Biokert: Édeskömény

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ismerjük meg az édesköményt! 

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/ismerjuk_meg_az_edeskomenyt/20130122164843?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20130124&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Ftaplalkozas%2Fzoldseg_gyumolcs%2Fcikkek%2Fismerjuk_meg_az_edeskomenyt%2F20130122164843
Kiváló C-vitamin-forrás

Megjelent: 2013.01.24.

Szerző: Lukács Anikó

Partner: Ízek és Érzések

Az édeskömény itthon még kevéssé ismert zöldség. Ánizsos íze remekül illik salátákhoz, zöldséges ételekhez, és egészségügyi tulajdonságai is egyedülállóak.

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik. Már az ókorban is ismerték, a rómaiak, a görögök, valamint a kínaiak rendszeresen használták egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt. Több fajtája is ismeretes, így a közönséges, a római és az olasz édeskömény. Ma elsősorban a mediterrán vidékeken terem.

 

Milyen tápértékkel rendelkezik? Az édeskömény egyedülálló antioxidáns és egészségjavító hatással rendelkezik. Nagy mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot és mangánt, a vitaminok közül pedig A-, B- és C-vitamint tartalmaz.

Ismerjük meg az édesköményt!

Élettani hatása Csökkenti az egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint gyulladáscsökkentő hatású. C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert és javítja az általános közérzetet. Az egyik legjobb puffadásgátló és görcsoldó gyógynövény, ennek hatására kedvezően hat az emésztőrendszerre. Nőknél alkalmazzák menstruációs tünetek enyhítésére és kezelésére is, de aktiválja a női hormonokat és enyhíti a klimax tüneteit. A gyermekgyógyászatban görcsoldóteaként ismeretes.

Tipp

Sült édeskömény

2-3 édesköményt szedjünk cikkekre, majd vágjuk kétujjnyi vastag csíkokra. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, szórjuk meg reszelt parmezánnal, és sütőben, 180 fokon süssük meg.

Az édesköményt használhatjuk külsőleg is. Kiváló szemborogatásra és bőrápolásra is, ugyanis segít tisztítani a bőrt, illetve kezelni a különböző bőrön kialakult sérüléseket.

Lelki eredetű panaszok kezelésére szintén alkalmazzák: segít oldani a magányosság érzését, de a depresszió leküzdésében is támogathat bennünket.

Felhasználása Ánizsra emlékeztető íze miatt kedvelt alapanyag az ínyenc konyhában. Kiváló salátákba, főzelékekbe, levesekbe, halételek ízesítéséhez, de édességek alapanyagaként is használják. Levelét ánizskapornak is szokták nevezni, kiváló zöldfűszer az ételek ízesítéséhez.

Hűtőben napokig eláll, de csakis egészben tároljuk, így ugyanis sokkal több ideig megőrzi aromáját. Illóolaját a szépségipar is használja, számos kozmetikum és krém összetevőjeként.

Szponzorált hirdetések

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

cserna ferenc üzente 11 éve

Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő, kimerítő választ! Üdv. -f-

Válasz

Egyed Józsefné üzente 11 éve

Igazad van Ferenc, találtam iránymutatást a Bálint gazdánál:
A gumós édeskömény még újdonság a magyar kertekben
2011. március 4. Bálintgazda.hu
http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/julius/a-gumos-edeskomeny-meg-ujdonsag-a-magyar-kertekben.html

Ez a növény nálunk még mindig újdonságnak számít; Nyugat-Európa és az USA piacain igen keresett és drága zöldségféle, nem a tápértéke, hanem jellegzetes, semmivel össze nem hasonlítható aromája miatt.

Felhasználása: saláta, leves készíthető belőle, továbbá sütve és töltve is igen kellemes étel.

A növény az édeskömény közeli rokona. Mélyre hatoló, vaskos gyökere, finoman szeldelt levelekből álló, világoszöld lombozata van. A föld felett hagymaszerűen megvastagodott "gumót" képez; ezt a részét fogyasztják. A növény minden része - de különösen a gumója - sok illóolajat tartalmaz; ez adja édes, fűszeres ízét. A benne levő anethol megkönnyíti az emésztést, csökkenti a bélgázok képződését. Oly módon hat, mint a hasfájós kisgyerekre a köménymagtea.

Édeskömény Termesztése

A gumós édeskömény (Foeniculum vulgare convar. dulce) élettani különlegessége, hogy hosszúnappalos növény, ami annyit jelent, hogy a növény a nyári, hosszú nappalokon gyorsan kivirágzik, magokat érlel, de nem fejleszt gumót. Ezért a magját csak júliusban vetjük.

Vethetjük állandó helyére vagy hidegágyba. Saját tapasztalataim szerint az átültetést jól viseli, feltéve, hogy a palánta nem hervad meg. A 2-3 cm mélyre, állandó helyére vetett gumós köményt egyelni kell. Egy négyzetméteren 10 növény fér el. A vetéstől számított két hónap múlva terebélyes bokorrá fejlődik, és még a gyomosodást is megakadályozza. A magaságyban a harmadik fázisba való.

A növényt akkor kell betakarítani, amikor a gumók ökölnyi méretűek, és átlagos tömegük 0,3-0,4 kg.

A hidegre a növény módfelett érzékeny, már az első őszi fagyok elpusztítják, tehát a fagyok előtt be kell takarítani.

A termés mennyisége 2-3 kg/m2.

EGY MÁSIK CIKK RÉSZLETE:

http://antalvali.com/felelmetes_zoldsegeink_2_a_gumos_edeskomeny

Cserni Imre és csapata megállapította, hogy termesztésének feltételei nálunk is adottak, szabadföldi termesztését kidolgozták.

Szabadföldön leghamarabb május végétől helyre vethető, de mivel éghajlati adottságaink között (különösen megváltozott éghajlatunkon) hajlamos a felmagzásra, kísérleti tapasztalataink szerint a legkedvezőbb vetési idő július eleje. Így ősszel szedhetjük, szeptember végén, október elején. Ilyenkor a növény már nem megy magszárba, mivel a nappalok egyre rövidülnek, hűvösebb, párásabb az idő. Azok közé a növények közé tartozik, amivel könnyű otthon boldogulni. A mélyrétegű, humuszos, laza szerkezetű kerti talajt kedveli legjobban. Tenyészideje 80-110 nap.

A növény 1,5 m magasra nőhet, és ezért sok helyre van szüksége. Egy teljesen napsütötte hely, és kevés mész az összes extra dolog, amire ennek a buja, kicsit rendezetlenül kinéző, növénynek igénye van. Nagyon jól használható az ágyásban háttérnövényként, halványzöld leveleivel és sárga ernyővirágzatával különleges hatást biztosít. Az édeskömény a kaporfélék családjába tartozik, de nem célszerű őket túl szorosan egymás mellé ültetni, mert keresztporzás esetén mindkét növény elveszíti aromáját. Időről időre távolítsuk el a magernyőt, mielőtt a magvak lehullanak a földre. Lógassuk a lefelé fordított magernyőket egy tál fölé szárítás céljából. A mag magától kihullik, és ebből egész télre elegendő jut konyhai használatra. A var. vulgare termésének íze csípős, kissé édeskés, ez a legjobb fűszeralapanyag. A var. dulce termése a legédesebb, csípős íztől mentes.

Jó nagy adag magot lehet egyébként már 300,- Ft-ért kapni, a gumó piaci ára pedig 100-400 Ft között mozog. Szárát 10-15 cm-esre kurtítva árulják.

Mi készüljön belőle?

Használják saláták készítésére- nyersen vékonyra szelve bármilyen zöld salátába beilleszthető - de készíthetünk belőle főzeléket, levest, párolt körítést, rakott és töltött ételeket. Húslevesbe is szokták tenni, más zöldségekkel együtt. Nagyon jól harmonizál sonkával, hallal, tejszínnel, sajtokkal.

Magja édeskés, fűszeres, az ánizsra emlékeztető aromájú, elterjedt likőr- és élelmiszeripari fűszer is. Levesek, szószok, főzelékek, halételek fűszerezésére, kenyér, zsemle, teasütemények ízesítésére használják. Igen átható aromája van.

Szárát megszárítják, és Provence-ban például a parázsra szórják, hogy illata átjárja a roston sütött tengeri halakat.

Ha finom meleg levest szeretnénk

Gumós édeskömény krémleves

1db gumós édesköményt leveleire szedünk, ezt kb. 30 dkg sárgarépával felaprítunk. Sós vízben megfőzzük (kb. 3 l-es fazékban), majd leturmixoljuk. Ezt felöntjük 1,5-2 l vízzel és ezt 1 pohár tejföllel, 3 e.k. liszttel besűrítjük, ízesítjük.


A tökéletes harmónia: az édeskömény és a tejszín
Gumós édeskömény tejszínesen
Hozzávalók:
4 édeskömény gumó
7 dkg vaj
1 dl tejszín
őrölt bors
10 dkg reszelt parmezán

Megtisztítjuk, megmossuk a gumókat, és ha szükséges a kemény külső héját eltávolítjuk, a zöld szárát levágjuk. A gumókat négy részre vágjuk, majd kissé sós vízben 10 percig főzzük, jól lecsöpögtetjük. (A főzést akár el is hagyhatjuk.) Ráöntjük a tejszínt, sóval, borssal fűszerezzük, és meghintjük sajttal. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Ínyenceknek naranccsal

Gumós édeskömény és narancs saláta
Hozzávalók:
160 ml olíva olaj,
125 ml friss narancslé,
3 gerezd fokhagyma átnyomva,
3 kanál petrezselyemzöld (apróra vágva),
Só, bors,
750 g édeskömény vékonyra szeletelve,
3 közepes vérnarancs vagy navel,
szárított levendula virágok a díszítéshez,
olvasztott vaj,
1 fejes saláta

Páclé: keverőedénybe jól összedolgozzuk az anyagokat, olíva olaj, narancslé, fokhagyma, petrezselyemzöld, só és bors. Az édesköményt hosszába vékony szeletekre vágjuk, majd a páclébe tesszük és hűtőben 8 órát pácoljuk. A pácolás után a szeleteket forró grillen megsütjük. A vérnarancsot(sima narancs is jó) megpucoljuk (késsel), kisujjnyira szeleteljük, majd azt is a grillre dobjuk. A kész szeleteket szépen tálra helyezzük és a maradék páclével, enyhén meglocsoljuk. Szárított levendula virággal és fejes saláta levelekkel tálaljuk.

Édeskömény hússal, egyszerűen: .

Édeskömény csirkemell saláta
Csirkemellet felcsíkozunk és egy kanálnyi zsiradékon pár perc alatt hirtelen fehérre sütjük, és kiszedjük egy tányérra. Ezután darabolt, szeletelt zöldségeket- egy cukkini, 3 zsenge sárgarépa, két kápia paprika, egy darab zeller gumó, egy köteg újhagyma, fél fej fokhagyma és két édeskömény gumó- pár perc alatt összepárolunk. Hozzáteszzük a húst, ízesíthetjük, még pár percig pirítjuk. Főtt tésztát is keverhetünk hozzá.

Ajánlom ezt a cikket főszerkesztőnknek, Csabának, akinek egyik kedvence a gumós édeskömény.

Források:
Cserni Imre – Kovács Noémi: A gumós édeskömény (Foeniculum Vulgare Mill. convar. Azoricum Mill. Thell.) termeszthetősége Magyarországon
Kecskeméti Főiskola, Kertészeti Főiskolai Kar, Kecskemét

Gál Zsuzsa - Netzer Helga - Haragos Péter: Hétfőre két főre
bakker-holland.hu, oai.hu, gallai.net, balintgazda.hu, bioeleskamra.blog.hu, gasztronauta.hu, gasztrostudio.hu, terebess.hu

Válasz

cserna ferenc üzente 11 éve

Nagyon aranyosak vagytok a mindenre kiterjedő ismertetéssel, csak azt nem írjátok, hogyan kell termeszteni, vagy ennek hol lehet utána nézni?
Üdv. -f-

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu