Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Már több mint 2500 éve ismerjük a levendulát. Az ókori görögök és
rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. A főníciaiak és
egyiptomiak mumifikálásra és illatosításra, a rómaiak fürdőolajként és
levegőillatosítóként használták. A parfüm iparban és a legjobb minőségű
kozmetikumok készítéséhez különleges illatanyaga miatt széleskörben
alkalmazzák.
Lazító, görcsoldó, nyugtató, frissítő és fertőtlenítő
hatása közismert. Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes
ételek és italok ízesítésére, míg leveleit hús- és gombaételek
elkészítéséhez használják. Erős illatanyaga rovarűzésre is alkalmassá
teszi.
A Földközi-tenger mellékéről származik, mediterrán félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén nyílnak.
Legismertebb
fajtái: a hidcote blue (sötétviola, 40 cm), a hidcote giant (vila,
60-80 cm), a dwarf blue (sötétkék, 30cm), a grappenhall (világoskék,
60-90 cm), a rose (világos rózsaszín,40 cm) és a nana alba (fehér, 20
cm). Jól ismert még a törpe növésű, dwarf blue, a fagyérzékeny füzéres
levendula. Igénytelen száraz homokos talajon is megél.
Június
végétől augusztus végéig Dél-Franciaországban, Provence-ban a
levendula mezők virágba borulnak, látványuk és illatuk elbűvöli a
látogatókat. Európában ha levenduláról beszélünk azonnal ez a vidék jut
eszünkben. A világ levendula termelésének egyharmada innen származik.
Csodás levendula mezők tárulnak szemünk elé ha ezen a vidéken járunk,
ahol kifejezetten erre az időre turista utakat szerveznek "A levendula
útja" elnevezéssel.
A francia impresszionista festőket is megihlették a levendulamezők, gyakori témájuk volt ez a csodálatos táj.
Sault
városát a levendula fővárosának tekintik, ebben az évben augusztus
15-én rendezik meg a levendula fesztivált, de egész nyáron át
programokkal várják az idelátogatókat.
Avignontól 20 km-re, Coustellet-ben 1991-ben nyílt meg a Levendula
Múzeum, ahol betekintést nyerhetünk a termesztésbe, a feldolgozásba és
végigkövethetjük a levendula történelmét.(www.thelavendermuseum.com)
Feldolgozásának központja Grasse, a parfümgyártás fellegvára. A városban találjuk a Nemzetközi Parfümmúzeumot. (www.museesdegrasse.com)
A
levendula mezők egyre zsugorodnak, melynek elsősorban egy ritka rovar,
egy kabóca féle az oka, mely megtámadta meg a földeket és pusztítja a
virágokat és a kisebb fákat. Ehhez járul még hozzá a klímaváltozás is,
mert a felmelegedés károsítja az ültetvényeket.
Európában Franciaországon kívül is, és távoli tengerentúli országokban is találunk levendula termelő vidéket.
Norfolk, Anglia
Kastellaun, Németország, Levendula labirintus
Észak-Amerika levendula fővárosa,USA, Sequim Levendula Fesztivál 2012. július 20-21.
Hokkaido, Japán, Furano
Bridestowe Lavender Farm, Tasmánia, Nabowla
Bittera
Gyula gyógynövényszakértő volt, aki 1920-ban földet bérelt a tihanyi
apátságtól és a Franciaországból hozott levendula szaporításával
elkezdődött a magyarországi ültetvény története. A helyi klímának és
Bittera szakértelmének köszönhetően egyre nagyobb hírnévre tett szert. A
mi levendulánk ugyanis magasabb illóolajtartalmú volt, mint az eredeti
francia. Sajnos a háború után tönkre ment a levendulás és csak a
kilencvenes években kezdődött az újratelepítés és a megmaradt
őslevedulás gondozása. Ma már újra Magyarország egyik híressége a
Tihanyi Levendulás, ahol évente fesztivált rendeznek és újra
gyönyörködhetünk a levendula virágzásban. www.tihanyilevendula.extra.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!