Biokert: Lekvárfőzés másként

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Lekvárfőzés másként

10 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Karamelles rostos baracklekvár
Hozzávalók(az arányok miatt)10 kg sárgabarack (nettó)1+2 kg kristálycukor0,5-1 dl víz
1) A barackokat rendje és módja szerint tisztítottam és egy nagy fazékban gyűjtögettem. Az első adag után rászórtam 1 kg cukrot, összekevertem és így tettem, azaz megkevertem, minden adag barack érkezése után. Végül feltettem főni.Elindultam a cukorért és ekkor villant be  "karamell" :)
2) Fogtam egy 5 literes fazekat, beleöntöttem 2 kg kristálycukrot és annyi vizet, hogy átnedvesítette a cukrot.Tűzre raktam és hagytam, hogy a cukor megolvadjon és végül borostyánszínű karamellé váljon :)Nagyon résen kell lenni! nehogy túlpirítsuk, vagy megégjen.Nem szabad megkeverni, mert attól "kiszárad" (nem találtam jobb szót rá),
inkább   -ha szükséges-  mozgassuk/rázogassuk meg az edényt.
3) A forró karamellbe, beleöntöttem kb 2 liternyi meleg barackot (főleg a hígabb részéből), majd gyorsan összekevertem.Vigyázat!!! Roppant balesetveszélyes!
Csak saját felelősségre tegyük!, gyermek, kutya, macska ne legyen a közelünkben,
 viszont legyen elég hely mögöttünk, hogy esetleg hátra tudjunk lépni(ugrani). 
4) Az összeolvadt karamelles barackot átöntöttem a többi barackhoz,
majd botmixerrel az egészet összeturmixoltam. Folyamatos kevergetés mellett, kellő sűrűségűre főztem, készre főztem a lekvárt.Ezt egy nagyobb fehér porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg. Lásd, részletesen itt.
5) Az előre elkészített tiszta üvegekbe töltöttem, tökéletesen záródó kupakokkal lezártam és a száraz dunsztba raktam "kihűlni". 



Természetesen ez is tartósítószer nélkül készült.Azért rostos, mert nem passzíroztam át, azért lekvár, mert nem darabos.

 

A befőzés alapjairól, és a dunsztolásról


1) Tisztára mosott üvegek, kupakok.Szó szerint,  tisztára mosott! nem több és nem kevesebb. Tisztára mosott, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ragyog, nincs az üvegen semmi régi/maradék (papír sem), teljesen átlátszó, nem foltos/homályos. Ehhez nem kell más, csak áztatás, mosószeres, alapos ( mechanikus) elmosás, többszöri öblítés, forró folyóvíz alatt, vagy ecetes vízben öblítés és egy fazék forróba mártás, vagy kifőzés, majd fejjel lefelé borítva kiszárítás. Az egészet kitehetjük a Napra felhasználásig, egy vékony gézzel, nylonnal letakarva. A kupakok nehezebb téma: - lehet, hogy jó a régi, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy lekvárra ne kerüljön ecetes uborkás kupak, vagy, ami előbb még hagymás csalamádét zárt le.- veszünk újat, ha kapunk :)Mindkét esetben alapos elmosás után egy fazék vízben 10-15 percig rotyogtatom, majd egy tiszta konyharuhára borogatom és kiszárítom, vagy a Napra teszem. Eleve csak sérülésmentes/hibátlan kupakkal próbálkozzunk, mert a kupak fontos szerepet tölt be a tartósítószer mentes befőzésben.Nem mikrózom, nem sterilizálom.Egy szó, mint száz: tiszta és kész!

2) Gyümölcs- Amennyiben tehetjük kezeletlen nem permetezett gyümölcsöt főzzünk be, ha a sajátunk, akkor könnyebb dolgunk van, ha vesszük, akkor tudom, hogy ez szinte lehetetlen.(Keressük az idősebbeket a piacon, akiknek nincs sok árujuk. Sok idős ember nem a "meggazdagodás" reményében termel, hanem a megélhetésért. Ők nem biztos, hogy tudnak áldozni permet szerekre, sőt lehet, hogy már nem is akarnak, hisz rájöttek, a vegyszer nem jó dolog és nincs is rá szükség.)- Csak az egészséges gyümölcsöt tegyük el télire. Ez alatt azt értem, hogy a penészes, rothadásnak indult, nem egészséges, azt nem,  de az ami leesett és megütődött az nem rossz.- Alaposan, többször cserélt vízben mossuk meg, vagy ha tehetjük folyóvíz alatt. (A folyó vizet is felfoghatjuk a mosás után, akinek kertje van az összegyűjtheti és felhasználhatja öntözéshez.)- A nem lekvárba kívánkozó részeket, foltokat, pöttyöket vágjuk ki.
Gyümölcs(barack) milyensége alapján döntünk, hogy a héját lehúzzuk vagy maradhat. 

3) Dunszt- Száraz dunsztEgy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, sőt mintha kockát képeznék, kispárnákkal körbe rakom.Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket. Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.Ebben a fészekben hagyom kihűlni.



A sárgabarack csodás zamata dominál ebben a lekvárban (is).
Valahol hátul (csak később érezzük meg) lapul meg a karamell összetéveszthetetlen aromája.


Felbontás után hűtve tároljuk.

 

Szeretetrehangoltan a Facebookon, ahol általában :) van napi aktuális.

Címkék: szeretetre hangoltan fécbukos barátnömtöl több száz hasonló recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu