Biokert: igyál egy almát

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

igyál egy almát

10 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

Igyál egy almát! – Czider, a magyar almabor
magyar_almabor_czider

„Igyál egy almát! Tisztán.” olvasható a Czider címkéjén – és ez nem csak egy jól hangzó szlogen, hanem a valóság. Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin, a Czider megalkotói egy olyan kombinációt állítottak össze, aminek élénk színe az aranyozott vízre emlékeztet, tökéletes sav-cukor egyensúlya pedig garantálja az ízek harmóniáját. Ehhez a nagy gonddal összeválogatott almafajtákból préseléssel kinyert 100%-os magyar almalevet használják.

Számos zamatos almafajtát termesztenek hazánkban, amelyek nagyszerű alapanyagként szolgálnak a legízletesebb magyar almabor, azaz a Czider kikísérletezéséhez. Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin – amellett, hogy mindent megtesznek azért, hogy létrehozzák a legfinomabb cidert – azon dolgoznak, hogy a magyar ízlésnek megfelelő, prémium ital kerülhessen poharunkba. Orsolya és Kata célja, hogy itthon is megismertessék és megszerettessék a fogyasztókkal a minőségi, természetes cidert. Az egyszerű, ízléses címkével ellátott üvegekbe hamisítatlan alma ízt palackoznak, ami a legkevésbé sem tolakodó sőt, minden korttyal csak egyre kellemesebbé válik.

Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin a magyar Czider megalkotói

Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin a magyar Czider megalkotói

Alma a lelke mindennek

A természetes almacider erjedés útján készített alkoholos ital, amit ősszel szüretelt, érett, de a fáról még le nem hullott almából készítenek és színezéket vagy aromát nem, legfeljebb hozzáadott cukrot tartalmaz. Magyarországon a nagytömegű almatermesztés és a bő termés kedvező feltételeket nyújt a cider készítőinek és szerelmeseinek. Gyümölcsös alkoholos üdítő italt persze készítenek más gyümölcsökből – például körtéből is –, de hagyományosan a kis, kesernyés, külön ebből a célból termesztett cideralma szolgál alapanyagként. Mivel Magyarországon nincs cideralma, Orsiék desszertalmából készítik a magyar almabort, ami szintén megfelelő alapot szolgál a Czider előállításához.

Az első írásos emlékek a gazdag ízvilágú frissítőről i.e. 55-ből származnak, amikor Julius Caesar bevonult Angliába. A légiósok nagy érdeklődéssel figyelték, hogyan változtatják a britek a kicsi piros gyümölcsöt préseléssel és erjesztéssel selymesen csillogó alkoholos nedűvé. Hamar eltanulták az egyszerű módszert és a tudást magukkal vitték Rómába, ahonnan később az egész birodalomban elterjedt. Azóta Angliában a cider a második helyig ugrott fel a legkedveltebb alkoholos italok toplistáján, csak a szintén régi hagyománnyal rendelkező sörök tudták megelőzni. Bár ma már Franciaország és Spanyolország is élen járnak a ciderkészítésben, ám még mindig Angliában fogy belőle a legtöbb.

Magyar desszertalmából készül a Czider

Magyar desszertalmából készül a Czider

Ami a Czidert illeti…

Valahol itt vette fel a fonalat Tölyhi Orsolya, aki 2010-ben, egy budapesti bár cider-kóstolóján elhatározta, hogy kihasználja országunk adottságait és megtanulja az ital készítésének művészetét. Bár tervét egyszerű internetes tájékozódással kezdte, a biztató eredmények és egy EU-s pályázat megnyerésének lendülete egészen Herefordshire-ig (West Midlands, Anglia) sodorta, ahol egy kézműves ciderkészítőtől tanulta el a mesterséget. 2012 elején Szabó Katalinnal összefogva egy vértesboglári családi ház átalakítása után aztán megalapították a céget és megkezdték a gyártást. A Czider cég szorgos tagjai azóta is az Angliában megtanult technológia szerint gyártják az aranyszínben pompázó italt, az erjesztést követően pedig palackérleléssel szénsavasítják. A végeredmény szűretlen, minden mesterséges hozzávalót nélkülöz, így ha ezt isszuk, tényleg almát iszunk.

A magyar Czider otthona Vértesbogláron

A nagymama háza lett a magyar Czider otthona

A fejlődés pedig azóta sem állt le. 2013 elején elkezdték árusítani is, azóta pedig egyre több bárban és pubban kapható lett a magyar Czider. A Vértesbogláron kialakított kézműves üzemben most körülbelül 12.000 liter száraz és félédes cidert gyártanak évente, ezen kívül a technológiát is folyamatosan finomítják – sőt, a gyárbővítés után új ízek megjelenésére is számíthatnak a Czider rajongók.

Hegyi Heni

Kapcsolódó oldal: www.czider.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Cziderofficial

Legutolsó szerkesztés: 2013-12-21

Címkék: almabor

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Tudok róla én is a meggybortól lettünk ilyenek , Most már másként van mérni fokolni sav bázis stb. és már így nem lesz boszorkánylövés tőle,

Válasz

Katonáné Margit üzente 10 éve

Én jól megismertem, és drága férjemre emlékeztet. Fiatal korában a szomszéddal kitalálták, hogy készítsenek almabort a lehullott almák használható részéből. Egy dézsába tették az almát ledarálva és elég sok cukrot is tettek hozzá. Mikor - mint murci - forrni kezdett, egy napon addig kóstolgatták, míg mind a ketten ruhástul feküdtek le és aludtak el a heverőn. Azóta mindig megmosolyogtat, ha almabort látok.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

kár hogy nem ismeri senki az almabort ,kimondhatatlanul finom

Válasz

Ez történt a közösségben:

Pollák Piroska írta 2 hete itt:

Tisztelt Szakértő! Én szeretnék tanácsot kérni, hogy mi baja lehet a leanderemnek, de nem tudom hol lehetne képet küldeni róla. Köszönöm.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu