Biokert: Zöldségek, gyümölcsök téli tárolásának módjai

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Még hogy a fény nem tárolható!

A napfényt begyűjtő zöldségeket és gyümölcsöket különböző ügyes praktikákkal egészen tavaszig tárolhatjuk. Lássuk a lehetőségeket!

 

 

Elfogultság nélkül merem állítani, hogy a Kárpát-medence klímája különlegesen alkalmas arra, hogy a termények íz-, illat-, zamat- és színanyagai kifejlődjenek, amit főként a nyári és az őszi napsütéses órák nagy száma segít elő. Ezt az előnyt azzal tudjuk a leghatékonyabban kihasználni, ha terményeinket betároljuk a késő őszi, a téli és a kora tavaszi fogyasztásra, amikor étrendünk vitaminokban, szerves savakban és egyéb értékes anyagokban viszonylag szegényes.

 

Sorakoznak a lekvárok

 

Szenzáció télen, ami természetes nyáron

Gyerekkoromból emlékszem arra, hogy milyen szenzáció volt, amikor téli időben egy-egy betárolt, kedves termény a család asztalára került. Mi, gonoszkodó ifjak még elő is segítettük ezt azzal, hogy például a befőttes üvegek bezárására használt, pergamen-papírt átlyuggattuk; anyám – aki rendszeres spájzvizsgálatot tartott, meglátta a penészedni kezdő tartalmú üveget – és annak a még ép részét kiosztotta közöttünk! Az is a kedves emlékeim közé tartozik, amikor szilvalekvárt főzték a konyha előtt felállított üstökben; tilos volt közel hajolni a fortyogó anyaghoz, mert égetően forrón fröcskölt, jóllehet fából készült L-alakú faeszközzel állandóan kevergették, nehogy lesüljön.

 

Minden kapható, de...

A fogyasztási szokásokon alaposan változtatott a nemzetközi kereskedelem, amely lehetővé tette, hogy manapság akár Karácsonykor is élvezhetjük nemcsak a déli gyümölcsöket, hanem a friss szőlőt, a sárgadinnyét, a szilvát és egyéb gyümölcsöket is. De azért a gerendára felaggatott és szakszerűen tárolt Hamburgi muskotály szőlőt farsang idején fogyasztva mindig érzem a napsütéses ősz édes ízét!

Nehéz lenne a rendelkezésre álló terjedelemben minden, télre tárolható, kerti terményt elsorolni, ezért csak néhányra hívom fel az Olvasóink  figyelmét.

 

Gyümölcs a hűvös kamrában

Számos gyümölcsöt – a téli almát, a téli körtét, a birset, a naspolyát – kiegyenlített klímájú, hűvös kamrában sikeresen lehet a tél közepéig tárolni.

A diót, mandulát, mogyorót akár egy-két évig is. Olykor át kell vizsgálni ugyan az állományt és a romlani kezdő gyümölcsöket el kell távolítani, de ezeknek az egészséges részét azért legtöbbször még hasznosítani lehet a konyhában.

 

Gumók, gyökerek a pincében, vagy veremben

 

Nagy hagyománya van a burgonya tárolásának pincében, de ezt ki lehet bővíteni a sárgarépa, a petrezselyem gyökér, a cékla, a torma és a téli retek betárolásával.

Előterek, fűtetlen helyiségek hasznosítása

Ahol rendelkezésre ál egy fagymentes kamra, pince előtere, nem fűtött szoba, ott fel lehet aggatni a csemegeszőlő fürtöket fejjel lefelé és ügyelve arra, hogy a bogyók ne érjenek össze. A helyiséget két hetenként ajánlatos kénlap elégetésével fertőtleníteni a rothadást okozó gombák ellen.

 

Nyár végén készülnek a finom befőttek

Augusztus és szeptember az az időszak, amikor a háziasszonyok a legtöbb gyümölcs-befőttet készítik. Ennek alapanyaga lehet a nyári és őszi érésű alma, körte, birs, őszibarack, ringló, stb., de csak jól beérett és teljesen egészséges, tiszta, kimagozott gyümölcsből lehet kiváló befőttet készíteni. Hozzávaló a megfelelő mennyiségű cukor és tartósítás céljából (régebben a szalicil) a benzoesavas nátrium 0,10-0,15%-os arányban. A közforgalomban levő befőttes üvegek, különösen a csinos, egyedi fajták teljesen megfelelnek a készítmény tárolására, a légmentes zárásuk pedig biztonságosan megoldható a hozzájuk kapható zárókupak segítségével.

Különleges lekvárok érett gyümölcsökből

 

Ugyancsak most van a lekvár és dzsemkészítés ideje is. Ennek sztár anyaga a szilva, de remek dzsem készülhet többek között bodzából, dinnyéből, kajszibarackból, málnából, meggyből, rebarbarából és szederből is.

A késő ősz érleli be a birsalmát és a birskörtét, amelyből régebben sokan készítettek birsalmasajtot. Ez ismét egyik büszkesége lehetne a háziasszonyoknak.

 

Készítsünk savanyúságot télre!

A magyar étkezés elmaradhatatlan tartozéka a savanyúság. Ennek főszereplője nyáridőben a kovászos uborka, amely gyors fogyasztásra kiváló, de a téli hónapokban őt a sós-vizes, valamint az ecetes uborka váltja fel. A választékot bővíti a savanyított zölddinnye, a töltenivaló paprika, az ecetes cékla, a zöldparadicsom és a vegyes savanyúság. Ebbe a körbe sorolható a magyar konyha egyik jellegzetessége a savanyított káposzta, amelyből olyan közismert és közkedvelt ételek készülnek, mint a töltött káposzta, a székely káposzta, a káposztás kocka, a káposztás rétes stb.

Savanyúságot is!

 

Amíg süt a nap, aszaljunk a melegével!

Szándékosan hagytam utoljára a legősibb és legtermészetesebb tartósítási módszert, az aszalást, amelyhez semmi idegen anyagra nincs szükség; egyedül a Nap sugárzása adja a hozzá szükséges energiát, igaz hogy emiatt a folyamat eredményessége nagy mértékben a napsugárzás mértékétől és mennyiségétől függ. Ma már azonban nem csak ezzel az ősi módszerrel lehet a gyümölcsöket, a zöldségféléket, a fűszer- és gyógynövényeket aszalni – és nem kell aszaló pusnicákat építeni – mert igen gazdaságosan működő háztartási méretű, elektromos üzemeltetésű aszaló berendezések is hozzáférhetőek.

 

/Kedves Klubtársaim, nem árt feleleveníteni a korábbi tudásunkat. Margó/

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Eszes Zoltán üzente 10 éve

Köszi az emlékeztetőt!
Most lettem készen egy adag birs szörppel és birs dzsemmel.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm szépen az ismertetőt kedves Margó.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu