Biokert: Paradicsom termesztése

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Paradicsom 10 lépésben

 http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1091288

 

 
Kapcsolódó cikkek
Paradicsom magvetése
Paradicsom termesztése
> Paradicsom metszése
A magvetés sikeréért
Palánta nevelés
> Talajtakarás
> Zsákos paradicsom
>  Növénytársítás
> Vetésforgó
> vetésnaptár

>

Vetés-kérdés, válasz

> Kvíz: mit tudsz a magvetésről
   

 

Mikor és hogyan? Rendszeres kérdések a palántázásban, a magról ültetett növényeknél. A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk, melyet mindenki szívesen ültet a kertjébe. Aki tudja, hogy milyen pompás ízűek a teljesen beérett, saját nevelésű, vörös paradicsomok, némi nehézségek ellenére is megtermeszti azokat a kertjében.

1. Milyen típusú, fajtájú

A paradicsom széles fajtaválasztékát sokféleképp osztályozható, mint például tenyészidő, alak, felhasználás és növekedési típus szerint.

Paradicsomfajták szerint:

Determinált: Három, négy virágfürt után befejezi a növekedést, a gyümölcsöt hamar megérleli és elszárad. Az ilyen típus kis helyet igényel, nem kell karózni és kötözni, fattyazása felesleges. Egyszeri nagy munkával befőzhetjük az éves paradicsomlét.

Félig determinált: közepes növekedésű, karózni kell, fattyazást meghálálja és szeptember közepéig hozza a termését. Vagyis, egész nyáron folyamatosan szedhetjük a gyümölcsét.

Lugasparadicsom: Paradicsomfának is mondják. Folyamatos növekedésű, fürtös termésű, hosszú tenyészidejű, túl nőheti a 2 méteres karót is. Kiültetéskor 1 négyzetméteres területet hagyjunk neki.Ebben a típusban nagyon sokféle paradicsomfajta van forgalomban.

(A Kertimag listája, hogy tudjunk választani)

2. Magoncok

A magvetés alapvető sikere, hogy életképes magokat ültessünk el. A 4 évnél idősebb magokat már ne ültessük el, mert bizonytalan az életképességük.

A palántanevelés ideje februártól kezdődik, de még április elején is vethetünk magokat. A késői vetéskor érdemes egy éjszakára beáztatni őket, ezáltal a csírázási idő lecsökken.

3. A fény

A magoncok nyújtózkodnak a fény felé, ezért ferdülnek is, tehát nekünk forgatni kell a cserepeket. Még egy jó tanács, az erős  törzsnövekedésért, néha simítsuk végig a tenyerünkkel a magoncokat. Ha teljesen ingermentes környezetben tartjuk őket, a szár nem fog erősödni. A szabadföldben csírázó paradicsommagoncok zömök, erős vastag szárakat fejlesztenek, mert a szél fújja őket, az eső veri, amiknek ellent kell állni. 

4. A levegő

Szellőztessünk gyakran, hogy érje őket légmozgás. Főleg akkor szükséges, ha víz érte a leveleket és a szárat. Az apró szőrökön megülő nedvesség a gombásodást segíti elő. Ezt kerüljük, lehetőleg alulról locsoljunk, illetve csak a földre kerüljön víz. A paradicsom egyébként szép zömök szárat fejleszt, ha naponta pár percre hagyjuk, hogy némi légmozgás legyen körülötte. Legegyszerűbben egy szobai ventilátorral, vagy hajszárítóval tudjuk elérni. Irányítsuk rájuk  napi 3-4 percere.

5. Talaj felmelegítése

A paradicsom szereti a meleget. Kiültetés előtt, ha hűvösebb az idő, a leendő ágyást takarjuk le fekete fóliával. Ennek kettős szerepe van. Első, hogy felmelegíti a talajt, hogy kellően meleg legyen, mikor kiültetjük a növényeket. A második, szintén nem elhanyagolandó tulajdonság, hogy az esetleges kikelő gyommagvak elpusztulnak a fény és levegő hiányában.

6. Kiültetés

Az ültetőgödörbe a palántákat kissé ferdén és nagyon mélyre, egészen az alsó levelekig ültessük be. Ilyenkor a száron teljes hosszában járulékos gyökeret fejleszt, melynek segítségével több tápanyaghoz juthat a növény.

A magasra növő fajták mellé ültetéskor rögtön tegyünk egy -egy karót is, amire a tenyészidő folyamán kötözni tudjuk. 7. Talajtakarás, mulcsozás
  • Kevesebbet kell gyomlálni, mert a talajtakaró réteg elnyomja a gyomokat
  • Kevesebbet kell öntözni, mert a talaj kevésbé forrósodik fel, így kevesebb nedvesség párolog el belőle
  • Tisztán szüretelhetünk, hiszen a zöldségfélék nem lesznek sárosak
  • A talaj humuszossá és termékennyé válik, mert a talajtakaró kedvező körülményeket teremt a talajban élő élőlényeknek
8. Alsó levelek eltávolítása

A felverődő sár, a talajra lógó levelek kedvező körülményeket teremtenek a gombás megbetegedéseknek. Ajánlott, az alsó levelek eltávolítása, hogy a betegségeket kiküszöböljük.

9. Metszés, visszacsípés

A levéltőben egész nyáron át előtörő hajtásokat folyamatosan csípjük ki, ez az a bizonyos fattyazás. Amikor a nő paradicsom, a végső cél a maximális hozam ezért el kell távolítani a nem kívánt hajtásokat és leveleket is. Az alsó leveleket feltétlen távolítsuk el, ezáltal a gombás betegségek esélyét is csökkentjük.

(paradicsom trágyalé készítése:
A paradicsomlombjából készítjük. A kitört oldalhajtásokat 10-20 liter vízben 2-3 hétig érleljük. Leszűrt 1-1 arányban vízzel hígított oldatával permetezzük a káposztaféléket, salátaágyakat, így távol tartjuk a káposztalepkét és a csigák sem károsítják a salátáinkat) 10. Locsolás, tápanyagigény

 A növényeket rendszeresen öntözzük, és tápanyagigényét biztosítsuk. Soha ne a levelekre locsoljunk, hanem a langyos, állott vízzel a gyökérzónát öntözzük be.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kedves László, mutasd meg itt is a paradicsomtermesztésről szóló fényképeidet, szívesen átnézzük a menetét. Margó

Válasz

Iszak László üzente 10 éve

Ez alapján bárki nekiállhat, alapnak nagyon jó! Saját tapasztalattal kiegészítve kész a paradicsom egész évre!

Én inkább csak fényképekben mutatom a paradicsom termesztgetésem.

http://dogosvirag.webnode.hu/paradicsom-2014/

Jó szezont!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu