Biokert: fűszerekről egy másik megvilágításban

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Füvek a konyhámban...




"A fűszereket ősidőktől fogva úgy emlegetik, mint az ételek lelkét, és a szakácsok örömét."(Füveskönyv)

 

Keveset használjuk őket, pedig ha józanul tesszük, ízükkel, frissességükkel a legegyszerűbb étkeket is az érzékek harmonikus élményévé formálják.Ráadásul minden fűszernövény, nemcsak fűszer, hanem gyógynövény.Könnyítik az emésztést, fokozzák az anyagcserét, gyulladást csökkentenek, fájdalmat csillapítanak,  nyugtatnak.

...Bazsalikom virágja, a napokban...


Babér-t (Laurus nobilis), az ókori görögök és rómaiak Apolló isten ajándékának, a tudás, a dicsőség és a jó szerencse jelképének tartották.A Babérlevél a pácok, levesek, főzelékek, szószok, pástétomok, töltelékek fűszere,  elképzelhetetlenek nélküle a savanykás ételek, a savanyú káposzta, a palócleves, a vad ételek, a krumpli főzelék. Édességekhez szinte eszünkbe sem jut használni, pedig még  a gyümölcslevest, kompótot és a pudingot is feldobhatjuk egy levéldarabkával.Emésztést segítő hatása van.Bár a Földközi-tenger környékén termesztett örökzöld fa/cserje, nekem is van, cserépben tartom, bent teleltetem.(Babérolajból készül (és olívaolajból)  a híres Aleppo szappant, amely az egyik legrégebbi szappan, (Kr.e. 2800) érzékeny bőr esetén ajánlott és mindenféle bőrbetegségre kiváló.)

Bazsalikom (Ocimum basalicum) a mediterrán ételek térhódításával  bekerült a köztudatba, (pedig Indiában őshonos). Friss levelének édeskés, a szegfűszegre emlékeztető, enyhén sós, fűszeres, hűsítő íze összeforrt a paradicsomos fogásokkal, legyen az a friss paradicsomos mozarella saláta (Insalata caprese) vagy egy üde forró  paradicsomszószos spagetti (Spaghetti al pomodoro), nem beszélve a genovai bazsalikomszószról (Pesto alla genovese). Mind emellett bátran használjuk rizses, más gabonás ételekhez, szinte mindenféle salátához, tökös, babos, gombás ételekhez.Étvágyjavító, gyomorerősítő, köhögéscsillapító.

Érdekes, hogy a Citromfü-vet (Mellissa officinalis) Magyarországon, a Dunántúl délkeleti részén vadon is megtaláljuk. Ennek ellenére nem nagyon ismert fűszer. Nyugtató teaként, már inkább ismert.A Citromfű frissítő citromízű leveleit nyersen a salátákhoz adhatjuk, általában halakhoz, csirkéhez ajánlott,de ízesíthetjük vele a fehér mártásokat, majonézt, töltelékeket, még a savanyú káposztát.Nem is beszélve a sodókról, édes krémekről, gyümölcssalátákról, gyümölcsitalokról.Semmiképpen ne feledkezzünk meg róla, ha teakeverékeket készítünk, de önmagában leforrázva nincs ideálisabb esti ital nála. Ideg és szívnyugtató, idegerősítő, emésztést serkentő, izzasztó hatású.

Kakukkfű (Thymus vulgaris) elmaradhatatlan fűszere a zsírosabb húsételeknek, a vadételeknek, nehezebben emészthető gombás, babos, borsós étkeknek. A sültek kedvenc fűszere, legyen az hús vagy zöldség. Nem csak étvágygerjesztőként ismert, hanem emésztés könnyítő, görcsoldó, fertőtlenítő hatásáról is.No és természetesen  a torok barátja. A fájó torok már a kakukkfűtea felszálló gőzétől is gyógyul :)Vadon is terem, a kertemben 5 fajta található.

Majoránná-t (Majoranna hortensis) és szurokfüvet (Origanum vulgare) illik egy lapon emlegetni.A nemzetség legendája a görögöktől maradt ránk. "Oros ganos"-nak a hegyek örömének hívták. A majoránna édes-fűszeres illatát Aphrodité a boldogság jelképeként hozta létre. Fürdés után a hajukat, homlokukat az olajával kenték be. A majoránna sajátos, pikáns ízénél egy picit erősebb az oregánó íze. A majoránna sűrű zöldséglevesekhez, pástétomokhoz, halhoz, vadhoz, marhahúshoz, csirkéhez, húskenyerekhez, krumplis, májas ételekhez használják. Különösen jól kiemeli a paradicsom, a tökfélék, a burgonya ízét. Az oregánó a pizzák elmaradhatatlan fűszere, kedvelik a paradicsomos, rizses, sajtos-húsos, babos, halas ételekhez.A Majoránna étvágyjavító, szélhajtó, gyomorerősítő. Az oregánó teája serkenti az epeműködést.

Rozmaring (Rozmarinus officinalis) gyantás, aromás levelei megkönnyítik a zsírok emésztését.Hagyományosan a húsok fűszere (bárány, disznó), de azt én ugye inkább nem,annál több zöldséget fűszerezek vele. Érdemes kipróbálni rántották, omlettek fűszerezésére, de a gyümölcsös fogásoknál is kísérletezhetünk. (Lásd rozmaringos barackdzsem.)Csodálatosan feldobja a kenyerek, péksütemények ízét, pl. rozmaringos rozskenyér, vagy az olasz lepénykenyér (Focaccia).Egyre figyeljünk oda, nagyon bántó tud lenni, ha nem törjük finomra.Teája idegerősítő, epehajtó, görcsoldó.

Tárkony (Artemisia dracunculus) pikáns fűszer, rejtett csípős ízzel. Két fajta terem a kertemben, a francia, amely aromásabb, csípősebb, magasabb illóolaj tartalommalés az orosz, amely szerényebb, de a hideget jobban tűri, alázatosabb a mi éghajlatunkon.A tárkony levele gazdag jódban, ásványi sókban, A-, és C-vitaminban.Erős aromájú fűszer, nem kell belőle sok, hogy összetéveszthetetlen ízét átvegyék a levesek, paradicsom-, tojással készült ételek. Ajánlott még vajas, halas, babos, borsós fogásokhoz, savanykás ízvilághoz.A tárkonyt, előszeretettel említik meg az étel nevében, pl. tárkonyos csirkeraguleves, tárkonyos bab, tárkonyos burgonyafőzelék, stb.Elősegíti az emésztést, étvágyjavító, vesetisztító, epehajtó, kitűnő frissítő. Jó háziszer hurutos megbetegedésekre.

A Borsikafű, a csombor (Satureja hortensis) a magyar konyha elfelejtett fűszere. :((Magyarországon, mert az erdélyiek nagyon szeretik :).Szomorú mennyire kevesen ismerik, még kevesebben használják.Pedig hiába hasonlít a borssal az ízük, nem helyettesítheti a fekete bors.A borsot is szeretem, a kettő számomra nem választás kérdése. Az egyik bors, a másik borsfű :)A csombor ősidők óta emésztés könnyítő, köhögéscsillapító hatásáról ismert, magas illóolaj tartalmaa gyomor és bélrendszer nyugtatója. Csillapítja a felfúvódást, a gázképződést, serkenti az emésztést.Amibe most előszeretettel használunk borsot, abba mindenbe lehet (kellene) tenni borsikafüvet.Burgonya, káposzta, gomba, bab elmaradhatatlan fűszere kellene hogy legyen.Mi kertművelők tudjuk, hogy ahová babot ültetünk, oda borsikafüvet is vetünk.Nem véletlen, hisz ezek ketten jó párost alkotnak, úgy a kertben (a bab védőnövénye), mint a hasunkban (csökkenti a bab felfúvó hatását).

Levendula (Lavandula angustifolia), hazánkban a középkori kolostorkertek jellegzetes és fontos növénye volt.S bizony nem csak a szekrényeket illatosították vele, hanem a konyhában is megvolt a szerepe.Ma elsősorban Dél-Európai receptek fűszerei között találjuk.Szerencsére itthon is kezdik felismerni, egyre gyakrabban találkozhatunk vele dzsemek, lekvárok, édességek fűszereként, de bátran próbálkozhatunk vele húsok és zöldségfélék fűszerezésére.A Provence-i fűszerkeverék része.Persze, mint mindent csak mértékkel használjuk, ebben az esetben ez a mérték igen kicsi.Nyugtató, felfúvódás és görcsoldó.

Zsálya (Salvia officinalis) a kolostorkertek népszerű növénye,de már a rómaiak több betegség gyógyítására alkalmazták.Érdemes több fajtáját begyűjteni, én is így tettem, ha zsályát láttam megvettem. Így már legalább 8-féle kápráztat el csodás illatával, nem kevésbé szépséges megjelenésével."Hogy öregedhetne meg az, akinek zsálya nő a kertjében?" - szól  a Kínában, Perzsiában sokat emlegetett ókori mondás. A Kínaiak annyira odavoltak érte, hogy egy doboz zsályalevélért 3 doboz kínai teát adtak.Gyógyító erejű növény, erős fűszer.Kitűnő fűszere a zöldséges ételeknek, de aki fogyaszt húst, annak szinte elengedhetetlen (könnyíti a nehéz zsírok emésztését). Jusson eszünkbe ha kacsát, libát, pulykát sütünk, de a vadat s halat sem rontja el.Fűszerezhetünk vele, tésztákat, kenyeret, sajtokat, pástétomot.Gyulladáscsökkentő (gondoljunk a torok-, szájöblögetőszerekre),  fertőtlenítő, gombaölő.Hasmenés ellen is kipróbálható.

Ráadás :)A Kapor (Anethum graveolens) teljesen egyedülálló jellegzetes ízével összeforrt a savanyúságokkal,a káposztás ételek, krumpli, bab, uborka híres fogásai, nem lennének azok nélküle.A lazacot ki sem fognák (mondjuk ez jó lenne :), ha nem teremne kapor.Kiváló fűszere a sajtkrémeknek, túrónak, majonézes, mustáros salátáknak.Teája felfúvódás ellen kitűnő, étvágyjavító, féregűző.



Most, háromféle fűszerkeveréket készítettem, de természetesen  egyenként is varázsolhatunk velük. Saját kertből származó, szárított alapanyagokat használtam fel.Mindegyiket 1/5  mennyiségben nagy szemű tengerisóval kevertem.

 
1) Citrusos: citromhéj, citromfű, bazsalikom, zsálya, csombor, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring



2) Provence-i:  http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/06/provence-fuszerkeverek.html



3) Délies:bazsalikom, petrezselyem, szurokfű, majoránna, csombor, kakukkfű, zsálya




Természetesen a fűszerekből is a kevesebb több, élvezetesebb, ha csak sejtetjük mi van benne,ha mindig a harmóniára törekszünk.




 Magam ettől sokkal több füvet használok a konyhámban. Ez csak pici ízelítő, ötletadó.Amennyiben nem rendelkezünk saját szárítmányokkal, vásároljunk, de akkor se mondjunk le róluk. Keverhetünk szereteteinknek ajándékba vagy magunknak.Szépen csomagolva, már 1-2 adagos kiszereléssel megízesíthetjük az ünnepet.


Felhasznált irodalom: Füveskönyv, Fűszerkalauz, jegyzetek.

Szeretetrehangoltan a Facebookon <3

Címkék: képek Ágnes barátnőmtől a szeretetre hangoltan blogból

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

érdemes ujjra tanulmányozni és otthon megkeverni a fűszereket mi most morzsoljuk ha kell porítjuk a kertben termett alapanyagokat .

Válasz

Katonáné Margit üzente 9 éve

A cikkben felsorolt fűszerek közül csak a zsályát nem használtam eddig, de ki fogom próbálni.

Válasz

Katonáné Margit üzente 9 éve

Semmit nem ér ez a portál! - hogy lehet ilyet írni erről a szép és tartalmas közösségről?

Válasz

Egyed Józsefné üzente 9 éve

Kedves Ilona, sajnálom, hogy a megsértődésedből kifolyólag nem kattintottál rá az eredeti cikk megadott linkjére, mert akkor rájöttél volna Te is, hogy Jánosék helyesen jártak el, mivel nem saját szerzeményként tüntetik fel a cikket. Több helyen is jelölik az eredeti cikket és szerzőjét. Margó

Válasz

Szigeti Ilona üzente 9 éve

Ékeskedjetek továbbra is más tollával! Semmit nem ér ez a portál! Jól írtad János, hogy óriási a kínálat... hát megyek innen és kedvemre válogatok, EREDETIT ...

Válasz

nagy lajos üzente 9 éve

EZ AZTÁN-SZUPER MIND !!!

Válasz

Havasi Imréné üzente 9 éve

Nagyon jó a füszer összeállitásotok,valóban ezek a nálunk használatos füszerek. Üdv Marika

Válasz

Egyed Józsefné üzente 9 éve

Kedves Ilona, ezen a közösségi portálon a linkeket csak a feltöltött anyagok eredeti eléréshez kell megadni, hogy ne tűnjön a feltöltő szerzeményének. A rendszer csak a linkeket nem értékeli. Tehát kérlek Téged is, hogy másold be az eredeti anyagot is, ami megtetszett a neten. A saját virágaidról feltöltött képeket külön köszönjük. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Köszi Lajoskám

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Értem én !de azt meg tapasztatból tudom mert sok klubom volt már, de a linkeket sosem igazán nézték ,mert akkor nagyon elkalandoznának más oldalakra , Nehéz jót csinálni , óriási a kínálat szinte dömping van ,Azért is adtam le több mint negyven klubot mert érdektelenség van nyáron ,, és FÉCEBOOK HÓDIT MINDENHOL, jogosan ,
Válasz
Szigeti Ilona üzente 8 órája

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Pollák Piroska írta 2 hete itt:

Tisztelt Szakértő! Én szeretnék tanácsot kérni, hogy mi baja lehet a leanderemnek, de nem tudom hol lehetne képet küldeni róla. Köszönöm.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu