Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
BIÓ
Bioalmatermesztés – nemcsak hobby szinten
A következő cikket ugyancsak a Gyakorlati AGROFÓRUM-ból, annak 1999. X. évf. 13. számából kölcsönöztük. Szerzője tanárember, a Biokontroll Hungária KHT ellenőre. A termőterületi adatokat a Biokontroll legutóbbi jelentése alapján közöljük. |
Hazánkban 1999-ben 293,4 hektáron termeltek ellenőrzött bioalmát 11 gazdaságban. 6 gazdaságban tisztán biotermelés folyt 235,3 hektáron. Az átállási terület 58,1 hektár. Ebből 2 gazdaság vegyes (átállási + tisztán bio) profilú, 3 gazdaság tisztán átállási profilú.
Az új telepítések ökológiai feltételeit magunk választjuk meg, illetve az adott feltételekhez választunk gyümölcskultúrát, növénykultúrát. A meglévő ültetvényeknél azonban már majdnem minden adott. Adott a termőhely, a fajta, a térellátás.
HAGYOMÁNYOS GYÜMÖLCSÖS ÁTÁLLÍTÁSA BIOTERMESZTÉSRE
Néhány alapvető szempontra hívjuk fel a figyelmet, amit feltétlenül teljesíteni kell, ha biotermesztésre akarjuk átállítani a gyümölcsösünket.
A termőhely adottságai (talaj, fekvés) ha nem is optimálisak, de szélsőségektől mentesek legyenek. Gyenge minőségű talajon, rossz (pl. mély) fekvésben reménytelen a helyzet.
Az ültetvények állapota is fontos. Elhanyagolt, lepusztult, alultáplált, évekig nem művelt gyümölcsössel ne kísérletezzünk.
Fajta tekintetében – miután meglévő ültetvényekről van szó – természetesen csak hagyományos fajtákkal (Jonatán, Starking, Golden Delicious) találkozunk. Élő példák bizonyítják, hogy még ezek a „vegyszerhez szokott” fajták is átállíthatók „biora”, ha az ültetvény megfelelő térállásban van: a fákat „körbejárja” a nap, a gyümölcsöst „átöblíti” a szél. Így a fák jó kondícióban, termőegyensúlyban vannak.
Az alultápláltság, a gyenge termőerő nemcsak a károsítókkal szembeni ellenállóképességet rontja az ültetvénynek, hanem könnyen szakaszossá válhat a termés, kialakulhat az alternancia.
A kizáró okok közé soroljuk mindazokat, melyek a biotermesztést általában is kizárják. Így:
Általában 3 év kell ahhoz, hogy a biotermesztés módszereinek hatása érvényesüljön a területen és a termék minőségében. Ezalatt az idő alatt a korábbi technológiából eredő szennyeződések az elfogadható szint alá süllyednek, kivétel a nehézfémek és a perzisztens növényvédő szerek, pl. DDT.
Az átállás idejéből származó termékekben azt jelezni kell, hogy pl. „biológiai módon termelt termék az átállás időszakából”.
Az ültetvény átállításával kapcsolatos tanácsok:
ÚJ ÜLTETVÉNYEK LÉTESÍTÉSE BIOTERMESZTÉSRE
Az utóbbi 3-5 évben végzett telepítéseknél a varasodás-rezisztens fajták vannak túlsúlyban, az alábbi sorrendben: Príma, Florina, Freedom, Gereros, Romus 3, Topaz. Feljövőben van az utóbbi három fajta. Szinte minden új telepítésű gyümölcsösbe „bekeveredett” a hagyományos fajtákból a Mutsu, Jonagold, Idared, s mivel gondot okoz a növényvédelmük, ezért a termesztők szabadulni igyekeznek tőlük (átoltás, lecserélés). Árutermelési célból létesített ültetvényeknél nem találkozunk az úgynevezett nosztalgia fajtákkal. A második, harmadik generációjú rezisztens fajták áruérték tulajdonságait a friss fogyasztású piac az árakban egyre inkább elismeri.
Az értékesítés alapvetően ipari célra történt. Almapüré a HIPP cégnek, almakocka szállítmány export célra. Az értékesítési átlagárak 50-80 Ft/kg között alakultak.
Veisz János
(Biokultúra 2000/3)
< Előző | Köv |
---|
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!