Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
5 kérdés a szilváról
Lédús, zamatos, nagyon egészséges, és alig tartalmaz kalóriát, így annyit ehetsz belőle, amennyi csak jólesik.
Császár Zsanett 2011. 09. 20. WellnessCafe.hu
Honnan ered?
A szilva emberemlékezet óta létező gyümölcsünk, már 2000 évvel ezelőtt a római költő, Marcus Valerius Martialis is említést tesz a szilva emésztést serkentő hatásáról. A gyümölcs őshazája feltehetőleg a Földközi-tenger környéke, majd később Nagy Sándor hódító hadjáratai révén jutott el Európába. A szilvák családjának a világon több mint 2000 típusa ismert, nálunk elsősorban a háziszilva fajtákat termesztik, ezek közül a besztercei a legismertebb.
Miért hívják csodagyümölcsnek?
A szilva valóságos energiabomba, s bár az egyes vitaminok tekintetében nem kimagasló a hatása, ám szinte valamennyi – a szervezet számára létfontosságú – vitamin fellelhető benne. Kiemelkedően magas rosttartalmú, 12 szem szilva a napi rostszükséglet (30 gramm) kétharmadát fedezi, és kalóriaszegény, hisz fajtától függően 100 grammja átlagosan 50 kalória. Ásványi anyagai közül a kálium vértisztító hatású, a magnézium hozzájárul az izmok és idegek megfelelő működéséhez, míg vastartalma elősegíti a vérképzést. Kék színét a növényi festékanyagnak, az anticiánnak köszönheti, ami gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, az ereket, míg a benne lévő mangán serkenti az emésztési folyamatokat.
Tényleg szépíti a bőrt?
A szilva magas vastartalmának köszönhetően megköti az oxigént, értékes hatóanyagai optimálisan szabályozzák a szervezet vízháztartását, javítják a bőr vérellátást, így az simábbá és rugalmasabbá válik. Te is könnyen elkészíthetsz magadnak egy tápláló, feszesítő arcpakolást: 4 nagyobb szem szilvát turmixolj össze, dolgozd el egy kevés tejjel, és vidd fel a megtisztított arcodra. Hagyd fent negyed óráig, majd bő langyos vízzel mosd le.
Wellness Cafe tipp: Ilcsi szilvás arckrém, Bielenda aa eco szilva arckrém, Manufaktura szilvás tusfürdő
Hogyan serkenti az emésztést?
A szilvában lévő pektin serkenti az anyagcserét, és jó hatással bír az emésztésre, hashajtó tulajdonságát pedig a benne lévő cukoralkoholnak, a szorbitolnak köszönheti. Az aszalt szilva gazdag rosttartalma miatt kiválóan alkalmazható emésztési problémákra, ám idegesség és stressz ellen is segíthet.
Mit készíthetek belőle?
A szilva az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk, ami nyersen fogyasztva fenséges, ám lekvárként és szörpként is tökéletes. Emellett felhasználhatod húsokhoz, vadételekhez, és finom sütiket is kreálhatsz belőle. Népszerű desszertjeink közé tartozik a szilvás gombóc, a szilvás bukta és a szilvás lepény, emellett a zamatos gyümölcsparfék és pudingok készítésére is alkalmas. A szilva különösen jól harmonizál a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!