Az idén a sárgabaracklekvár egyik fűszerének, a levendulát választottam. Dzsemet készítettem az ízesítésével.
Igazából a többi lekvárhoz képest plusz munkát nem jelentett, hacsak azt nem, hogy a levendulát leszedtem a kertben, majd később kiszedtem a lekvárból :) nem mindet, pár virágot hagytam benne.Nem csak a virágot tettem bele, a kevés cukorral megszórt megtisztított barack közé, hanem szárastól a virágfejet és volt rajta levél is.Teljesebb levendulaízt kaptam így.
Levendulás sárgabarackdzsemHozzávalóksárgabarackcukor (a barack -nettó- súlyának 15 %-a)1-2 db kezeletlen citrom leve~ 1 kilogrammonként 3-4 ág levendula
A fán beérett barackot, többször megmostam, a pöttyöket kivágtam, kettévettem és a végét is kikanyarítottam. Fazékba raktam, a cukorral meghintettem, alaposan elkevertem, és beleraktam (belenyomkodtam) a tiszta -nem vizes- levendulát (szárastól, levelestől)majd reggelig a gézzel letakart fazekat hűvösre tettem.Reggelig némi levet eresztett. Odaraktam főni. Amikor felforrt a levendula ágakat kivettem, majd a barackot hagytam-többszöri kevergetés mellett- hogy kellő állagúra sűrűsödjön.A kifogástalan tisztaságú üvegekbe töltöttem, a kifőzött új kupakokkal lezártam, majd a száraz dunsztba raktam, hogy ott hűljön ki. Min. 24 órát szoktam a melegben tartani.Az előző évek sárgabarack befőzéséről több feljegyzésben emlékeztem meg, a tartalomjegyzék kamrapolc, befőzések címszava alatt találhatók a linkek:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/07/tartalomjegyzek-20140707_9.htmlAz idén eltett Sárgabarackdzsem és lekvár bejegyzése itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/07/sargabarackdzsem-es-lekvar.htmlMegjegyzés
Barack és barack között óriási különbség van...nem csak kinézetre.
Most főleg a beltartalmi értékeire gondolok.Van ami lédús, van ami szárazabb. Van zamatos, és kevésbé ízes. Van aminek a héja kemény -sajnos zavaró lehet a lekvárban- van aminek szétmegy a héja.Van édes és van savanyú, sőt még keserű is.Amennyiben a saját gyümölcsünket főzzük be, akkor ismerjük, nagyon nagy meglepetéseket nem fog okozni.Ha vásároljuk, akkor legyünk nagyon résen. A megérzésünkben bízzunk és az ízlelésünkben. Kérjünk kóstolót, bármilyen szép is a gyümölcs.
Magam, a saját harmonikus kertművelésű kertemben termett kezeletlen barackból és levendulából készítem.Ismerem a gyümölcsöt: nagyon zamatos, illatos, lédús -de nem "vizes"- édes, szétmegy a vékony héja már a turmixolás során.
Ezért ne kövesd az én receptem, ez az én receptem :)csak azt jelenti, én "most így csináltam" most ezt kívánta meg a gyümölcs.
Amennyiben jót akarsz, akkor előbb ismerkedj meg a saját barackoddal.Vedd a kezedbe.Csukd be a szemed: tartsd a tenyeredben.Hangolódj rá, érezd át az "üzenetét".Szagold meg.Kóstold meg.
Válj eggyé a barackoddal.Figyelj az intuíciódra.Mi az első érzésed, mi az első gondolatod?Nos ez szerint cselekedj.
Döntsd el, hogy dzsemet vagy lekvárt szeretnél?- Ha kell, tegyél hozzá cukrot vagy más édesítőt.- Ha igényli, tegyél hozzá citromlét.- Ha igényli, tegyél hozzá fűszert.
Így lesz a Tiéd, a Te recepted, a Te baracklekvárod <3
Kommentáld!