Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Stevia rebaudiana
jázmin pakóca, édes levél,
http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=978537
Bár
első hallásra a Steviát valami túlságosan egzotikus növénynek
gondolhatnánk, azért szerencsére nem kell Dél-Amerikában élnünk, hogy mi
is sikeres „stevia termesztők“ lehessünk.
Ha már beszereztünk néhány magot, hajtást, vagy ami a legjobb, néhány
palántát, akkor kis odafigyeléssel nevelhetünk magunknak saját Stevia
növényt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Stevia igen jól
alkalmazkodik a különböző éghajlatokhoz. Magyarországon tavasztól késő
őszig szabadban(kiültetve és cserépben is) vagy ablak között napfényes
helyen tartható, télre viszont fagymentes/meleg helyre kell vinni,
illetve ha ez nem lehetséges, akkor le kell aratni!
Az otthon nevelt Stevia növény soha nem fog olyan édesítő hatással
bírni, mint a kivonatai(jellemzően 80-95%-os stevioside tartalom, a
levélben található 10% körülivel szemben), viszont minden kétséget
kizáróan megvan az a varázsa, hogy a magunk által nevelt növényekről
frissen szedhetjük le a leveleket a mindennapi édesítéshez.
A Steviának szerencsére nem nagyon léteznek természetes kártevői, sőt, a
Steviát világszerte szívesen ültetik biokertészetekben csak azért, mert
úgy tűnik, hogy igen jó szolgálatot tesz a kártevők távoltartásában is.
A tudósok feltételezik, hogy a növény az intenzív édes ízét pontosan a
kártevőkkkel szemben fejlesztette ki, ami sikeres stratégiának
bizonyult.
Hogyan kezdjünk hozzá?
Ha
sikerült beszerezni néhány magot, megpróbálhatjuk azokat kicsíráztatni.
Ilyenkor arra kell figyelni, hogy minél korábban ültessük el őket
(március elején), hogy mire elmúlnak a tavaszi fagyok, már szépen
kifejlett palántáink legyenek. A magokat a föld felszínére vagy pár
milliméter mélyre ültessük, rendszeresen öntözzük és tartsuk meleg,
napfényes helyen! A magok 10-15 nap múlva kezdenek kicsírázni. A kis
csíranövényeket már óvatosan öntözzük, mert hajlamosak a palántadőlés
nevű betegségre! Az 5-6 leveles palánták már kiültethetőek, de csak a
fagyok elmúltával!
Sajnos a magok kikelési aránya nem túl jó, illetve a kikelt növények
stevioside tartalma is elég változatos képet mutat, ezért legjobban
akkor járunk, ha már kész palántákat tudunk szerezni, amelyekről egy kis
levéldarabkát lecsípve rögtön meg is állapíthatjuk, hogy jó
minőségű/nagy stevioside tartalmú növényről van-e szó.
A fiatal növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen a
tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni azokat, de leginkább
akkor, amikor a talaj hőmérséklete 8-10C foknál már nem nagyon lesz
alacsonyabb. A növényeket kb. 50cm-re ültessük egymástól!
Öntözés, tápanyagellátás
A Stevia növény a tápanyagokban gazdag
talajokban érzi jól magát! Mivel a növényt tápláló gyökerek leginkább a
talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb minőségű talajokat a
felszíni trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük Stevia termesztésre.
A Stevia növények nemcsak a hidegre, de a túlzott nedvességre is
érzékenyek! Ezért inkább rendszeresen kevés vízzel öntözzük és ügyeljünk
arra, hogy a talaj jó vízelvezető-képességű legyen! A száraz nyári
időszakban rendszeres öntözéssel és a növények körüli talaj
takarásával(komposzt, mulcsi, stb.) előzhetjük meg a talajfelszín
közelében elterülő gyökerek kiszáradását.
A Stevia növények meghálálják a műtrágyázást is, de ajánlatos olyan
műtrágyát használni, melynek nitrogéntartalma kisebb, mint foszfor- és
káliumtartalma, vagy alkalmazzunk organikus műtrágyát, mely fokozatosan
bocsátja ki nitrogéntartalmát!
Aratás
Az aratás időpontjával kapcsolatban kétféle nézet is létezik:
- Az egyik szerint közvetlenül az őszi virágzás előtt kell learatni,
mert ilyenkor a legnagyobb a stevioside tartalma a növényeknek.
- A másik nézet szerint a növények learatását minél későbbre érdemes
időzíteni, mert az őszi hidegek és a rövidebb nappalok intenzíven
növelik a Stevia növények stevioside koncentrációját. Az első talajmenti
fagyoktól ilyenkor takarással védhetjük a növényeket, és ezzel
nyerhetünk még pár hetet, ami jótékony hatással lehet a növények
stevioside tartalmára és így sokkal édesebbek lesznek.
Bár a Stevia évelő növény, hazánkban a túl kemény fagyok miatt nem tud
áttelelni. Az aratás legegyszerűbb módja tehát a föld fölött levágni a
növényeket mielött leszedjük róluk a leveleket. Ajánlatos a levelekkel
együtt a szárak csúcsait is levágni, mert ezek stevioside tartalma
megközelítőleg azonos a levelekével. Aratás elött érdemes a legnagyobb
stevioside tartalmú(legédesebb) nővényekről kis ágakat gyűjteni,
melyeket kigyökereztethetünk és az így nyert kis Stevia növények
képezhetik a következő évi Stevia ültetvényünk alapját. A
kigyökereztetett növényeket kb. 10-12cm átmérőjű cserepekbe ültessük és
napfényes, nem huzatos helyen tartsuk a következő tavaszig!
Szárítás, felhasználás
A learatott leveleket meg kell
szárítanunk. Erre kiválóan alkalmas pl. egy kifeszített szúnyogháló. A
szárításhoz nincs szükség túl nagy hőre, sokkal fontosabb a jó
szellőzés! Egy napsütéses őszi napon 12 óra alatt kiszáríthatóak a
levelek. (Ennél sokkal hosszabb szárítási idő csökkentheti a végtermék
stevioside tartalmát.) Ha szabad levegőn történő szárításra már nincs
lehetőség, akkor egy jól szellőző, sötét, meleg helyiségben is
kiszáríthatjuk a leveleket.
A kiszárított egész leveleket is használhatjuk édesítésre, de meg is
őrölhetjük azokat pl. kávédarálóban, így finom Stevia porhoz jutunk.
Vagy készíthetünk belőlük Stevia oldatot, ehhez egy csésze forró vízbe
tegyünk negyed csésze Stevia levelet, várjuk meg míg teljesen kihűl,
szűrjük le és az így kapott oldatot tartsuk hűtőben!
A jázminpakócát Japánban és Dél-Amerikában elterjedten használják, míg egyes országokban forgalmazását korlátozzák. Az Egyesült Államokban az 1990-s (vitatott okokból) betiltották élelmiszeradalékként történő felhasználását, majd később korlátozottan engedélyezték forgalmát. Az Európai Unió, Szingapúr és Hong Kong szintén tiltja élelmiszeradalékként való használatát.
Ha nincs kert
Ha nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a Stevia termesztés
örömeiről! Steviát nevelhetünk ablak között, erkélyen, cserépben,
balkonládában, stb., csak arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb
hely legyen! Legalább 20cm átmérőjű cserép lenne az ideális a
növényeknek, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. Egy kevés
mulcsot szórhatunk a föld tetejére a felszíni gyökerek védelmére.
Rendszeresen, kis mennyiségű vízzel öntözzük, kerülendő a talaj teljes
kiszáradása, de a túlzott nedvesség is káros lehet! Használjunk
megfelelő tápodatot!
A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről vagy késő ősszel vágjuk
vissza az egész növényt kb. 5cm magasságban! A fagyok elött hozzuk be
napos, fagymentes helyre!
Ha a videó fenti linkje nem működik, másold be a hosszú keresődbe. Margó
Így termesztik a Steviát! videóval!
Hol termesztik a steviát? A stevia Dél-Amerikában, Brazíliában, Argentínában és Paraguayban honos. Az ezeken a területeken jellemző klíma ideális a növény számára a szinte állandó 25°C-al, az 500 és 1500 m körüli domborzati adottságokkal és a homokos talajjal. Napjainkban pedig már olyan országokban is elkezdődött a stevia termesztés, mint Kína vagy Dél-Korea.
Hogyan termesztik a stevia növényt?
A stevia termesztés folyamatos odafigyelést és ápolást igényel; fejlődéséhez megfelelő mennyiségű eső és napfény is szükséges. Az évi háromszori-négyszeri betakarításhoz a stevia növény szárát öt centiméterrel vissza kell metszeni a földtől. Ha a hajtások, a tő és a levelek megfelelően gondozottak, a stevia leveleit ki lehet szárítani. Ez akár a napon, akár meleg levegőt fújó, szárító berendezések segítségével is történhet. Később a száraz levelekből kinyerik a Reb A-t, és megtisztítják.
Vannak a steviának különböző típusai?
Sok száz stevia-variáns létezik. Minden növény egyedi, és eltérő mennyiségeket tartalmaz a már említett szteviol-glikozidokból a leveleiben.
Mit jelent a Reb A?
A Reb A vagy rebaudiozid A, a stevia levelének legédesebb természetes kivonata. Ez a természetesen édes összetevő teljesen kalóriamentes, mivel nem szívódik fel a szervezetben, és így tápértéke sincs. Nem szintetikus és nem is kémiai kölcsönhatás eredményeként képződik.
Hogyan állítható elő a Reb A?
Kiszárítás és mikrofiltráció
A szárított levelek vízben való főzése hasonló tevékenység, mint egy egyszerű teafőzés –így választható ki a növényből a Reb A.
Tisztítás és kristályosítás
A főzés után eltávolítják a Reb A-n kívüli egyéb anyagokat, megtisztítva ezzel a végterméket. A vizet végül kiszűrik, a Reb A-t pedig kristályosítják, a végeredmény pedig egy rendkívüli tisztaságú (több mint 95%-ban Reb A-t tartalmazó), erőteljes ízű természetes édesítőszer.
Forrás: www.canderel.hu
A stevia Hollandiából és más országokból érkezik be hozzánk. Tavasszal már kapható a kertészetekben a növény, amely elsőnek még kb. 10-15 cm magas palántaként kapható. A növényt tegyük, világos napos helyre ahol kap elég fényt. Márciusban még nagyon óvatosan locsoljuk, mert ebben az időszakban, amikor a levelei picik igen kevés vizet használ fel , és a túllocsolás végzetes lehet számára. Csak akkor adjunk neki vizet, ha a föld már kissé kiszáradt.
Májusban jöhet az átültetés egy nagyobb cserépbe. Ekkor már érdemes eldönteni hol szeretnénk tartani kedvencünket, szobában, kertben, erkélyen, hiszen bárhová tehetjük. Ne ültessük hirtelen túl nagyméretű cserépbe, inkább tavasztól többször ültessük át, egyre nagyobb méretű cserépbe, vagy dézsába.
Májustól, ahogy melegszik az idő, úgy kezd el növekedni a stevia is. Hetente akár 20 cm is nőhet. Itt már érdemes a locsolást is növelni, mert akár pár nap alatt is kiszárad a földje, ezért akár két-három naponta is a locsolhatjuk, ha meleg van. Amikor a növény eléri, a 20 cm magasságot elkezdhetjük róla szedni a friss leveleket és hajtásokat.
A leszedett levél felhasználható frissen is, összevágva, de ha a növény gyorsabban növekszik, mint ahogy felhasználjuk, szedjük le a leveleket, folyamatosan visszavágva a tövet, és szárítsuk meg őket, majd porrá őrölve tegyük el egy üvegbe. Így nem vész kárba a finom édes cukorpótlónk. Nyáron a növényt egy nagyobb cserépbe vagy dézsába a kert egy napos meleg részére kitehetjük, de ne felejtsük el rendszeren metszeni és locsolni. Ősszel vigyük be újra védett fagymentes világos helyre és teleltessük át.
Így egész évben a cukor helyett a finom és egészséges steviát tudjuk szüretelni.
Címkék: stevia növény gondozása
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!