Biokert: Stevia

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Stevia rebaudiana

jázmin pakóca, édes levél, 

 

http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=978537

 

Bár első hallásra a Steviát valami túlságosan egzotikus növénynek gondolhatnánk, azért szerencsére nem kell Dél-Amerikában élnünk, hogy mi is sikeres „stevia termesztők“ lehessünk.
Ha már beszereztünk néhány magot, hajtást, vagy ami a legjobb, néhány palántát, akkor kis odafigyeléssel nevelhetünk magunknak saját Stevia növényt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Stevia igen jól alkalmazkodik a különböző éghajlatokhoz. Magyarországon tavasztól késő őszig szabadban(kiültetve és cserépben is) vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes/meleg helyre kell vinni, illetve ha ez nem lehetséges, akkor le kell aratni!
Az otthon nevelt Stevia növény soha nem fog olyan édesítő hatással bírni, mint a kivonatai(jellemzően 80-95%-os stevioside tartalom, a levélben található 10% körülivel szemben), viszont minden kétséget kizáróan megvan az a varázsa, hogy a magunk által nevelt növényekről frissen szedhetjük le a leveleket a mindennapi édesítéshez.
A Steviának szerencsére nem nagyon léteznek természetes kártevői, sőt, a Steviát világszerte szívesen ültetik biokertészetekben csak azért, mert úgy tűnik, hogy igen jó szolgálatot tesz a kártevők távoltartásában is. A tudósok feltételezik, hogy a növény az intenzív édes ízét pontosan a kártevőkkkel szemben fejlesztette ki, ami sikeres stratégiának bizonyult.


Hogyan kezdjünk hozzá?
Ha sikerült beszerezni néhány magot, megpróbálhatjuk azokat kicsíráztatni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy minél korábban ültessük el őket (március elején), hogy mire elmúlnak a tavaszi fagyok, már szépen kifejlett palántáink legyenek. A magokat a föld felszínére vagy pár milliméter mélyre ültessük, rendszeresen öntözzük és tartsuk meleg, napfényes helyen! A magok 10-15 nap múlva kezdenek kicsírázni. A kis csíranövényeket már óvatosan öntözzük, mert hajlamosak a palántadőlés nevű betegségre! Az 5-6 leveles palánták már kiültethetőek, de csak a fagyok elmúltával!
Sajnos a magok kikelési aránya nem túl jó, illetve a kikelt növények stevioside tartalma is elég változatos képet mutat, ezért legjobban akkor járunk, ha már kész palántákat tudunk szerezni, amelyekről egy kis levéldarabkát lecsípve rögtön meg is állapíthatjuk, hogy jó minőségű/nagy stevioside tartalmú növényről van-e szó.
A fiatal növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen a tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni azokat, de leginkább akkor, amikor a talaj hőmérséklete 8-10C foknál már nem nagyon lesz alacsonyabb. A növényeket kb. 50cm-re ültessük egymástól!

Öntözés, tápanyagellátás

A Stevia növény a tápanyagokban gazdag talajokban érzi jól magát! Mivel a növényt tápláló gyökerek leginkább a talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb minőségű talajokat a felszíni trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük Stevia termesztésre.
A Stevia növények nemcsak a hidegre, de a túlzott nedvességre is érzékenyek! Ezért inkább rendszeresen kevés vízzel öntözzük és ügyeljünk arra, hogy a talaj jó vízelvezető-képességű legyen! A száraz nyári időszakban rendszeres öntözéssel és a növények körüli talaj takarásával(komposzt, mulcsi, stb.) előzhetjük meg a talajfelszín közelében elterülő gyökerek kiszáradását.
A Stevia növények meghálálják a műtrágyázást is, de ajánlatos olyan műtrágyát használni, melynek nitrogéntartalma kisebb, mint foszfor- és káliumtartalma, vagy alkalmazzunk organikus műtrágyát, mely fokozatosan bocsátja ki nitrogéntartalmát!


Aratás
Az aratás időpontjával kapcsolatban kétféle nézet is létezik:
- Az egyik szerint közvetlenül az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legnagyobb a stevioside tartalma a növényeknek.
- A másik nézet szerint a növények learatását minél későbbre érdemes időzíteni, mert az őszi hidegek és a rövidebb nappalok intenzíven növelik a Stevia növények stevioside koncentrációját. Az első talajmenti fagyoktól ilyenkor takarással védhetjük a növényeket, és ezzel nyerhetünk még pár hetet, ami jótékony hatással lehet a növények stevioside tartalmára és így sokkal édesebbek lesznek.
Bár a Stevia évelő növény, hazánkban a túl kemény fagyok miatt nem tud áttelelni. Az aratás legegyszerűbb módja tehát a föld fölött levágni a növényeket mielött leszedjük róluk a leveleket. Ajánlatos a levelekkel együtt a szárak csúcsait is levágni, mert ezek stevioside tartalma megközelítőleg azonos a levelekével. Aratás elött érdemes a legnagyobb stevioside tartalmú(legédesebb) nővényekről kis ágakat gyűjteni, melyeket kigyökereztethetünk és az így nyert kis Stevia növények képezhetik a következő évi Stevia ültetvényünk alapját. A kigyökereztetett növényeket kb. 10-12cm átmérőjű cserepekbe ültessük és napfényes, nem huzatos helyen tartsuk a következő tavaszig!


Szárítás, felhasználás

A learatott leveleket meg kell szárítanunk. Erre kiválóan alkalmas pl. egy kifeszített szúnyogháló. A szárításhoz nincs szükség túl nagy hőre, sokkal fontosabb a jó szellőzés! Egy napsütéses őszi napon 12 óra alatt kiszáríthatóak a levelek. (Ennél sokkal hosszabb szárítási idő csökkentheti a végtermék stevioside tartalmát.) Ha szabad levegőn történő szárításra már nincs lehetőség, akkor egy jól szellőző, sötét, meleg helyiségben is kiszáríthatjuk a leveleket.
A kiszárított egész leveleket is használhatjuk édesítésre, de meg is őrölhetjük azokat pl. kávédarálóban, így finom Stevia porhoz jutunk. Vagy készíthetünk belőlük Stevia oldatot, ehhez egy csésze forró vízbe tegyünk negyed csésze Stevia levelet, várjuk meg míg teljesen kihűl, szűrjük le és az így kapott oldatot tartsuk hűtőben!


A jázminpakócát Japánban  és Dél-Amerikában elterjedten használják, míg egyes országokban forgalmazását korlátozzák. Az Egyesült Államokban  az 1990-s (vitatott okokból) betiltották élelmiszeradalékként történő felhasználását, majd később korlátozottan engedélyezték forgalmát. Az Európai Unió, Szingapúr és Hong Kong szintén tiltja élelmiszeradalékként való használatát.



Ha nincs kert

Ha nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a Stevia termesztés örömeiről! Steviát nevelhetünk ablak között, erkélyen, cserépben, balkonládában, stb., csak arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb hely legyen! Legalább 20cm átmérőjű cserép lenne az ideális a növényeknek, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. Egy kevés mulcsot szórhatunk a föld tetejére a felszíni gyökerek védelmére. Rendszeresen, kis mennyiségű vízzel öntözzük, kerülendő a talaj teljes kiszáradása, de a túlzott nedvesség is káros lehet! Használjunk megfelelő tápodatot!
A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről vagy késő ősszel vágjuk vissza az egész növényt kb. 5cm magasságban! A fagyok elött hozzuk be napos, fagymentes helyre!

 

 

 

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/n7RX52mu0MU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ha a videó fenti linkje nem működik, másold be a hosszú keresődbe. Margó

 

Így termesztik a Steviát! videóval!


Hol termesztik a steviát? A stevia Dél-Amerikában, Brazíliában, Argentínában és Paraguayban honos. Az ezeken a területeken jellemző klíma ideális a növény számára a szinte állandó 25°C-al, az 500 és 1500 m körüli domborzati adottságokkal és a homokos talajjal. Napjainkban pedig már olyan országokban is elkezdődött a stevia termesztés, mint Kína vagy Dél-Korea.

Hogyan termesztik a stevia növényt?

A stevia termesztés folyamatos odafigyelést és ápolást igényel; fejlődéséhez megfelelő mennyiségű eső és napfény is szükséges. Az évi háromszori-négyszeri betakarításhoz a stevia növény szárát öt centiméterrel vissza kell metszeni a földtől. Ha a hajtások, a tő és a levelek megfelelően gondozottak, a stevia leveleit ki lehet szárítani. Ez akár a napon, akár meleg levegőt fújó, szárító berendezések segítségével is történhet. Később a száraz levelekből kinyerik a Reb A-t, és megtisztítják.

Vannak a steviának különböző típusai?

Sok száz stevia-variáns létezik. Minden növény egyedi, és eltérő mennyiségeket tartalmaz a már említett szteviol-glikozidokból a leveleiben.

Mit jelent a Reb A?

A Reb A vagy rebaudiozid A, a stevia levelének legédesebb természetes kivonata. Ez a természetesen édes összetevő teljesen kalóriamentes, mivel nem szívódik fel a szervezetben, és így tápértéke sincs. Nem szintetikus és nem is kémiai kölcsönhatás eredményeként képződik.

 

Hogyan állítható elő a Reb A?

Kiszárítás és mikrofiltráció

A szárított levelek vízben való főzése hasonló tevékenység, mint egy egyszerű teafőzés –így választható ki a növényből a Reb A.


Tisztítás és kristályosítás

A főzés után eltávolítják a Reb A-n kívüli egyéb anyagokat, megtisztítva ezzel a végterméket. A vizet végül kiszűrik, a Reb A-t pedig kristályosítják, a végeredmény pedig egy rendkívüli tisztaságú (több mint 95%-ban Reb A-t tartalmazó), erőteljes ízű természetes édesítőszer.

Forrás: www.canderel.hu

 

A stevia Hollandiából és más országokból érkezik be hozzánk. Tavasszal már kapható a kertészetekben a növény, amely elsőnek még kb. 10-15 cm magas palántaként kapható. A növényt tegyük, világos napos helyre ahol kap elég fényt. Márciusban még nagyon óvatosan locsoljuk, mert ebben az időszakban, amikor a levelei picik igen kevés vizet használ fel , és a túllocsolás végzetes lehet számára. Csak akkor adjunk neki vizet, ha a föld már kissé kiszáradt.

 

Májusban jöhet az átültetés egy nagyobb cserépbe. Ekkor már érdemes eldönteni hol szeretnénk tartani kedvencünket, szobában, kertben, erkélyen, hiszen bárhová tehetjük. Ne ültessük hirtelen túl nagyméretű cserépbe, inkább tavasztól többször ültessük át, egyre nagyobb méretű cserépbe, vagy dézsába.

Májustól, ahogy melegszik az idő, úgy kezd el növekedni a stevia is. Hetente akár 20 cm is nőhet. Itt már érdemes a locsolást is növelni, mert akár pár nap alatt is kiszárad a földje, ezért akár két-három naponta is a locsolhatjuk, ha meleg van. Amikor a növény eléri, a 20 cm magasságot elkezdhetjük róla szedni a friss leveleket és hajtásokat.

A leszedett levél felhasználható frissen is, összevágva, de ha a növény gyorsabban növekszik, mint ahogy felhasználjuk, szedjük le a leveleket, folyamatosan visszavágva a tövet, és szárítsuk meg őket, majd porrá őrölve tegyük el egy üvegbe. Így nem vész kárba a finom édes cukorpótlónk. Nyáron a növényt egy nagyobb cserépbe vagy dézsába a kert egy napos meleg részére kitehetjük, de ne felejtsük el rendszeren metszeni és locsolni. Ősszel vigyük be újra védett fagymentes világos helyre és teleltessük át.

Így egész évben a cukor helyett a finom és egészséges steviát tudjuk szüretelni.

Címkék: stevia növény gondozása

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Már megjelent a STARKL katalógus 990 Ft a Stwi ezért akár hármat kapni a Piacon is ,Mi vettünk a csomagküldőtől is korrekt volt az áru ,2 méteres lett a drágám.,

Válasz

T. Gabriella üzente 10 éve

A JÁZMINPAKÓCÁT én közvetlenül Puskás Ferenctől (aki ÉRDEN lakik) szoktam beszerezni.
A termesztésével kapcsolatos KONKRÉT KÉRDÉSEKBEN is,
érdemes hozzá fordulni, megkeresni levélben,
vagy személyesen az 1. számú öko-piacon Budapesten,
- Helyszín: MOM Művelődési Ház udvara , 1124 Budapest, Csörsz u. 18. -
és KÖZVETLENÜL TŐLE KÉRDEZNI. Általában szombatonként délig piacozik itt gyógynövényeivel.
(Érdemes a piacra menetel előtt e-mailben is megkérdezni tőle, hogy mikor lesz ott)

Legutóbbi beszélgetésünk alkalmával elmondta tervét, hogy
19 megyében szeretne gazdálkodói bázisokat létrehozni és ehhez keres partnereket.
Véleményem szerint felbecsülhetetlen, óriási kincseket rejtenek tapasztalatai.
Megadom elérhetőségeit: fnpe@freemail.hu SKYPE: puskas.ferenc4

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Kedves Anita, én egy növénycsomagküldőtől vettem - nem kis összegért-, de olyan száraz állapotban küldte, fekete gyökerekkel, hogy én sem bírtam feléleszteni, tehát gyakorlatilag úgy jártam, mint Te. Meg sem tudtam kóstolni, hogy milyen ízű. Ezért kérjük azokat a Klubtársakat, akik sikeresen termesztik ezt a növényt, írják le nekünk hozzászólásként, hogy hogyan csinálják. Margó

Válasz

Tóth Anita üzente 12 éve

Én megtettem az első lépést, beszereztem egy nagyáruházból két tövet. Az első probléma az volt, hogy már ott annyira nedves volt az ültetőtőzeg, hogy átültetés után is az egyik tő kirohadt, míg a másik tő folyamatos - gondos - ápolás ellenére is igen silány. :(
Emellett, bár azt mondják frissen is felhasználható a levele, az én teám nem édes, hanem keserű lett tőle.

Válasz

hegyi atilla antal üzente 12 éve

Ez mind nagyon jó dolog--lenne csak kevésen élnek a lehetőségekkel...(egyszerübb a boltban a "cukrot" megvenni !

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu