A Solanum nemzetségbe tartozó és pepinónak is
nevezett tojásdinnyét (Solanum muricatum) már időszámításunk előtt is
termesztették a dél-amerikai indiánok.
Dél-Amerikában honos; most is Peruban és Ecuadorban termesztik a
legtöbbet. A kereskedelemben Pepino Gold néven is kínálják kiültethető
egyedeit.
Legfeljebb 1 m magas félcserje. Szárai erőtlenek, gyakran heverők.
Változékony levelei szórt állásúak, többnyire tagolatlanok. A termés
gömbölyded vagy megnyúlt, paprika alakú, de leggyakrabban tojásdad. Héja
sárga, barnás vagy lilás csíkozással, de léteznek teljesen lila fajták
is. A sárga, lédús terméshús íze a sárgadinnyére emlékeztet. Sok C
vitamint tartalmaz. Hűtőszekrényben 1–2 hétig tárolható.
A gyümölcshúst frissen fogyasztjuk a héja nélkül. Az apró magokat
tartalmazó középső részt is megehetjük. Fogyasztás előtt ajánlatos pár
napig szobahőmérsékleten utóérlelni. A pepino akkor érett, ha a héj
színe sárga, (kivételek a lila típusok) és enyhe sárgadinnye illata
van. A gyümölcsöt felhasználhatjuk vegyes gyümölcssaláták és kompót
készítéséhez is.Gyümölcse tojás alakú, gömbölyű vagy elliptikus bogyó
(10-15 x 8-10 cm). Vékony héja sárga, ritkán zöldes vagy kék alapszínű,
és vörösesbarna foltok vagy sávok tarkítják. A világossárga, lágy,
nagyon bő levű, édes terméshús dinnye- vagy körteízű. A központi
termésüregben nagyszámú lapos-gömbölyded, bézs színű, mintegy 3 mm
nagyságú mag található; sok fajta magvatlan.
A pepinót a trópusokon a középmagas hegyvidékektől egészen 4000 m
magasságig nevelik. Többnyire dugvánnyal szaporítják. Az érett, nyomásra
érzékeny termések betakarítása kiültetés után mintegy 5 hónap múlva
kezdődik. Több mint 2 évig teremhet a tő.
Rendkívül egyszerű Magyarországon is termeszteni, balkonládában is
kikel. A gyümölcs eléggé borsos ár on kapható, s bár az elültethető
fiatal növényke olcsóbb, egyetlen termésből akár száz egyedet is
nyerhetünk. Könnyen nevelhető, szépen kikel a magja. A termés
belsejében mákszem nagyságú magvakat rejt, ezeket ki kell mosni a
kocsonyás, gélszerű közegéből, s balkonládába, kerti földbe, félárnyékos
helyen elvethetőek. Kevés földdel takarjuk, amelyet folyamatosan
nedvesen kell tartani. Ötleveles korában tűzdelhetőek, egyesével
cserepekbe ültethetőek .
Mivel kétéves növényről van szó, át kell teleltetni. Ez megoldható
szobában, átlagos körülmények között. A második évben szabadba vagy
tenyészedénybe kiültethető, de tudni kell: rendkívül tápanyagigényes! Ha
a helyét ősszel érett szervestrágyával feltöltjük, szép, darabonként
akár 20-30 dekagrammos terméssel hálálja meg, de a félkilós sem ritka.
Vállalkozó kedvű kertészek egy gyümölcsből akár százat is nyerhetnek!
Gondozása nyáron azonos a paradicsoméval.
Pepino
Recept:
Pepinosaláta mentával
Hozzávalók négy személyre: 2 db pepino, 1 sárgadinnye, 1 kávéskanál
finomra vágott menta, 3 kávéskanál cukor, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál
citromlé, 1 evőkanál narancslé.
Elkészítés: A vizet a cukorral felfőzzük és forrón az apróra vágott
mentára öntjük, lefedjük a tálat, majd kb. egy órán keresztül állni
hagyjuk. Az egy óra leteltével leszűrjük a mentás levet és a citrom,
illetve a narancslével összekeverjük. A héjától megfosztott sárgadinnye
valamint a pepino terméshúsát apróra vágjuk, egy üvegtálba helyezzük és a
mentás sziruppal felöntjük. Hidegen, mentalevéllel díszítve tálaljuk a
pepinosalátát.
Pepino virág
Kommentáld!