Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Kövér porcsin Portulaca oleracea
Felhasznált rész: levél és fiatal hajtások.
Hazánk déli területein kellemetlen szántóföldi és kerti gyomnövény. Tõlünk délre, elsõsorban Afrikában zöldségnövényként fogyasztják.
A nemesített kerti növénynek csak a levél mérete különbözik a vadon termõétõl. Levelei pozsgásak és lapátra emlékeztetõ alakúak. Júliustól szeptember végéig virágzik. Termése tok.
Magvetéssel szaporítható, május második felében keskeny sorokba vetik, és a magokat nem takarják be földdel.
Konyhai felhasználásra B-, C-vitaminban és ásványi sókban gazdag, enyhén sós ízû leveleit és fiatal hajtásait gyûjtik.
A közvetlen virágzás elõtt begyûjtött levelek és hajtások a legízgazdagabbak.
Felhasználása: a fiatal hajtásokat és leveleket frissen és szárítva ételek ízesítésére lehet felhasználni. A fiatal levelek és hajtások befõzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin fõtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A nagyobb, idõsebb levelekbõl fõzelék készíthetõ. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitûnõ ízt adnak.
A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. Nem szabad az étellel együtt fõzni, hanem a finomra vágott leveleket tálalás elõtt adják az ételhez.
Forrás:
http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/06/03/14.htm
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!