Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Az elmúlt két évtizedben hazánkban is egyre nagyobb szerephez jutott a gyümölcscukor (fruktóz) a cukorbetegek diétájában. Előnyös tulajdonságai, hogy édesebb, mint a répa- vagy a nádcukor (szaharóz), jelentősen lassabban emeli a vércukor szintjét és lebomlásához nincs szükség inzulinra. Ez utóbbi azért van így, mert a fruktóz a májban közvetlenül alakul át glikogénné ( ez a leggyorsabban mozgósítható energiaforrása a szervezetnek) és trigliceriddé (úgynevezett neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei). További előnye az, hogy a cukoralkohollal szemben a gyümölcscukornak nincs semmilyen gyomor- és bélrendszeri mellékhatása.
A fruktózt eddig leginkább az Egyesült Államokban alkalmazták, ahol az elmúlt 30 évben a fogyasztása mintegy négyszázszorosára nőtt, rengeteg élelmiszerbe keverték bele a cukor helyett tiszta fruktóz vagy kukorica szirup (fele fruktóz, fele glukóz) formájában.
A fruktóz kedvezőtlen hatásai
A legutóbbi vizsgálatok azonban sorozatosan igazolják a fruktóz fogyasztás kedvezőtlen hatásait. Ezek a következőek:
emeli a triglicerid szintet,
fokozhatja az elhízást,
növelheti a húgysav szintet és vesekövességet okozhat,
mindezen hatások összegzéseként gyorsíthatja az érelmeszesedés kifejlődését, amelyet önmagában a cukorbetegség fennállása is fokozhatja.
Mindezekből adódóan nem javasolt a fruktóz bármely diétában történő alkalmazása, ugyanakkor a gyümölcscukrot tartalmazó gyümölcsök rendszeres fogyasztása a diabétesz diéta keretében továbbra is kedvezően hat a szervezetre.
Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy önmagában semmi nem jó és nem rossz, minden a mértéktől függ. Aki eddig időnként fruktózzal sütött süteményt, ezt a későbbiekben is megteheti, de egyszerre ne fogyasszon nagyobb mennyiséget belőle, illetve a teát, kakaót, kávét se fruktózzal édesítse.
Szerző: IDF Kongresszus
Forrás: MACOSZ
http://www.egeszseg.hu/cikk/a-gyumolcscukor-nem-ajanlott-a-cukorbetegeknek
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!