Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1893 fő
  • Képek - 3718 db
  • Videók - 167 db
  • Blogbejegyzések - 431 db
  • Fórumtémák - 41 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,
Egyed Józsefné
Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1893 fő
  • Képek - 3718 db
  • Videók - 167 db
  • Blogbejegyzések - 431 db
  • Fórumtémák - 41 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,
Egyed Józsefné
Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1893 fő
  • Képek - 3718 db
  • Videók - 167 db
  • Blogbejegyzések - 431 db
  • Fórumtémák - 41 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,
Egyed Józsefné
Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1893 fő
  • Képek - 3718 db
  • Videók - 167 db
  • Blogbejegyzések - 431 db
  • Fórumtémák - 41 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,
Egyed Józsefné
Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Csicsóka - Helianthus tuberosus

Csicsóka lé
A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.
Elkészítés: A csicsókát megmossuk, és a levét kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában, vagy más lével keverve, pl: céklával, sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldségekkel, melyek fogyasztása, ízben támogatást igényelnek. Tipp: Mindig tegyünk bele egy pár csepp hidegensajtolt olajat is, hogy a zsírban oldódó vitaminok is hasznosuljanak, beépüljenek. Ajánlatos minden gyümölcs és zöldség lét, egy kicsit hígítani.

Gyógyhatása: A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens (nevű baktérium termelte toxin (mérgező anyag) váltja ki, ami gyomor bélhurut formájában jelentkezik), és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.

Gyermekkori élelmiszer-allergiák
Szív- és érrendszeri betegségek
Mellrák
Cukorbetegség és elhízás
elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében.
Csicsóka ellenjavallat: nincs

Az Észak-Amerikában őshonos évelő növény, melynek gyökértörzsén körte alakú, megvastagodott gumók fejlődnek. 1.5 - 3m magas. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, dióízűek.
Nagyon nehéz kiirtani. A csicsóka ültetési ideje márc.01-ápr.15., vagy október
A csicsóka élettartalma, 3-4 év, utána érdemes uj helyre ültetni, trágyázott talajba, sortávolsága, 50-75 cm.
Én keritésnek is használtam, az egerek imádták a gumóját.

A petrezselyemnél nagyobb tápértékű. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma fokozza. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával, vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez.

wikipedia.org

Látta 4136 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 1 hónapja

Én is szívesen használom többféle ételben, krumplival keverve, vagy önállóan is. Most még ültethető, szaporító anyagot tudok adni: http://network.hu/egyed44/blog

Válasz

Répásy János üzente 1 hónapja

most szedtem ki úgy húsz kilót pont elég ez két négyzetméteren van .de maradt a földben meg ugy is terjed néha szabályozni kell ásóval .

Válasz

cserna ferenc üzente 4 éve

Nos, nem mondhatni, hogy kiirthatatlan a csicsóka, csak igen következetessen kell eljárni! Nekem sikerült, úgy hogy most 3 tő terem, ami bőven fedezi a szükségletünket! (kb.20-25 kg.)Én még a hurkához 1/3 csicsóka 2/3 krumpli arányban sütni is szoktam. Aki szereti a nem megszokott ízeket, ízleni is fog. Jó egészséget és jó étvágyat!

Válasz

godja agnes üzente 5 éve

Nem kell meghamozni ,csak esetleg ott ahol nem lehet jol megmosni ,nehol olyan gorcsos .
en minden osszel kiszedem es tavaszal egy parat elultetek arnyeknak a kutyakhoz ,de a keritesen tul ,mert osszetaposak

Válasz

Sárosi István üzente 5 éve

Eddig eszembe nem jutott hogy a gumója ehető,de most megkóstoltam.
Ki tudja,hogy a lékészítéshez meg kell hámozni?
Nagyon szép a fotód! Én is raktam fel egy párat.

Válasz

Tavi Rózsa üzente 5 éve

Tudja-e valaki, hogy miért kell a csicsóka levét inni? Nem jó és egyszerűbb magár a gumót elrágni? Mi a különbség, ha van?
Nekem is van csicsókám, de még sose virágzott, igaz, árnyékos helyen van.

Válasz

keres csabáné katika üzente 5 éve

ÜDVÖZLÖK MINDENKIT.
J.ILIKÉNEK ,SZERETNÉK ÜZIT KÜLDENI DE NEM TUDOK.

Válasz

Gyarmati Károly üzente 5 éve

Kedves Christina !
Tényleg nagyon hasznos és egészséges ez az igénytelen növény és köszönjük
ezt arészletes tudományos cikket. Karesz

Válasz

Juronics Ili üzente 5 éve

Üdv. Mindenkinek!
Csatlakozom Cristinához, nekünk is a kert végében van csicsóka, kiirthatatlan /nem is akarjuk/. Nyersen lereszelve céklával és almával, én teszek bele egy kis tormás majonézt. Valami csodálatos, az unokáim is imádják. Egész télen a legegészségesebb saláta-féle. Én is ajánlom mindenkinek
Üdv

Válasz

C Christina üzente 5 éve

Szia Győző, Azt hiszem irtam, hogy keritesnek is használtam, a kerites utca felőli oldalán.
Volt aki megállt és szedett egy csokrot belőle. A képeim azok többnyire saját képek, mint ez is. Üdv.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Répásy János mostantól Tag

Egyed Józsefné írta 1 napja a(z) Tere-fere fórumtémában:

Sajnálom. Margó

Egyed Józsefné írta 1 napja a(z) Tere-fere fórumtémában:

Répásy János írta itt: Viszlát Network ,Befejeztem . Vége a ...

Répásy János írta 1 napja itt:

Viszlát Network ,Befejeztem . Vége a sok szép sikernek , itt már nem érzem jól magam .

Egyed Józsefné írta 1 hete a(z) Itt a sütőtök-szezon blogbejegyzéshez:

Mézeskalácsos sütőtöklekvár 10 perc főzési idővel ...

Répásy János írta 1 hete itt:

http://biowellnatura.hu/

Répásy János írta 1 hete itt:

érdemes ide regizni itt aztán jhttp://biowellnatura.hu/ó áron van

Fehér Erzsébet írta 1 hete itt:

Köszönöm, már magam is találtam

Fehér Erzsébet írta 2 hete itt:

Tisztelettel érdeklődöm, hátha tudná valaki, hogy nem kis tasakos szódabikarbónát hogy lehet "leggazdaságosabban" beszerezni

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu