Biokert: levendulás barack Fécbukos Ági barátnöntöl

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Levendulás sárgabarackdzsem tartósítószer nélkül


Az idén a sárgabaracklekvár egyik fűszerének, a levendulát választottam. Dzsemet készítettem az ízesítésével.



Igazából a többi lekvárhoz képest plusz munkát nem jelentett, hacsak azt nem, hogy a levendulát leszedtem a kertben, majd később kiszedtem a lekvárból :) nem mindet, pár virágot hagytam benne.Nem csak a virágot tettem bele, a kevés cukorral megszórt megtisztított barack közé, hanem szárastól a virágfejet és volt rajta levél is.Teljesebb levendulaízt kaptam így.



 Levendulás sárgabarackdzsem
Hozzávalóksárgabarackcukor (a barack -nettó- súlyának 15 %-a)1-2 db kezeletlen citrom leve~ 1 kilogrammonként 3-4 ág levendula
A fán beérett barackot, többször megmostam, a pöttyöket kivágtam, kettévettem és a végét is kikanyarítottam. Fazékba raktam, a cukorral meghintettem, alaposan elkevertem, és beleraktam (belenyomkodtam) a tiszta  -nem vizes-  levendulát (szárastól, levelestől)majd reggelig a gézzel letakart fazekat hűvösre tettem.Reggelig némi levet eresztett. Odaraktam főni. Amikor felforrt  a levendula ágakat kivettem, majd a barackot hagytam-többszöri kevergetés mellett-  hogy kellő állagúra sűrűsödjön.A kifogástalan tisztaságú üvegekbe töltöttem, a kifőzött új kupakokkal lezártam, majd a száraz dunsztba raktam, hogy ott hűljön ki. Min. 24 órát szoktam a melegben tartani.Az előző évek sárgabarack befőzéséről több feljegyzésben emlékeztem meg, a tartalomjegyzék kamrapolc, befőzések címszava alatt találhatók a linkek:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/07/tartalomjegyzek-20140707_9.htmlAz idén eltett Sárgabarackdzsem és lekvár bejegyzése itt található:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/07/sargabarackdzsem-es-lekvar.html



Megjegyzés
Barack és barack között óriási különbség van...nem csak kinézetre.
Most főleg a beltartalmi értékeire gondolok.Van ami lédús, van ami szárazabb. Van zamatos, és kevésbé ízes. Van aminek a héja kemény  -sajnos zavaró lehet a lekvárban-  van aminek szétmegy a héja.Van édes és van savanyú, sőt még keserű is.Amennyiben a saját gyümölcsünket főzzük be, akkor ismerjük, nagyon nagy meglepetéseket nem fog okozni.Ha vásároljuk, akkor legyünk nagyon résen. A megérzésünkben bízzunk és az ízlelésünkben. Kérjünk kóstolót, bármilyen szép is a gyümölcs.
Magam, a saját harmonikus kertművelésű kertemben termett kezeletlen barackból és levendulából készítem.Ismerem a gyümölcsöt: nagyon zamatos, illatos, lédús  -de nem "vizes"- édes, szétmegy a vékony héja már a turmixolás során.



Ezért ne kövesd az én receptem, ez az én receptem :)csak azt jelenti, én "most így csináltam" most ezt kívánta meg a gyümölcs.
Amennyiben jót akarsz, akkor előbb ismerkedj meg a saját barackoddal.Vedd a kezedbe.Csukd be a szemed:  tartsd a tenyeredben.Hangolódj rá, érezd át az "üzenetét".Szagold meg.Kóstold meg.
Válj eggyé a barackoddal.Figyelj az intuíciódra.Mi az első érzésed, mi az első gondolatod?Nos ez szerint cselekedj.
Döntsd el, hogy dzsemet vagy lekvárt szeretnél?- Ha kell, tegyél hozzá cukrot vagy más édesítőt.- Ha igényli, tegyél hozzá citromlét.- Ha igényli, tegyél hozzá fűszert. 

Így lesz a Tiéd, a Te recepted, a Te baracklekvárod <3






Címkék: levendulás barack bió módon vannak még a cikkben linkek is a barack befőzésről

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 9 éve

Különleges íze lehet a levendulától, még nem próbáltam. nagyon ínycsiklandozóak a képek. Szerintem az érett sárgabarack íze az igazi magyar íz. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

ebben a cikkben a levendula kapott szerepet és a tartósítószer mentesség-de itt egy másik sütőben készült is ami cukor nélkül van , Állítom hogy nem olyan mint a cukros. más és hogy meddig áll el az is kétséges !ki van próbálva macerás ,de ha az a kis cukor bezavar lebontva mondjuk sütibe akkor bizony semmit sem ehetnénk a boltiakból semmit semmit mert minden cukrozott, LEÍRÁSAelkészítés

Szükségünk van hozzá az érett gyümölcsre. Fontos, hogy ténylegesen érett legyen.
Megmossuk, kimagozzuk (ez némely gyümölcs esetében értelemszerűen elhagyható, pl. szeder), ízlés szerint feldaraboljuk.
Betesszük egy nagyobb zománcozott, teljesen tiszta fazékba.
És itt jön a lényeg: ugyanebbe a fazékba a nyers gyümölcs mellé öntünk egy kis lekvárt a tavalyiból. 3 kg friss gyümölcshöz 2 dl kész lekvárral lehet számolni. Ha először próbáljuk, értelemszerűen nem lesz tavalyi 100%-os lekvárunk, de ne keseredjünk el! Tegyünk bele valamilyen lekvárt. Persze minél jobb minőségűt, minél tisztábbat. Jövőre meg már használhatjuk a sajátunk.
Gyakorlatilag nem kell, hogy ugyanabból a gyümölcsből készüljön a lekvár, mint amit hozzákeverünk, ez az arányok miatt nem számít, mert olyan kevés kész lekvárra van szükség, hogy az nem érződik a végén. Persze ideális az azonos gyümölcslekvár.
Sütőbe tesszük, és elkezdjük sütni nem túl magas hőfokon (valahol 150 és 180 fok között). Érdemes reggel kezdeni, mert eltart egy darabig, míg ebből lekvár lesz. (Nem tudok semmi konkrétat mondani róla, mert függ attól, hogy milyen gyümölcsből dolgozik az ember, meg attól is, hogy milyen sűrűre szeretné készíteni.)
Érdemes közben kb. 20 percenként, fél óránként, óránként ránézni, megkeverni, kicsit szeretgetni.
Ez alatt elő lehet készíteni a befőttes üvegeket.
Az üvegeket érdemes plafonig tölteni, tetejére mehet a befőzőfólia. Ha nem megy plafonig, akkor pedig fejjel lefelé tesszük el az üveget.
Ezután már nincs más dolgunk, mint - még forrón - bedunsztolni.

Válasz

Dienes Miklós üzente 9 éve

Sajnálom "szegény sárgabarackot", mivel a cukorral elveszíti igazi sárgabarack ízét! Szerintem jó lenne kipróbálni cukor nélkül is, mivel az érett sárgabarack finom és édes a benne lévő gyümölcscukortól ( fructóz)!, amit a cukorbetegek is szabadon fogyaszthatnak és nincs benne "üres" kalória , a hozzá nem adott cukor miatt!!! A próba "megér egy misét"!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

ÁGI egy csoda teremtés ámulatba ejti a fécbukot , olvassátok ti is mit ír egy barackról érdekes megközelítés de működik .

Válasz

Ez történt a közösségben:

Pollák Piroska írta 2 hete itt:

Tisztelt Szakértő! Én szeretnék tanácsot kérni, hogy mi baja lehet a leanderemnek, de nem tudom hol lehetne képet küldeni róla. Köszönöm.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu