te palántáid hogyan haladnak? Írj ide róluk. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kedves Évi, örülök a sikeres szaporításnak,. Kérlek, írd ide le hozzászólásként, hogy mikor, milyen közegben csíráztattad, ültetted. Mi kezdők, tanulni szeretnénk Tőled. Margó

Válasz

Madarász Lajosné Éva üzente 10 éve

Kedves Klubtársak! Az én palántáim már majdnem startra készek, kb .10 palántagyermek,
két gumóról szüreteltem le, és szép gyökeresek.Holnap kis csepépbe ültetem őket, és
ha jól viselkednek mehetnek ki a jó homokos kertbe.Remélem lessz belőlük termés is.
Jó kertészkkedést kivánok Mindenkinek,persze jó csendes áztató esőt.Üdv.:Éva

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kedves Klubtársaim, most kapható Batáta gumó a Tesco-ban 2013. május 10-16 között kedvező áron. Én ültetésre 2 kg-ot ki fogok próbálni, nektek is javaslom. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 11 éve

Köszönöm, ő írta a cikket is. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire sikerül beállítanunk az ültetvényünket. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Margó!
Váraljai Dénestől rendeltem, Ásotthalomról.
edesburgonya01@gmail.com

Válasz

Egyed Józsefné üzente 11 éve

Kedves Gizella és érdeklődő társaim, talán ezen a honlapon még többet megtudtok a batáta neveléséről, ha bemásoljátok a keresőtökbe, mert a networkös rendszer nem linkelte:
http://bionaturline.hu/batata/termesztese.html
Ezen kívül a termelők véleményének nagyon örülnénk. Én is meg akarom próbálni néhány szállal. Gizella, Te honnan rendelted a palántákat? Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Májusban indítom a batáta"ültetvényemet", Hun-Duras, Emmur és Boribon fajtákkal.
Kíváncsian és izgatottan várom a palánták szállítását. Siettetném az időt, az első saját termés betakarításáig. Szívesen olvasnék tapasztalatokat , ha valaki régebben foglalkozik a termesztéssel.

Válasz