Biokert: Fekete retek

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1969 fő
  • Képek - 3783 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 465 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1969 fő
  • Képek - 3783 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 465 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1969 fő
  • Képek - 3783 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 465 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1969 fő
  • Képek - 3783 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 465 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Pálmafa Project

Őszi-téli vitaminforrásaim 2. rész: Fekete retek

Pálmafa

Azért gondoltam arra, hogy írok erről, a szerintem indokolatlanul hanyagolt zöldségről, mert számomra már bizonyította erős baktériumölő hatását, mikor télvíz idején bepróbálkozott nálam egy erősebb köhögős-náthás vírus. Akkor olvastam róla, hogy ha  a fekete retek közepét tölcsér alakban kivájjuk és mézet csorgatunk a vájatba, majd a benne keletkező mézes reteklevet másnap bekanalazzuk akkor igen gyors javuláson megy át kókadozó szervezetünk. Nos, a hír igaznak bizonyult, és fekete gumósunk egy igazi hős, és a mézzel karöltve igazi  szupermenként vette fel a harcot és kiütéssel győzött ominózus vírus ellen. A köhögésem másnapra felszakadt és eltűnt a mázsás súly a mellkasomról a náthám pedig azonnal csillapodott és az 1 napig tartó magas lázam is elillant, másnap már hőemelkedésnek sem volt nyoma.

Ajánlom tényleg mindenkinek kipróbálásra ezt a módszert ha véletlenül hasonló cipőben járna. A retekfaragás helyett, én akkor csak meghámoztam és felkockáztam, majd leöntöttem éppen csak annyi mézzel, hogy ellepje. Pár napig hűtőben eláll és naponta 1-2 kanál az így keletkező retekléből tényleg kisebb csodát tesz. Azt nem állítom, hogy az íze ebben a formában fenomenális, de még az elviselhető kategóriába tartozik és olcsóbb, kímélőbb megoldás, mintha egyből gyógyszer után nyúlnánk…

A fekete retek nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Az a hír is járja, hogy fekete uraság reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság. Ez állítólag annyiban állja meg a helyét, hogy reggel éhgyomorra egymagában nem ajánlott a fogyasztása, főleg ha valakinek komolyabb gyomorproblémái vannak. Ha viszont ilyennel nem küzdünk akkor pirítósra feltétként bátran kóstoljuk meg. Kesernyésen csípős íze enyhül akkor is, ha vékonyra szeleteljük picit besózzuk és így tesszük szendvicsbe.

Reggeli kence fekete retekkel:

DSCF2031

Hozzávalók:

1 kis csomag túró

1 kis doboz tejföl

1-2 szálújhagyma

2 db kisebb méretű fekete retek

fél csokor petrezselyem felaprítva

só, bors

A retket hámozzuk meg és reszeljük le, a túrót és a tejfölt keverjük össze, fűszerezzük sóval borssal, petrezselyemzölddel, majd keverjük  hozzá a retket.

 

Köményes fekete reteksaláta:

A fekete retket nyugodtan csempésszük bele salátákba, főleg ha olyannak készül aki ódzkodik a kesernyésebb íztől. Ha például édes répa vagy cékla mellé reszeljük akkor egész jól elbújtatható. Én most nem tettem hozzá egyéb zöldséget, egyrészt mert szeretem az ízét, másrészt mert a citromos-balzsamos öntet pici mézzel abszolút kellemesen pikánsá tette gumósunkat, így az ebédemet is. Szerintem vörös húsok, sonka mellé idális lehet köretként vagy salátaként.

DSCF2083

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db fekete retek reszelve

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál balzsamecet

1 mokkáskanál citromlé

1 mokkáskanál méz

só, bors

egy nagy csipet köménymag a tetejére

A reszelt retket egy tálba tettem, sóztam, borsoztam, ráöntöttem az olajat, ecetet, citromlevet. Mézet csorgattam rá, jól összeforgattam és a tetejére köménymagot szórtam. Jót tesz neki, ha áll egy picit tálalás előtt.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Gulyás Zoltán 1 hete új képet töltött fel:

A_korai_majusi_cseresznye_2070117_4042_s

Gulyás Zoltán 1 hete új képet töltött fel:

Eper_a_hordoban_2070113_7176_s

Gulyás Zoltán 2 hete új képet töltött fel:

Salata_domping_a_kiskertben_2069245_8612_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu