Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1091288
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Mikor
és hogyan? Rendszeres kérdések a palántázásban, a magról ültetett
növényeknél. A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk, melyet
mindenki szívesen ültet a kertjébe. Aki tudja, hogy milyen pompás ízűek a
teljesen beérett, saját nevelésű, vörös paradicsomok, némi nehézségek
ellenére is megtermeszti azokat a kertjében.
1. Milyen típusú, fajtájú
A
paradicsom széles fajtaválasztékát sokféleképp osztályozható, mint
például tenyészidő, alak, felhasználás és növekedési típus szerint.
Paradicsomfajták szerint:
Determinált:
Három, négy virágfürt után befejezi a növekedést, a gyümölcsöt hamar
megérleli és elszárad. Az ilyen típus kis helyet igényel, nem kell
karózni és kötözni, fattyazása felesleges. Egyszeri nagy munkával
befőzhetjük az éves paradicsomlét.
Félig determinált:
közepes növekedésű, karózni kell, fattyazást meghálálja és szeptember
közepéig hozza a termését. Vagyis, egész nyáron folyamatosan szedhetjük
a gyümölcsét.
Lugasparadicsom:
Paradicsomfának is mondják. Folyamatos növekedésű, fürtös termésű,
hosszú tenyészidejű, túl nőheti a 2 méteres karót is. Kiültetéskor 1
négyzetméteres területet hagyjunk neki.Ebben a típusban nagyon sokféle
paradicsomfajta van forgalomban.
(A Kertimag listája, hogy tudjunk választani)
2. Magoncok
A magvetés alapvető sikere, hogy életképes magokat ültessünk el. A 4 évnél idősebb magokat már ne ültessük el, mert bizonytalan az életképességük.
A palántanevelés ideje februártól kezdődik, de még április elején is vethetünk magokat. A késői vetéskor érdemes egy éjszakára beáztatni őket, ezáltal a csírázási idő lecsökken.
3. A fény
A magoncok nyújtózkodnak a fény felé, ezért ferdülnek is, tehát nekünk forgatni kell a cserepeket. Még egy jó tanács, az erős törzsnövekedésért, néha simítsuk végig a tenyerünkkel a magoncokat. Ha teljesen ingermentes környezetben tartjuk őket, a szár nem fog erősödni. A szabadföldben csírázó paradicsommagoncok zömök, erős vastag szárakat fejlesztenek, mert a szél fújja őket, az eső veri, amiknek ellent kell állni.
Szellőztessünk gyakran, hogy érje őket légmozgás. Főleg akkor szükséges, ha víz érte a leveleket és a szárat. Az apró szőrökön megülő nedvesség a gombásodást segíti elő. Ezt kerüljük, lehetőleg alulról locsoljunk, illetve csak a földre kerüljön víz. A paradicsom egyébként szép zömök szárat fejleszt, ha naponta pár percre hagyjuk, hogy némi légmozgás legyen körülötte. Legegyszerűbben egy szobai ventilátorral, vagy hajszárítóval tudjuk elérni. Irányítsuk rájuk napi 3-4 percere.
A paradicsom szereti a meleget. Kiültetés előtt, ha hűvösebb az idő, a leendő ágyást takarjuk le fekete fóliával. Ennek kettős szerepe van. Első, hogy felmelegíti a talajt, hogy kellően meleg legyen, mikor kiültetjük a növényeket. A második, szintén nem elhanyagolandó tulajdonság, hogy az esetleges kikelő gyommagvak elpusztulnak a fény és levegő hiányában.
6. KiültetésAz
ültetőgödörbe a palántákat kissé ferdén és nagyon mélyre, egészen az
alsó levelekig ültessük be. Ilyenkor a száron teljes hosszában járulékos
gyökeret fejleszt, melynek segítségével több tápanyaghoz juthat a
növény.
A felverődő sár, a talajra lógó levelek kedvező körülményeket teremtenek a gombás megbetegedéseknek. Ajánlott, az alsó levelek eltávolítása, hogy a betegségeket kiküszöböljük.
9. Metszés, visszacsípésA levéltőben egész nyáron át előtörő hajtásokat folyamatosan csípjük ki, ez az a bizonyos fattyazás. Amikor a nő paradicsom, a végső cél a maximális hozam ezért el kell távolítani a nem kívánt hajtásokat és leveleket is. Az alsó leveleket feltétlen távolítsuk el, ezáltal a gombás betegségek esélyét is csökkentjük.
(paradicsom trágyalé készítése:A növényeket rendszeresen öntözzük, és tápanyagigényét biztosítsuk. Soha ne a levelekre locsoljunk, hanem a langyos, állott vízzel a gyökérzónát öntözzük be.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!