Biokert: Yacon - inkagumó

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hogyan neveljünk inkagumót?



network.hu































Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2009-05-05
Hogyan neveljünk inkagumót?
Az Andokból származó ritkaság egyfajta egészséges, diabetikus krumpliként is felfogható. Újdonságként a hazai csomagküldők kínálatában is megjelent.
Első pillantásra formátlan krumplinak is tűnhet a Peruból származó yacon, magyarul inkagumó (Smallanthus sonchifolius syn. Polymnia sonchifolia), pedig még csak nem is rokona ennek a terménynek.

Családtagja viszont a burgonya terméséhez hasonló csicsókának! A yacon a fészkesvirágúak (Asteraceae) családjába tartozik, a leveleihez képest apró, sárga, margarétára emlékeztető virágával le sem tagadhatja felmenőit. Értékét gazdag beltartalmi anyagai adják, szénhidrát-összetételének köszönhetően a vércukor szintentartásában, ezáltal a cukorbetegség diétájában játszik fontos szerepet.

Yacon, az inkák diétás krumplija
Az inkagumó 2-3 méter magasra növő évelő növény.

Egy tő alatt akár 8-20 darab félkilós, 10x25 centis gumót is fejleszthet. Peru védett hegyvidéki völgyeiben, 3500 méter magasan, 18-25 °C fok és minimum 800 mm csapadék mellett terem megfelelően. A sárgás, majd barnára sötétedő, végül lilás, szabálytalan alakú gumók máig a bennszülöttek egyik alapélelmiszerének számítanak. Az általunk ismert gyökérgumókkal ellentétben rendkívül édesek, ropogósak, illatuk állítólag az alma és a sárgadinnye zamatához hasonlítható. A perui piacokon szinte bármilyen formában fellelhetők: nyersen, szárítva, sütve, chips, dzsem vagy szirup formában.

Yacon, az inkák diétás krumplija Az inkagumó előnyös tulajdonságai
  • Kordában tartja a vércukorszintet
  • Antioxidáns és immunerősítő
  • Csökkenti a vérben a koleszterin és a trigliceridek szintjét
  • Aktivizálja a bélflóra egészséges baktériumait és csökkenti a káros mikrobák arányát
  • Serkenti a bélmozgásokat és az emésztőnedvek termelődését
  • Elősegíti a hasznos mikroelemek (Ca, Mg, Zn, Fe) felszívódását
Az inkagumót dézsás növényként nevelhetjük

A katalógus szerint a yacont, mint dézsás növényt a Kárpát-medencében is nevelhetjük. Meleg- és vízigényes, télen fagytól védett helyet igényel. A talaj pH értékére nem kényes, de legyen jó vízáteresztő és tápanyagban gazdag, földjét a vegetációs időben ne hagyjuk teljesen kiszáradni. A yacon gumók beéréséhez 200 fagymentes nap szükséges. Az elvirágzás, majd a növény zöld részeinek elszáradása után, kézzel tapogassuk ki, majd szedjük fel a gumókat. (Kétféle gumót találhatunk: az apróbb, lilás héjúakat tegyük félre szaporítóanyagnak, a nagyobb, barnás héjúakat egyből fogyaszthatjuk). A főgyökeret ne bántsuk, erről fog kihajtani tavasszal a növény.

Yacon, az inkák diétás krumplija

A yacont meghámozva, nyersen is ropogtathatjuk, salátákba frissen felszeletelve vagy főzve is tehetjük, illetve olívaolajon meg is süthetjük. Ha túl sok termett, sötét, hűvös, száraz pincében néhány hónapig tárolhatók a gumók (ezalatt csak nő cukortartalmuk).

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu