Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Manapság már szinte minden népszerű zöldség, fűszer és gyümölcs megtalálható a boltokban, de ez nem volt mindig így! Sőt boltok sem voltak nagyon, inkább piacokról, vásárokról és saját termelésből biztosították a vitaminokat nagyanyáink. A fűszerszámok szinte elérhetetlenül drágák voltak, ízesítéshez vagy vadnövényeket, vagy gyümölcsöket, lekvárokat használtak nem is olyan távoli elődeink.
Ananászok az Esterházyaknál
A
banán, a narancs és az ananász csak szenzációszámba menő ritkaság volt a
mindennapi asztalokon, vagy egy-egy távoli földrészt megjárt kereskedő
kínálatában. Az ananász nagy szenzációnak számított középkori kertészek
köreiben, üvegházas termesztését egy magára valamit is adó nemesi
kertészetben a szakma csúcsának tartották. Érdekesség, hogy a kismartoni Esterházy-kastély üvegházaiban jelentősnek mondható mennyiséget termeltek.
Ami ma, a mi éghajlatunkról elutazva már biztosan a mediterrán
romantikát, a tenger közelségét jelenti, az a pálma- és narancsfák
megjelenése. Termő citromligetek, kivadult narancsosok jelzik, hogy
melegebb vidékekre érkeztünk.
Házikertész is nevelhet citromfácskát
Az itthoni szemfüles kiskertésznek és háziasszonynak nem is kell sok, hogy a citromok, narancsok, mandarinok magjait kiszedje, és itthon citrusfa nevelésével próbálkozzon.
Az eredeti élőhelyhez képesti viszonylag csekély hőmérséklet-különbség
ezt a dolgot nem is teszi olyannyira nehézzé. De már a viktoriánus kor
fémkeretes üvegházai vagy a múlt századelő polgári télikertes
erkélyeinek is dísze és büszkesége volt egy-egy akár termő citrom- vagy
vad, zöld gyümölcsöt érlelő citrusfa.
A
növényke egyike a legrégebb óta termesztett, nemesített gyümölcsnek,
eredeti, vad fajtáját gyakorlatilag már azonosítani sem lehet. Méretben a
mandarintól a pomelóig terjed, ízben a mézédes narancstól a szinte csak
„héjat” termő, kandírozásra használt változatokig. Ugyan nem lehet
megmondanunk, hogy egy magból termő növény vagy valamilyen meddő alany
fog fejlődni, de kinézetre mindegyik fácska hasonló lesz. Bőrszerű,
citrusos illatú levelek, tüskés, szürkés fás száron. Egy jól sikerült
szaporítás vagy későbbi ráoltás rendkívül bőséges terméssel
ajándékozhatja meg a figyelmes házikertészt.
Mostanában kész,
termő díszmandarinbokrok is elérhetőek, illetve a kertészetek szinte
mindegyik egzotikusabb és jól nevelhető változatot raktáraikban tartják.
De így hova lesz a saját nevelés izgalma? Annak kiderítése, hogy termő
vagy oltásra váró növény lett a bolti mandarinból? Ugyan a citrusok
jelentős részét éretlenül szedik, és útközbeni utóérlelést folytatnak,
nagy a valószínűsége, hogy csíraképes, egészséges magokat tudunk a
gyümölcsökből kivenni.
Így csíráztasd!
A
csíráztatást valójában nem is kell túlbonyolítani. A mi saját, ma már
1-4 méteres fáink végtelenül egyszerűen „keletkeztek”. A kezünk ügyébe
kerülő magokat egy bármilyen cserépbe, bármilyen földbe 1-3 cm mélyre
eldugdostuk. Kevés öntözés, és 4-6 héten belül jellegzetesen üde,
sötétzöld leveleivel megjelent a kicsiny hajtás.
Ha korai
időszakában megkapja a megfelelő meleget, ami csak elégséges
szobahőmérsékletet jelent, akkor fejlődése töretlen lesz. Arra
ügyeljünk, hogy beltereink száraz levegőjét a már nagyobb, többet
párologtató fácskák nehezebben viselik, és levélszáradással reagálnak.
Néha porlasztott vízzel kedveskedjünk nekik, a már nagyobb, 20-40 cm
magas növényeket speciális citrusföldbe ültethetjük, és már
fajtaspecifikus tápoldatot is vásárolhatunk hozzájuk.
A májusi
fagyok biztos elmúltával egészen késő őszig a szabadban tarthatjuk
fáinkat, átteleltetni viszont világos, fagymentes és párás helyen kell
majd őket, ügyelve arra, hogy földjük kicsit mindig nedves maradjon.
Elég egyszer ráérezni, hogy milyen egyszerűen lesz egy eldugott magból
mediterrán növényünk, és néhány éven belül egész citrusliget díszítheti
kertünket és szobáinkat, közelebb hozva hozzánk a messzi dél hangulatát.
Van olyan szobanövény, ami szereti a száraz, meleg levegőjű lakást? Erre a kérdésre is választ kaphatsz a Válaszkereső oldalon. Persze ha téged más érdekel, bármilyen témában kérdezhetsz, a közösség megadja a megoldást! |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!