Biokert: Fánkok - nem csak Farsangra

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

4 különlegesi fánk recept Marmalade.hu | 2012. január 10. 15:30
Újra farsang, ami két dolgot jelent. Az egyik, hogy a gyerekek fejében kiötlött jelmezt lassan ideje megvarrni vagy beszerezni, a másik, hogy a karácsonyra készült mézeskalácsok után most a fánkok sütésének az ideje jött el. Gyors és különleges receptek következnek.


Túró, áfonya, mangó, chili, alma, sütőtök – ezekre most szükségünk lesz a fánksütéshez.

Mangó-chili fánk

Hozzávalók: (kb. 18 darabhoz)

Töltelék:

  • 1 mangó
  • 30 g barna cukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 100 ml narancslé
  • 1 kis piros chili paprika
  • ½ vaníliarúd
  • Fánk:
  • 100 ml tej
  • 170 g cukor
  • 20 g friss élesztő
  • 250 g liszt
  • 3 tojássárgája
  • 30 g lágy vaj
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • olaj a sütéshez
  • liszt a nyújtáshoz

Hámozzuk meg a mangót, vágjuk apró darabokra. A cukrot öntsük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a mangó darabokat és locsoljuk rá a narancslét és a citromlét. A chilit vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki a magokat. A vaníliarudat is vágjuk hosszában félbe és kaparjuk ki az apró magokat. A chili paprikát, a vanília magokat és a vaníliarudat is tegyük a serpenyőbe. Alacsony lángon körülbelül 30 percig főzzük, közben többször keverjük meg, így a lekvár nem ég le. Vegyük ki a vaníliarudat és a chilit, hagyjuk kihűlni.

A fánkoz melegítsük meg a tejet, keverjünk hozzá 20 g cukrot és az élesztőt. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, tegyük hozzá a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a sót  és a megkelt élesztőt. A kézi mixer dagasztókarjaival gyúrjunk belőle sima tésztát. Tegyük a tésztát meleg helyre, fedjük le és hagyjuk 1 órát pihenni.

Keverjük össze a maradék cukrot a fahéjjal, tegyük félre. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ½ cm vastagra. Szaggassunk köröket (lehet pohárral vagy fánk szaggatóval). Először 13 kört tudunk, majd újra gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és újabb 5 kört szaggassunk. 15-20 percig letakarva pihentessük.

Hevítsünk olajat egy lábasba, és a forró olajban négyesével süssük ki a fánkokat. Először tegyünk fedőt, amíg az egyik oldala megsül, ez kb. 3-4 perc, a másik oldalát már fedő nélkül süssük. A fánkokat papírtörlőre szedjük ki, majd még melegen forgassuk meg a fahéjas cukorban. Hagyjuk hűlni. Egy csővezetékes zsákba kanalazzuk a mangó lekvárt, és töltsük meg vele a fánkok közepét.

 

Túrófánk áfonyás joghurttal

Hozzávalók: (kb. 40 darabhoz)

Fánk:

  • 250 g túró
  • 3 tojás
  • 50 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 ml olaj
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 150 g cukor
  • 1 l olaj a sütéshez

Áfonyás joghurt:

  • 3 evőkanál tejföl
  • 150 g natúr joghurt
  • 3 evőkanál áfonya

A túrót tegyük pelenkával kibélelt szűrőbe, és úgy kerüljön éjszakára a hűtőbe. Másnap a tojást keverjük kézi mixerrel habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjunk hozzá egy csipet sót, az olajat, így keverjük tovább. Végül a túrót tegyük bele, és addig keverjük, amíg sima masszát kapunk. Szórjuk a tetejére a lisztet és a sütőport, amit keverjünk a tésztához.

Keverjük össze a tejfölt és a joghurtot egy tálban, adjuk hozzá az áfonyát, amit óvatosan is hozzákeverhetünk, ha egészben szeretnénk az áfonyaszemeket hagyni, de össze is turmixolhatjuk előtte, mielőtt a joghurtba keverjük.

A fahéjat és a cukrot keverjük össze és tegyük félre. A sütéshez az olajat öntsük egy nagy lábasba, melegítsük kb. 170 fokra. 2 teáskanál segítségével dió nagyságú golyókat szaggassunk a tésztából, és óvatosan tegyük a forró olajba. A fánkot addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz minden oldala, ez kb. 3-4 perc. Tegyük papírtörlőre, és még forrón forgassuk meg a fahéjas cukorba. Még melegen tálaljuk az áfonyás joghurttal.

 

Almafánk

Hozzávalók: (12 darabhoz)

  • ½ kocka élesztő
  • 125 ml tej
  • 8 teáskanál cukor
  • 250 g liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojás
  • 1 l olaj
  • 1 alma
  • ½ teáskanál őrölt fahéj

Keverjük össze a langyos tejet 2 teáskanál cukorral és az élesztővel. A lisztet szórjuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, citromhéjat, 2 evőkanál cukrot, a tojás és az olvasztott vajat. Gyúrjunk tésztát a kézi mixer dagasztókarjával, amíg sima tésztát kapunk, ez kb. 3 -4 percig tart. Meleg helyen lefedve 30 percig pihentessük.

Az olajat öntsük egy lábasba és melegítsük. Az almát hámozzuk meg és daraboljuk fel 12 darabra. A tésztát kézzel gyúrjuk át, ha túl puha lenne, adjunk hozzá egy kis lisztet. A tésztát szedjük 12 adagra. Minden darabba tegyünk egy-egy almát. A tésztából lisztezett kézzel gyúrjunk labdát. Az almafánkokat lisztezett kanállal óvatosan tegyünk a forró olajba, süssük aranybarnára, ez kb. 4-5 perc. Szedjük papírtörlőre, és 6 evőkanál fahéjas cukorban még melegen forgassuk meg.

 

Tökös fánk

Hozzávalók:

  • 300 g Hokkaido sütőtök (kb. 400 g hámozatlanul)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 140 g liszt
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • olaj a sütéshez
  • 100 g cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Mossuk meg és hámozzuk meg a sütőtököt, kaparjuk ki a magokat és vágjuk kockára. Forró vízben 8-10 percig főzzük, szedjük ki a vízből és törjük össze villával. Adjuk hozzá a mézet, vaníliás cukrot, lisztet, 1 csipet sót, élesztőt és joghurtot, amit keverjünk össze. Fedjük le és meleg helyen pihentessük 45 percig.

Egy nagy lábasba öntsünk olajat, melegítsünk, majd ha forró, két evőkanál segítségével szedjünk a tésztából gombócokat. Süssük, amíg aranybarna lesz. Keverjük össze a cukrot és a fahéjat. A fánkokat szedjük papírtörlőre, és még melegen forgassuk meg a fahéjas cukorba.

Forrás: essenundtrinken.de

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu