Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
9 éve | Egyed Józsefné | 0 hozzászólás
http://www.wellnesscafe.hu/wellness/2015-01/Datolyaszilvaval-a-rak-ellen/
Ismered ezt a gyümölcsöt?
Malina Adrienn
2015. 01. 26.
Mangó helyett ajánlotta a zöldséges a datolyaszilvát: „Vigye csak, mézédes és mindenre jó.” De mi mindenre? És egyáltalán mi ez a barackszerű, óriásparadicsomra emlékeztető zöldség, vagy gyümölcs?
Ez a Kínából származó gyümölcs több nevet is birtokol: sharon, khaki, vagy datolyaszilva. Az utóbbi években jelent csak meg a hazai zöldségesek polcain, és mivel nem drága kuriózumnak számít elég gyorsan elterjedt. Édes, kicsit kajszibarackos, kicsit sütőtökös ízű, ropogós húsú gyümölcs, amely tele van A- és C-vitaminnal.
Ázsiában spirituális tartalommal ruházták fel a narancssárga finomságot, Japánban és Kínában pedig azt is hamar felismerték, hogy nem csak misztikus ereje, hanem gyógyító tulajdonságai is vannak. Akár magában kínálták, akár a belőle préselt levet itatták a betegekkel, a gyógyulás hamar megtörtént.
Egészségesen hatékony
A datolyaszilában lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert, gazdag a vas- és rosttartalma, de található benne nátrium, kálcium és folsav is. Magas vérnyomás ellen is bevethető, segíti az emésztést, jó a gyomorbántalmak, hasmenés alkalmával is. A légúti betegségek esetén pedig azért érdemes belőle jó sokat fogyasztani, mert tisztító hatású. Köptetőként is alkalmazták.
Elősegíti a gyógyulást és a regenerálódást agyvérzés vagy agyi trombózis esetén, erős vérzéscsillapító, és gyulladáscsökkentő, sőt aranyér és visszértágulat esetén is hatásos lehet. Az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható, de legnagyobb ereje manapság, hogy a rák hatékony ellenszerének bizonyult!
Sok víz, kevés cukor
Kalóriatartalma más gyümölcsökkel szemben elég magas. Egy egész gyümölcsben mintegy 107 kalória van. Ez majdnem duplája, mint a kivié, narancsé, vagy a mandariné. Ugyanakkor a datolyaszilva mintegy 80 százaléka víz, cukortartalma pedig 16 százalék. Ezek az értékek kifejezetten kedveznek akkor, ha rendszeresen sportolsz, mert gyorsan lehet vele pótolni, az edzés után, a szervezetből kiürült glükózt. Emellett a megfelelő vitaminok és rostok is biztosítva vannak.
Ezt vedd, így edd!
Utóérő gyümölcsnek számít, ezért ha az éretlenebb példányokat veszed, akkor pár napig mindenképp várj az elfogyasztásával, mert ha még éretlen, akkor kesernyés az íze. Akkor a legfinomabb, ha már megpuhult. Meghámozhatod, vagy félbe vághatod, de akár kiskanállal is kanalazhatod a gyümölcs húsát. Fogyaszd nyugodtan tízórai mellé, akár alma helyett, de uzsonnára mártogathatod natúr joghurtba is. Ha vendégeket vársz, díszítheted vele a sajttálat, vagy sonkába is tekerheted. Valószínűleg mindenki kedvence lesz.
Fotó: Profimedia - Red Dot
A datolyaszilva szaporítása és nevelése
http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/kaki.html
Délkelet-Ázsia nedves, szubtrópusi tájainak bennszülött növényei a datolyaszilvák. Európai termesztése csak a múlt század végén és századunk elején lendült fel. Nagy termesztési központjai jelenleg a japáni, kínai, indiai ősi termőhelyei mellett Kalifornia, Florida, a volt Szovjetunió és a Földközi-tenger vidéke. Ehető gyümölcséért nemzetségének egyik faját, a Diospyros lotust is termesztik Dél-Európában, jelentősége azonban jóval kisebb a datolyaszilváénál, számunkra mint alanynövény érdekes.
Gyenge termésű, magról kelt 30—40 éves fái hazai parkjainkban fellelhetők. Ezek a növények különösebb ápolás és védelem nélkül a leghidegebb teleket is jól átvészelték.
A datolyaszilva lassan növő magassága 3—15 m. Szabálytalan gúla alakú, bőségesen elágazó koronát fejleszt. Törzse 12—15 cm-es vastagságúra növekszik. Levelei váltakozó állásúak, rövid nyelűek. Sötétzöld levéllemezük 5—25 cm hosszú és 2,5—15 cm széles lehet. Virágai általában egyivarúak, de néha hímnős típusok is megjelennek. A sárgás- vagy zöldesfehér virágokra a négyes szerkezet jellemző. A hímvirágok kisebbek, 0,8—1,8 cm-esek, a hajtásokon csoportosan nyílnak. A 2,5—4 cm széles nővirágok magánosak. Nagy, 10—50 dkg-os bogyótermései éretlenül hamvaszöldek, éréskor sárgászöld, sárga, narancs- vagy pirosas színűvé változnak. A megtermékenyülés nélkül fejlődő termések rendszerint mag nélküliek. Termékenyülés esetén gyümölcsönként 6—8 db magra számíthatunk.
A datolyaszilvát szemzéssel, oltással és gyökérsarjakról szaporíthatjuk. A magról kelt növények lassan fejlődnek, termésük apró rossz minőségű. Jó alanyai a saját magcsemeték vagy más faj magnövényei.
Az ősszel gyűjtött magokat a tél folyamán homokban rétegezve tartsuk, tavasszal cserepekbe vagy szaporítóládába vethetjük. Az edények alsó részébe nagy humusztartalmú komposztföldet tegyünk, és a magokat az erre terített 2—3 ujjnyi vastagságú homokrétegbe vessük. Üveglappal vagy papírral takarva biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat. A csírázás kedvező hőmérséklete 18—20 °C körül van, csírázás után már alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődnek. Az egész vegetációs időben sikerrel szemezhetők a legegyszerűbb T szemzési módszerrel.
Az oltott növények rövidebb idő alatt virágoznak, és hamarabb koronát fejlesztenek. A datolyaszilva-csemetéket kecskeláb-ékezéssel oltsuk. Legjobb a tavaszi, kihajtás előtti időszak. Az oltóvessző — hasonlóan az alanynövényekhez — nyugalomban levő növényről származzon. Az oltások félárnyékos, meleg, párás helyen 4—5 hét alatt erednek. Az eredési százalék csekély, ezért ajánlatos egyszerre több oltást végezni.
A fa termetű datolyaszilvák sarjairól rossz minőségű termő fák fejlődnek, ezért csak alanynövényeknek használjuk azokat. Jó termésű növényeket csak kiváló minőségű magról nőtt fák sarjaiból kaphatunk. Ezek gyümölcsei nem okoznak majd csalódást. Az ősszel szedett tősarjakat hűvös helyen teleltessük, és csak tavasszal ültessük végleges helyükre.
A datolyaszilvát edényben vagy állandó helyen, a kertben is nevelhetjük. A hazai teleket jól átvészeli. A megeredt szemzéseket és oltványokat fokozatosan szoktassuk a természetes körülményekhez, és tegyük ki vagy ültessük a szabadba. Az edényes növényeket a bennük levő föld szintjéig süllyesszük a talajba. Ablakpárkányokon, folyosókon és teraszokon is tarthatjuk kisebb példányait. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajokon fejlődik kielégítően. Kedveli a nagy humusztartalmat és a rendszeres trágyázást, tápoldatos öntözést (edényes növényeknél).
Sok nedvességről kell gondoskodni, de a vízállásos területeket nem bírja. Melegigényes növények, ezért szélvédett, meleg területet válasszunk. Hidegtűrésük jó biztosítéka a hazai termesztésüknek. Az erős fagyokat (—15, —20 °C) is túlélik. Leveleiket az első fagyok után lehullatják.
A szaporítás utáni első években ajánlatos takarni a fiatal növényeket (szalma, lomb, növényi szárak). Normális fejlődésükhöz szükséges a téli hideg, ezért az edényes növényeket is hideg helyen vagy szabadban (takarással) teleltessük. A fiatal növények alakításával igyekezzünk bokor vagy alacsony törzsű faalakot kialakítani. A szárazabb területeken tartott növényeket az extrém körülményeket jobban tűrő Diospyros lotus alanyokon szaporítsuk. Az alanynevelés folyamán, átültetéskor a főgyökér visszacsípésével serkenthetjük az oldalgyökerek erősödését.
A szemzett és oltott növények 3—4 éves korukban kezdenek teremni. A virágzás május—június hónapban figyelhető meg. A maghozó típusok csak nővirágokat fejlesztenek, így beporzó, hímvirágos növényekről kell gondoskodnunk a jó termékenyüléshez. A mag nélküli típusok beporzás nélkül is kötnek terméseket (partenokarpia), ezért lehetőleg ilyen típusokat szerezzünk be az edényes vagy házikerti termesztéshez.
Termései októbertől decemberig érnek és a kisebb fagyokat károsodás nélkül átvészelik. Fái rendszeresen és bőven teremnek. Hazai kártevői és betegségei nem ismertek.
Éretlen állapotban erősen fanyar ízűek, ezt a 0,1—1,5%-ban jelenlevő csersav okozza. A mag nélküliek aranysárga vagy narancssárga, szilárd húsállományú, édes ízű gyümölcsöket érlelnek, ízük a kajszibarackra emlékeztet.
A beszínesedett, megpuhuló terméseket teljesen érett állapotban szedjük. A gyümölcsöket a rajtuk levő nagy csészelevelekkel együtt, ollóval vagy késsel vágjuk le a hajtásokról. A félig érett termések utóérnek.
A gyümölcsök húsa zselészerű vagy kemény, édes ízű, nyersen és feldolgozva egyaránt Friss termései 0 °C körüli hőmérsékleten hosszabb ideig eltarthatók. Egyes fajtákon a fanyar íz érett állapotban is érezhető, szokásos ezeket érés előtt leszedni és citromos vízbe áztatni, ami megszünteti a kellemetlen mellékízt. Húsa dietikus jellegű. Terméseiből desszerteket, fagylaltkrémet, dzsemet, szörpöt, gyümölcsízt és befőttet készítenek.
*
A Sáron-gyümölcs (Sharon Fruit) a kakiszilva izraeli nemesítése (Sáron-völgy), annak tulajdonképpen „igénytelenebb“ változata: alacsony, könnyen szüretelhető bokrokon terem, sem csersavat, sem magokat nem tartalmaz, és héjával együtt fogyasztható. Remek saláta-alapanyag. A Sáron-gyümölcsöt Izraelen kívül Spanyolországban és Dél-Afrikában is termesztik:
Bene László
Datolyaszilva (hurma, kákó, persimon) - Diospyros kaki
A legfagyállóbb szubtrópusi növény a datolyaszilva - hazánkban is kitűnően tartható. Szélsőséges teleken a fiatal hajtások lefagyhatnak, de a több éves ágak már nem károsodnak. Hazánkban is kedvelté válik. Három - nagyobb - kísérleti ültetvény is létezik már. A Balaton felvidéken, Kiskőrösön és a Ferihegyi repülőtér közelében. Eddig kitűnően vizsgáztak. (Az egyik ültetvényen jégverés okozott károkat, de ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy hazánkban most kezd elterjedni és nem őshonos.)
A növény későn, általában május végén virágzik - így a késői fagyok sem tesznek kárt a virágzatban. Gyümölcse októbertől szüretelhető. 20-40 dkg súlyúak. Színük a sárgától a sötét pirosig terjed, fajtától függően. A gyümölcs utóérlelése szükséges - ekkor a csersav lebomlik. Csak akkor fogyasztható, ha teljesen puha tapintású. Cukorban, karotinban és C-vitaminban gazdag, különleges ízű gyümölcs. Gyümölcse frissen, aszalva, krémnek, lekvárnak készítve fogyasztható.
Hideg helyen Húsvétig is eltartható. Íze talán őszibarack, sárgabarack és egy kis kanál méz keverékére hasonlít. Nemcsak gyümölcséért, díszfaként is tartják.
Szaporítás: . Oltás után a harmadik évben fordulnak termőre a csemeték.
Metszés: Csak, ha feltétlenül szükséges - koronaalakítás céljából. Ágazata törékeny. Metszés csak rügyfakadás után. A vágási felületet azonnal fasebkátránnyal le kell zárni, mert a fa a seben keresztül kiszáradhat!
Ültetés: Talajra nem igényes, de az erősen mocsaras, meszes talajt nem kedveli. 50x50x50 cm mély ültetőgödröt készítsünk, melybe morzsalékos, tápanyagban és humuszban gazdag földet teszünk. A fát olyan mélyre helyezzük a gödörbe, hogy az oltás 15-20 cm-re a talaj szint alá kerüljön. Ezzel nagy fagyok esetén el kerülhetjük a nemes rész kifagyását. Enyhén tömörítsük, majd 20-30 liter vízzel alaposan öntözzük meg.
Öntözés: Főképp az ültetés utáni években bőségesen, de nagyobb korban is meghálálja a sok öntözést nagyobb és több gyümölccsel.
Tápoldatozás: Ültetéskor a gödör aljára szerves trágya. Legjobb az érett marhatrágya. Később csak ősszel, beöntözéssel juttassunk tápanyagot a növénynek. Kártevője hazánkban nem ismert. Vírusra, gombabetegségekre nem érzékeny. Valódi biogyümölcs.
Vegetációs időszakban, a nitrogénben gazdag tápoldat gyümölcshulláshoz vezethet. Dézsában is kitűnően tartható.
Néhány jó tanács:
Célszerű datolyaszilva fánkat az első 2-3 évben takarni. A szabadgyökerű növények rosszul viselik az átültetést, lehetőleg konténeres növényt vásároljunk. Nyár közepén, amikor a gyümölcsök dió nagyságúak -a fa válogat- ledob egy csomó termést, ez természetes folyamat. Az Olaszországból (főleg középről) behozott csemeték sokkat fagyérzékenyebbek, mint a hazai magból kelt, hazai fáról oltott növények.
Japán kakiszilva-fajták
http://www.tenkoen.co.jp/product/kaki/
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/japanese_persimmon.html
Soshu, Sousyu
Kisyu
Taishu, Taisyu
Tone
Hiratane
Fuyu
Kouyou
Kansyu
Yoho, Youhou
Noto
Masae
Otane
Masaru
Amahyakume
Benigaki
Hachiya
Hiratanenashi
Otanenashi
Tonewase
Yuubeni
Shinsyu
http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=601_1
Hoshigaki - kakiszilva-aszalás
Aszalnak nagyüzemben:
Falusi házaknál (meghámozzák a szár és csészelevél meghagyásával):
Városon:
Ilyen a kész aszalmány, a kakiszilvában meglévő természetes cukor kristályosodik ki annak felszínén:
Teaszertartáskor vagy bármikor édességként:
Virginiai szilva
Diospyros virginiana
............................................................................................'Early Golden'
A lótuszszilvához hasonló szépformájú, fagyálló díszfácska. Teljesen télálló. Ez is alanyul szolgál a datolyaszilva oltványoknak. Növekedése a lótuszénál sokkal mérsékeltebb, a gyümölcsei viszont 4-5-ször nagyobbak annál, igen jóízűek, finomak, ha már megpuhultak.
Lótuszszilva
Diospyros lotus
Igényesebb hazai parkjainkban is fellelhető, a legkeményebb teleket is átvészelő, szép formájú díszfácska. Pazar bőségben, csokrokban hozza cseresznyeméretű gyümölcseit, melyek októberben megérve sárga színűek, de csak a legelszántabbak kóstolják meg, mert magas csersav tartalma miatt jó ideig csókra áll tőle az ember szája. Díszértéke mellett elsőrendű alanya a datolyaszilva oltványoknak.
/Megtetszett ez a növény, de sajnos az oltványok ára a növényküldőknél 7000-8000 Ft. között van. Margó/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!