Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Markold meg a tojásod és tépd le! Perverzek tölthetik és grillezhetik is! 2007.12.03. 15:48 Exotics
Nem tudtad, hogy a tojás fán terem? Tojástanból egyes! Leülni!
Nem,
ez nem valami tréfa, és nem is a húsvéti tojásfa! Pláne így
karácsonyelőn... Akármilyen furán is néz ki, ez nem egy újabb
photoshoptúlóra, hanem a jól ismert padlizsán egy fajtája. A padlizsán
- hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is -a csucsorfélék
(Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes növényfaj, a burgonya
közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a
mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért.
Termése
tojás alakú, nagy, húsos színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig
vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról
kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes.
Európában
és az USA-ban, de főleg Indiában, a Balkánon és a Mediterráneumban
fogyasztják sütve, főzve vagy párolva. Készítenek belőle előételt,
körítést, főzeléket vagy salátát, levesbe főzik más zöldségfélékkel,
felkarikázva kirántják, párolva mártással leöntve, ill. megtöltve
egytálételként fogyasztják. Szóval gyakorlatilag végtelen számú
felhasználási módja ismert.
Fontos megjegyezni, hogy a zöld részeit hagyjuk ki a raguból, mert minden ilyesfajta alkatrésze mérgező.
Az
arab világban egy történet alapján vágykeltő hatása miatt a
tojásgyümölcsöt a szerelem almájaként tartják számon, s az olajban sült
padlizsánt ájult imámnak nevezik. A kínaiak, koreaiak és japánok a
formája miatt a nemiség jelképének tartják. A padlizsán energiaértéke
kicsi, 113 kJ/100 g (27 kcal/100g), miközben 1,3 g fehérjét, 0,2 g
zsírt, 4,8 g szénhidrátot és 2,58 g élelmi rostot tartalmaz 100
g-onként. Víztartalma ugyanakkor nagy. A vitaminok közül jelentékeny
C-vitamin (30 mg), folsav (31 mg), niacin- (0,60 mg) és
pantoténsavforrás (0,23 mg). Ennél meghatározóbb az
ásványianyag-tartalma: 100 g padlizsánban többek között 145 mg kálium,
21 mg foszfor, 16 mg magnézium és 10 mg kalcium található.
Szóval különleges, nagyon egészséges, sőt még finom is!
Szóval fogj két 'tojást', rántsd ki akár tököstöl, vedd be a szádba és nyugodtan nyeld le!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!