Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Lesz magyar narancs?
Görög klíma uralja el a Kárpát-medencét
168oraonline.hu
A század közepére olyan lehet az idő Magyarországon, mint most Görögország északi részén - mondta a Hajnal-tájban Loksa Gábor, a Szent István Egyetem meteorológus, környezetvédelmi szakmérnöke.
Az időjárás néha a teljes összeomlás szélére sodorja
az embereket. Nem értik miként lehet délben plusz 27-28 fok, este pedig
már csak 10 fok. Immár évek óta tart ez a hőmérsékleti libikóka, amit
tovább nehezítenek a korábban csak a hírekből ismert szörnyű viharok és
özönvízszerű esőzések. De vajon milyen következménye lehet ennek a
szeszélyes időjárásnak?
Loksa Gábor azt mondja, úgy néz ki, hosszabbá válhat a vegetációs
időszak, ami azt jelenti, hogy a gazdálkodást veszélyeztető, korlátozó
időjárási helyzetek tere, ideje csökkenhet, azaz biztonságosabbá válhat a
termelés, ugyanakkor a változás, sajnos, minden egyéb negatív
tényezőnek (kártevők, gyomnövények) is kedvezhet – írja a hirado.hu.
A
változás eredménye az is, hogy hosszú távon egyre kevesebb lesz a
csapadék mennyisége – még ha vannak is évek, amikor a víz mindent
eláztat –, ugyanakkor a csapadék intenzitása nő, így kevesebb víz marad
meg a talajban. A Kárpát-medencében arra lehet számítani, hogy az óceáni
hatás gyengül, nyáron a mediterrán, télen pedig kontinentális hatás
erősödik, valószínűleg egyre inkább kettejük párharcában élünk majd,
ezek a hirtelen, ugrásszerű változások azonban nem kedveznek az
élővilágnak, nehezen éli meg azokat.
A szakember azt mondja, az évszázad közepére körülbelül olyan lehet az
idő itt, mint most Észak-Görögországban, erre pedig, bizony a
nemesítőknek, mezőgazdászoknak is fel kell készülniük. Loksa Gábor
fontosnak mondta a nagy vizek tározókban való megőrzését is, ahelyett,
hogy – ahogyan most tesszük – gyorsan levezetjük azokat.
A mai görög mezőgazdaságban egyébként a búza- és a kukoricatermelés a
meghatározó, ám mindez intenzív, öntözött kultúrában folyik, a kevés
csapadék és a perzselő nyár miatt. A nagy hőösszeg miatt jól érzi magát a
szója és több más hüvelyes növény is, a kertészeti kultúrák közt pedig
jellemző a szőlő, az olívabogyó, illetve a citrusfélék sokasága, és
bizony, lehet, hogy négy évtized múlva ezek lesznek a meghatározók a
magyar mezőgazdaságban is.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!