Biokert: főtt kukorica

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

főtt kukorica

9 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

A nyár örök slágere, a főtt kukoricaÍrta: 

A forró nyári napok alapvető tartozéka a főtt kukorica, ám amellett, hogy finom, rendszeres fogyasztása még számos jótékony hatással is bír szervezetünkre, mivel vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, valamint legfontosabb szerveinkre is serkentően hat. De akkor most vegyük sorra, miért is érdemes azt a tápláló és gyógyító növényt fogyasztani!

A kukorica eredete
A kukorica az amerikai őslakosok életében már hatezer éve játszik kiemelkedő szerepet, a kontinens felfedezésével érkezett először a tengeren túlról Andalúziába majd onnan terjedt el egész Dél- Európában, és jutott el Törökországba, ahonnan érkezett végül hazánkba is. Ezért nem véletlen, hogy sok helyen még ma is török búzaként vagy tengeriként emlegetik.

A vitamin és ásványi anyag bomba
A kukorica nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Kiemelkedő C-vitamin tartalma, valamint rendkívül gazdag béta- karotinban, B1, B5, B6, B9 vitaminban is, A vitaminból pedig körülbelül 140- 180 mg található meg benne. Nyomokban még a K vitamin is felfedezhető a növényben. Élelmi rostok aránya magas, az ásványi anyagok közül pedig vasból, foszforból és magnéziumból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, melyek biztosítása rendkívül fontos szervezetünk számára. Nátrium tartalma körülbelül 6 mg, míg káliumból 330 mg- ot, kálciumból 9 mg- ot, magnéziumból 120 mg- ot, foszforból 290 mg- ot, kénből pedig 80 mg- ot tartalmaz. Nyomelemek közül viszonylag kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rezet, mangánt, cinket és vasat.

Élettani hatások
Számos felmérés bizonyítja, hogy a kukoricában található keményítő jótékony hatással van a fogakra, jelentős mértékben csökkenthető, illetve megelőzhető vele a fogszuvasodás.

A növényben található folsavtartalom segít a különböző szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és leküzdésében, valamint különösen ajánlott kismamáknak, mivel rendszeres fogyasztásakor segít kiküszöbölni a velőcső- elzáródási rendellenességeket a magzatoknál.

A kukorica továbbá gazdag egy bizonyos vegyületben, amely a daganatos betegségek kialakulásának esélyét csökkenti, azáltal, hogy ezek a csodavegyületek gátolják azoknak a fehérjéknek a kialakulását, amelyek a sejtek rendellenes burjánzását serkentik.

Hatékony segítség lehet a tüdő karbantartásában is, mivel jelentős szerepet játszik a szervet nap mint nap érő káros hatások tompításában.

Az agyserkentő csodaszer
Magas B1 vitamin, másnéven tiamin tartalmának köszönhetően hatékony csodaszer a stressz, fáradékonyság, az idegesség, az ingerültség és a depresszió ellen is, mivel ez segít abban, hogy a bevitt tápanyagot a szervezet minél gyorsabban energiává alakítsa. Kiváló serkentőhatása miatt pedig felpörget a mindennapokban, aktivizálja az agyat, ezáltal segít a koncentrálóképesség és a figyelem képességének növelésében.

Szépségünk testőrei
Hihetetlen, de igaz, hogy a kukorica még a narancsbőr ellen is hatékony fegyver. Magának a kukoricának a rendszeres fogyasztása is ellenállóbbá teheti bőrünket az ádáz ellenség, a cellulitis ellen, belülről kialakítva a védelmet, ezen kívül a kukoricabajusz teát, mint ősi csodaszert is érdemes kipróbálni. Ez a különös tea még vizelethajtónak is kiváló, vesehomok, vesekő, valamint húgyuti betegségek esetén szintén előszeretettel fogyasztják. A kukoricában található olaj, illetve a belőle sajtolt kukoricaolaj a különböző bőrbetegségekre, ekcémákra és korpára lehet gyógyír. Bőrünkön alkalmazva pedig az olíva olajhoz hasonló, bőrpuhító, tápláló és rugalmassá tévő hatással bír.

Így kedvenc nyári csemegénket fogyasszuk bátran, minden bűntudat nélkül, hiszen magasabb szénhidrát és cukor tartalmát bőven ellensúlyozza az a számos jótékony hatás, amelyet szervezetünkön belül és kívül egyaránt kifejt. Szóval irány a legközelebbi piac, ha megkívántuk ezt az univerzális csodanövényt!

 

Címkék: gyógyít is egyben

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Címlap / Életmód / Főtt kukorica, a nyár ízes csodája

Főtt kukorica, a nyár ízes csodája E-mail
Írta: Administrator
2014. július 08. kedd
Minden bizonnyal a kukorica a legismertebb és legkedveltebb gabonafélék egyike, amely igencsak jó hatással van a szervezetre, és nyáron igazi csemege.
fottkukorica1 copyA főtt vagy sült kukorica sárga színe minden szemet megcsiklandoz. A kukorica igen laktató, kellő energiát biztosít a szervezet számára.
Ha valaki a főtt kukoricáról beszél, vagy megérzem az illatát, mindig gyermekkorom jut eszembe, a nyári vakációzások, a kellemes esti tábortüzek, a strandolások.
A kukorica népszerűsége Kolumbusz Kristóf nevéhez köthető, hiszen ő hozta át Európába Közép-Amerikából. A kukorica íze igazi múltba nyúlik vissza az italok és a liszt történetébe, napjainkban azonban a hangsúly a gabonaféle szervezetre gyakorolt hatása miatt terjed egyre jobban.
Magas rost, folsav, magnézium, foszfor, mangán, C-vitamin, B1 és B5 vitamin tartalmának köszönhetően kellő energiát biztosít a szervezet számára. A benne található magnézium megelőzi a szívinfarktust, a fólsav pedig energiát ad a szervezetnek, segíti a lipidek és poliszaharidok anyagcseréjét.
Egy másik kémiai elem, amely nagy mennyiségben megtalálható a kukoricában, az a beta-cryptoxanthin, amely egy olyan vegyület, amely a narancssárga gyümölcsök héjában található, és amely segít a tüdőrák megelőzésében.
A kukoricában telítetlen (csaknem 90%-ban) és telített zsírsavakat is találunk. Az E-vitamin, amely kisebb koncentrációban van jelen a kukoricában, segít a sejtek megújulásában és megnöveli az oxigén mennyiségét a vérben. Ezek mellett, csökkenti a koleszterinszintet. Ezért, só és vaj nélkül, a kukorica fogyasztása hatásos lehet a szívbetegségek megelőzésében.
Való tény, hogy főzés során a kukorica veszít tápláló értékéből, de ezek 60%-a így is megmarad. A kukorica gyakori fogyasztása kiűzi a toxikus anyagokat a szervezetből.
fottkukorica2 copy100 gramm kukorica a következőket tartalmazza: 59 kalóriát, 2 fehérjét, 10 szénhidrátot, 1 lipidet, 1 rostot.
Fogyasztása a legegyszerűbb formában javasolt. Más élelmiszerekkel együtt való fogyasztása nagyban megnöveli kalóriahozamát. A kukorica tiamint is tartalmaz, amely a kognitív képességek megtartásáért felelős, csökkenti az agy öregedési folyamatát. Ugyanakkor a tiamin pozitív hatással van az idegrendszerre, kedvező hatással van a pszichikai állapotra. Ennek hiánya az Alzheimer-kór kialakulásához vezet.
Vizelethajtó hatása van, a benne levő komponensek szabályozzák a bélműködést és elkerülik az emésztési gondokat. A kukorica gyakori fogyasztása erősíti az immunrendszert és megelőzi a vastagbélrák kialakulását.
Figyelem! A nyersen fogyasztott kukoricaszemek sokszor allergiát okozhatnak. Ugyanakkor a genetikailag módosított kukorica káros hatással lehet a szervezetre, hatást gyakorol a nemzőképességre és megbetegíti a májat, valamint a veséket. Kerüljük a genetikailag módosított kukorica fogyasztását.
Forrás


Share

Válasz

Ez történt a közösségben:

Pollák Piroska írta 1 hete itt:

Tisztelt Szakértő! Én szeretnék tanácsot kérni, hogy mi baja lehet a leanderemnek, de nem tudom hol lehetne képet küldeni róla. Köszönöm.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu