Biokert: Évelő fokhagyma

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Évelő fokhagyma

14 éve | [Törölt felhasználó] | 6 hozzászólás

network.hu

Ez a cikk nem kimondottan biokertészeti eljárásokat tartalmaz. Érdekességként tettem fel. Természetesen a vegyi anyagokat hejettesítsük természetesekkel. A mütrágyát komposzttal, zöldtrágyával.

A kunkori, illetve rocambol néven is ismert évelő fokhagyma (Allium sativum convar. ophioscorodon) különlegessége abban rejlik, hogy vékony, hosszú, lengedező, kettős karikába kunkorodó magszárain sarjhagymákat hoz a virág helyett. A magszárak a magképzés előtt kunkorodnak össze, majd később kiegyenesednek, és ekkor hozzák sapkás, hegyes buroklevelük alatt a sarjhagymákat.Elő-, Közép- vagy NyugatÁzsiából származik. Amióta a növénytermesztés szerepet játszik az életünkben, azóta ültetik, hazánkban azonban csak szórványosan fordul elő. Évelő, télálló növény. Bojtos gyökérzetű, hagymája fehér, nagyobb mellékhagymákból áll, és nem olyan erős a szaga, mint a fokhagymának. Levélzete tőálló, lapos, keskeny szálas, kissé görbült.
Az egyik változata virág helyett a második évben sarjhagymákat (bulbilliket) nevel. A 80-100 cm hosszú magszár a sarjhagyma-érlelés előtt kígyószerűen összekunkorodik. A magszár végén borsó vagy búza nagyságú bulbillit fejleszt. A bulbilliről történő szaporítás esetében az első évben gerezd nélküli hagymák fejlődnek. Minden évben újabb mellékhagymákat fejlesz, ami elősegíti a terjedését.
Másik típusa virágzatot fejleszt, magot azonban nem érlel. Júliusban, augusztusban virágzik, rovarok porozzák be. A virágzatot képző típus az első évben nem fejleszt sem virágszárat, sem pedig fiókhagymát. Ez a változat úgy néz ki, mintha egyetlen gerezdből álló fokhagyma lenne. Második évben egyenes, 100-150 cm-es virágzati szárat, 5-6 nagyobb gerezdből álló mellékhagymát és emellett fiókhagymákat képez.
A növény legjobban közepes fényen fejlődik, azonban árnyékban, illetve nagy fényben is megnő. 5-8 °C-on már elkezd kihajtani, alacsonyabb a hőigénye a vöröshagymáénál. Levélzete a nyári nagy forróságban is üde zöld marad. Szárazságtűrő, a szélsőséges talajtípusokon kívül minden talajféleségen jól termeszthető. Nem szereti a nagyon savanyú talajokat. Közepes a tápanyagigénye. A mínusz 15-20 °C-ot akár kifejlett állapotban, takarás nélkül is elviseli.
Évelő parcellában, főnövényként termesztjük. Őszi mélyszántással 5-6 kg szerves trágyát és 50-70 g/m2 komplex műtrágyát forgassunk a talajba. Sarjhagymáról vagy mellékhagymáról szaporítható, amit ősszel – szeptember végén, október elején –, vagy tavasszal, márciusban 3-4 cmre duggatunk. Ültethetjük sűrűn, 30 x 8 cm sor- és tőtávolsággal, vagy fészkesen, 30-40 x 30-40 cm térállással is. A ritkábbra telepített (30 x 10-15 cm vagy 40-50 x 40-50 cm) töveket 4-5 évig ugyanazon a területen hagyhatjuk. Szaporítóanyag-szükséglete négyzetméterenként 40-60 db. Ültetőgödrönként 5-6 gerezdet vagy bulbillit rakjunk. Ha sűrűbb az ültetés, akkor zöldhagyma korában 8 cm-re ki kell ritkítanunk.
Nem igényel különösebb ápolási munkát; az állományt tartsuk gyommentesen, porhanyítsuk a talajt, a magszárakat ősszel tőből vágjuk ki. Öntözni nem szükséges.
Második évben, októberben szedhetjük fel, tisztítás és szárítás után száraz helyen tároljuk. A bulbilliket minden évben szedjük le. Igen bőtermő, a gerezdjei nagyok, tövenként 15-20 db (40-50 g) sarjhagymát kapunk.
Fajtái közül a Rocambol a bulbillis változat, a Virágos évelő fajta pedig a virágos alakkör képviselője.
Tápértéke magas szárazanyag- tartalmában (34- 36%) rejlik, ezenkívül gazdag vitaminokban és ásványi sókban, fehérjetartalma 5-6%. A bulbilliket savanyítják, a gerezdeket ételízesítésére, illetve fokhagymás készítményekben használhatjuk, az első évben fejlődött fokhagymákat pedig zölden fogyaszthatjuk.
Kerti különlegesség, hétvégi vagy iskolakertekben, illetve utcai kertben is érdemes ültetni. Útszegélyként és ágyásokban is jól mutat, de fa- vagy kőedénybe is ültethető.

Császár Orsolya

A cikket a Kertészet és Szőlészet 2010/13. számában olvashatja.

Címkék: biokert

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 9 éve

Kedves klubtársaim, nekem is bulbillis /nálunk bibókosnak mondják/ fajta van már több éve a földiepres területen, szétszórtan. Ebből szoktam a konyhai szükség szerint felszedni, szaporító-anyagot értékesíteni, v. más növényért cserélni. Azt az előnyét is tapasztaltam, hogy nem támadják meg a földieper szemeket a csigák, v. a szomszédból átmászó lótetűk.
Ezeknek a nem kívánatos jövevényeknek a ritkítására van két segítőtársam egy japán kakas és tyúkocska, de az eper érés idején arról a kertrészről ki vannak zárva, ezért gondolom, hogy a fokhagyma védi meg az eper szemeket. Én is ajánlom a telepítését más növényekkel társítva.
Nincs vele különösebb munka, mert a más fajta növények gondozásával - trágyázás, locsolás, v. szükség esetén vízelvezetés - együtt ez a növény is gondozott lesz.

Válasz

Fülöp Bözsi üzente 11 éve

Most ebben az évben ültettünk, ilyen fokhagymát. Még semmit nem tudunk róla. Még az is gond volt, hogy mi az a kunkori, ami ki nől a szárból. Nekünk még nagyon zöld ez a bilibuli, nem tudom be érik -e ? És hogyan tovább? Ehhez kérném a segítséget. Köszönöm. Zsóka.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Szia György.
Köszi a választ, majd érdeklődők és ha sikerül beszerzem. Addig pedig a hagyományosat fogyasztjuk.
Kellemes hétvégét és jó kertészkedést kívánok.

Válasz

Kormos György üzente 14 éve

Üdvözöllek Gyula!
Nagy különbség nincs az általunk hagyományosnak ismert foghagymához képest. Kellemes, nem csípős. Szagosabbnak sem mondanám. Az első éves termések valóban majdnem összefüggő gumót adnak. A következő évi ültetés ad elfogadható termést. Egyébként a képen látható állapotában, rendkívül kellemes ízű. Úgy ehető mint az újhagyma. A képen nem vehető ki, de az elhullott bulbillik már kihajtottak, csak az eper takarja őket.
Azt nem tudom megmondani, hogy hol szerezhető be, mert annak idején a szomszédunktól kaptuk, Ő úgyszintén valakitől.
Üdv.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Sajnos nekem még nem volt, de fogok szerezni és termelek. Így nem is ismerem.
Gondolom ha van akkor ettetek is belőle. Milyen az íze? Erősebb, csípősebb, szagosabb, mint a hagyományos?
Köszi a választ előre is.

Válasz

Kormos György üzente 14 éve

Mindenben igazolni tudom a cikkben leírtakat. Nagyon jó állagú, ízletes. Mi a bulbillis fajtát termesztjük. sarjhagymás állapotáról képet is küldtem. Bulbillis hajtások az eper miatt nem látszanak.
Üdvözlettel: Kormos György

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu