Biokert: Fokhagyma: gyógynövény a konyhában

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1997 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Fokhagyma: gyógynövény a konyhában

2013. augusztus 15. Bálintgazda.hu

Nem kellemes dolog, ha a reggeli autóbuszon útitársunk szájából árad a fokhagyma szaga, de annak a tudata, hogy milyen kellemes zamatot ád ez a fűszernövény sok ételünknek és milyen jó hatása van számos betegségre - ezt a vétkét meg tudjuk neki bocsátani!

A fokhagymát évezredek óta termesztik és fogyasztják, az ókori népek (babiloniak, egyiptomiak, rómaiak, görögök) pedig egyenesen varázsos hatást tulajdonítottak ennek a növénynek. A modern orvostudomány is egyre több gyógyhatást diagnosztizál a fokhagyma fogyasztása következtében: késlelteti az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, javítja az epe- és májműködést, baktericid és különösen kedvező pszichés hatása van az öregkorban.

Fokhagyma

Kiváló, sokoldalú segítőtársa a konyhaművész háziasszonynak, mert speciális zamatot ad a levesnek, a főzeléknek, a salátának, a sült és vagdalt húsoknak, a kolbásznak, a kocsonyának stb., amelyek fokhagyma nélkül nem lennének igazán "családiasak".

A fokhagymát tehát nem a kalóriaértéke, nem is a benne levő, viszonylag magas C-vitamin-tartalma, hanem a zamatanyagai határozzák meg. A kellemetlen - és elég tartós - illatát pedig egy-két szem pörkölt kávé elrágásával lehet eltüntetni!

A vegetáció befejeződését a levelek bámulása, száradása jelzi. Ekkor kell a hagymákat a földből kiemelni, egy-két napig a szabadban szikkasztani, megtisztítani és koszorúba fonva száraz, szellős helyen tárolni.

A fokhagymához zamatában és használhatóságában igen közel áll a tölgy-, bükk-erdőkben vadon termő medvehagyma (Allium ursinum), amelynek a föld feletti részeit használják.

medvehagyma

Májusban gyönyörű látvány a fehéren virágzó nagy medvehagymás erdő, remek fotótéma kezdőknek és haladóknak egyaránt! A medvehagyma levele a konyhában éppen úgy használható, mint a fokhagyma gerezdje, de emellett kiemelkedően kedvező hatása van érelmeszesedésben és magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésénél, valamint bélfertőzés és emésztési zavarok gyógyításában.

 

/Az ősi magyar /paraszt/ fokhagymának a bibókjait most célszerű elültetni, mert bármilyen hidegben áttelel és jövő ilyenkor szedheted a fejeit. Margó/

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Pollák Piroska írta 2 hete itt:

Tisztelt Szakértő! Én szeretnék tanácsot kérni, hogy mi baja lehet a leanderemnek, de nem tudom hol lehetne képet küldeni róla. Köszönöm.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu