Biokert: Csicsóka - Helianthus tuberosus (kép)

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Csicsóka - Helianthus tuberosus

Csicsóka lé
A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.
Elkészítés: A csicsókát megmossuk, és a levét kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában, vagy más lével keverve, pl: céklával, sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldségekkel, melyek fogyasztása, ízben támogatást igényelnek. Tipp: Mindig tegyünk bele egy pár csepp hidegensajtolt olajat is, hogy a zsírban oldódó vitaminok is hasznosuljanak, beépüljenek. Ajánlatos minden gyümölcs és zöldség lét, egy kicsit hígítani.

Gyógyhatása: A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens (nevű baktérium termelte toxin (mérgező anyag) váltja ki, ami gyomor bélhurut formájában jelentkezik), és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.

Gyermekkori élelmiszer-allergiák
Szív- és érrendszeri betegségek
Mellrák
Cukorbetegség és elhízás
elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében.
Csicsóka ellenjavallat: nincs

Az Észak-Amerikában őshonos évelő növény, melynek gyökértörzsén körte alakú, megvastagodott gumók fejlődnek. 1.5 - 3m magas. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, dióízűek.
Nagyon nehéz kiirtani. A csicsóka ültetési ideje márc.01-ápr.15., vagy október
A csicsóka élettartalma, 3-4 év, utána érdemes uj helyre ültetni, trágyázott talajba, sortávolsága, 50-75 cm.
Én keritésnek is használtam, az egerek imádták a gumóját.

A petrezselyemnél nagyobb tápértékű. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma fokozza. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával, vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez.

wikipedia.org

Látta 5330 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Én is szívesen használom többféle ételben, krumplival keverve, vagy önállóan is. Most még ültethető, szaporító anyagot tudok adni: http://network.hu/egyed44/blog

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

most szedtem ki úgy húsz kilót pont elég ez két négyzetméteren van .de maradt a földben meg ugy is terjed néha szabályozni kell ásóval .

Válasz

cserna ferenc üzente 15 éve

Nos, nem mondhatni, hogy kiirthatatlan a csicsóka, csak igen következetessen kell eljárni! Nekem sikerült, úgy hogy most 3 tő terem, ami bőven fedezi a szükségletünket! (kb.20-25 kg.)Én még a hurkához 1/3 csicsóka 2/3 krumpli arányban sütni is szoktam. Aki szereti a nem megszokott ízeket, ízleni is fog. Jó egészséget és jó étvágyat!

Válasz

godja agnes üzente 15 éve

Nem kell meghamozni ,csak esetleg ott ahol nem lehet jol megmosni ,nehol olyan gorcsos .
en minden osszel kiszedem es tavaszal egy parat elultetek arnyeknak a kutyakhoz ,de a keritesen tul ,mert osszetaposak

Válasz

Sárosi István üzente 15 éve

Eddig eszembe nem jutott hogy a gumója ehető,de most megkóstoltam.
Ki tudja,hogy a lékészítéshez meg kell hámozni?
Nagyon szép a fotód! Én is raktam fel egy párat.

Válasz

Tavi Rózsa üzente 15 éve

Tudja-e valaki, hogy miért kell a csicsóka levét inni? Nem jó és egyszerűbb magár a gumót elrágni? Mi a különbség, ha van?
Nekem is van csicsókám, de még sose virágzott, igaz, árnyékos helyen van.

Válasz

keres csabáné katika üzente 15 éve

ÜDVÖZLÖK MINDENKIT.
J.ILIKÉNEK ,SZERETNÉK ÜZIT KÜLDENI DE NEM TUDOK.

Válasz

Gyarmati Károly üzente 15 éve

Kedves Christina !
Tényleg nagyon hasznos és egészséges ez az igénytelen növény és köszönjük
ezt arészletes tudományos cikket. Karesz

Válasz

Juronics Ili üzente 15 éve

Üdv. Mindenkinek!
Csatlakozom Cristinához, nekünk is a kert végében van csicsóka, kiirthatatlan /nem is akarjuk/. Nyersen lereszelve céklával és almával, én teszek bele egy kis tormás majonézt. Valami csodálatos, az unokáim is imádják. Egész télen a legegészségesebb saláta-féle. Én is ajánlom mindenkinek
Üdv

Válasz

C Christina üzente 15 éve

Szia Győző, Azt hiszem irtam, hogy keritesnek is használtam, a kerites utca felőli oldalán.
Volt aki megállt és szedett egy csokrot belőle. A képeim azok többnyire saját képek, mint ez is. Üdv.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu