Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
„Igyál egy almát! Tisztán.” olvasható a Czider címkéjén – és ez nem csak egy jól hangzó szlogen, hanem a valóság. Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin, a Czider megalkotói egy olyan kombinációt állítottak össze, aminek élénk színe az aranyozott vízre emlékeztet, tökéletes sav-cukor egyensúlya pedig garantálja az ízek harmóniáját. Ehhez a nagy gonddal összeválogatott almafajtákból préseléssel kinyert 100%-os magyar almalevet használják.
Számos zamatos almafajtát termesztenek hazánkban, amelyek nagyszerű alapanyagként szolgálnak a legízletesebb magyar almabor, azaz a Czider kikísérletezéséhez. Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin – amellett, hogy mindent megtesznek azért, hogy létrehozzák a legfinomabb cidert – azon dolgoznak, hogy a magyar ízlésnek megfelelő, prémium ital kerülhessen poharunkba. Orsolya és Kata célja, hogy itthon is megismertessék és megszerettessék a fogyasztókkal a minőségi, természetes cidert. Az egyszerű, ízléses címkével ellátott üvegekbe hamisítatlan alma ízt palackoznak, ami a legkevésbé sem tolakodó sőt, minden korttyal csak egyre kellemesebbé válik.
Alma a lelke mindennekA természetes almacider erjedés útján készített alkoholos ital, amit ősszel szüretelt, érett, de a fáról még le nem hullott almából készítenek és színezéket vagy aromát nem, legfeljebb hozzáadott cukrot tartalmaz. Magyarországon a nagytömegű almatermesztés és a bő termés kedvező feltételeket nyújt a cider készítőinek és szerelmeseinek. Gyümölcsös alkoholos üdítő italt persze készítenek más gyümölcsökből – például körtéből is –, de hagyományosan a kis, kesernyés, külön ebből a célból termesztett cideralma szolgál alapanyagként. Mivel Magyarországon nincs cideralma, Orsiék desszertalmából készítik a magyar almabort, ami szintén megfelelő alapot szolgál a Czider előállításához.
Az első írásos emlékek a gazdag ízvilágú frissítőről i.e. 55-ből származnak, amikor Julius Caesar bevonult Angliába. A légiósok nagy érdeklődéssel figyelték, hogyan változtatják a britek a kicsi piros gyümölcsöt préseléssel és erjesztéssel selymesen csillogó alkoholos nedűvé. Hamar eltanulták az egyszerű módszert és a tudást magukkal vitték Rómába, ahonnan később az egész birodalomban elterjedt. Azóta Angliában a cider a második helyig ugrott fel a legkedveltebb alkoholos italok toplistáján, csak a szintén régi hagyománnyal rendelkező sörök tudták megelőzni. Bár ma már Franciaország és Spanyolország is élen járnak a ciderkészítésben, ám még mindig Angliában fogy belőle a legtöbb.
Ami a Czidert illeti…Valahol itt vette fel a fonalat Tölyhi Orsolya, aki 2010-ben, egy budapesti bár cider-kóstolóján elhatározta, hogy kihasználja országunk adottságait és megtanulja az ital készítésének művészetét. Bár tervét egyszerű internetes tájékozódással kezdte, a biztató eredmények és egy EU-s pályázat megnyerésének lendülete egészen Herefordshire-ig (West Midlands, Anglia) sodorta, ahol egy kézműves ciderkészítőtől tanulta el a mesterséget. 2012 elején Szabó Katalinnal összefogva egy vértesboglári családi ház átalakítása után aztán megalapították a céget és megkezdték a gyártást. A Czider cég szorgos tagjai azóta is az Angliában megtanult technológia szerint gyártják az aranyszínben pompázó italt, az erjesztést követően pedig palackérleléssel szénsavasítják. A végeredmény szűretlen, minden mesterséges hozzávalót nélkülöz, így ha ezt isszuk, tényleg almát iszunk.
A fejlődés pedig azóta sem állt le. 2013 elején elkezdték árusítani is, azóta pedig egyre több bárban és pubban kapható lett a magyar Czider. A Vértesbogláron kialakított kézműves üzemben most körülbelül 12.000 liter száraz és félédes cidert gyártanak évente, ezen kívül a technológiát is folyamatosan finomítják – sőt, a gyárbővítés után új ízek megjelenésére is számíthatnak a Czider rajongók.
Kapcsolódó oldal: www.czider.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Cziderofficial
Legutolsó szerkesztés: 2013-12-21
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!