Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nem sokat tudunk arról, mi a "bio"
Wellness Cafe 2012. 10. 07.
Külföldön hódítanak, itthon még gyerekcipőben járnak a bioélelmiszerek.
Világszerte
egyre inkább trenddé válik a bioétkezés. Ennek oka az egészségtudatos
életmód: egyre inkább vágyunk a természeteshez való visszatérésre, arra,
hogy óvjuk magunk és családunk egészségét a különböző adalékanyagoktól.
A hagyományos biopiacok azonban nem tömegigényeket szolgálnak ki, ezért
áraik is magasabbak a boltiaknál. Mivel tejet és tejtermékeket
alapélelmiszerként mindennap fogyasztunk, fokozatosan elvárássá válik,
hogy a mindennapi bevásárlás során ezek biogazdálkodásból származó
típusai is elérhetők legyenek a boltok polcain.
Az a tej bio, amiben nincs tartósítószer?
A
felmérésben elsőként arra kérdeztek rá, mit gondol a magyar lakosság bio
tejterméknek. A válaszadók nagy része szerint biotej az, ami nem
tartalmaz tartósítószert. Ezzel szemben tény, hogy egyik dobozos UHT tej
sem tartalmaz adalékanyagot, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv rendelete
alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „TEJ”, ami kizárólag
tehéntejet tartalmaz, semmi mást. A biotej plusz értéke a növény- és
állattartás körülményein, valamint a feldolgozás minőségén alapszik.
„Finom, egészséges, de drága“
Egy nem
reprezentatív felmérés szerint nekünk, magyaroknak fontos az egészséges
táplálkozás, így szívesen választanánk biotermékeket, ha
megengedhetnénk magunknak. Ördögi körforgásként azonban éppen az
eredményez magasabb árakat, hogy a kis forgalom miatt még magasabbak a
biotej gyártásának és előállításának költségei. A biotej piaci
részesedése ugyanis a lassú növekedés ellenére Magyarországon mindössze
0,3%, így az áruházak sincsenek rákényszerítve arra, hogy árversennyel
keressék a fogyasztók kegyeit.
Ami házi, az bio?
Ugyancsak
a felmérés mutat rá arra, hogy a lakosság egy része nem ismeri a
biogazdálkodás lényegét, így nem feltétlenül bízik abban, hogy a bio
jelzésű élelmiszer „megéri az árát“, azaz valóban hordozza-e az elvárt
ár-érték arányt. Csakúgy, mint más, csomagolt élelmiszerek esetében, a
bio jelzéssel ellátott tejtermékek is szigorú ellenőrzés alá esnek.
„Az
Európai Uniós szabályok előírják, hogy mind a gazdáknál, mind a
feldolgozás során tanúsítani kell azt, hogy a biotej valóban megfelel
minden szabályozásnak” – mondta Dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária
Kft. ügyvezetője. „Mivel igen magas követelményrendszernek és
jogszabályi előírásoknak kell megfelelniük, a biotejek előállításának
hátterében nagyon körültekintő tehéntartás áll, ami a tejek ízén is
érezhető. Az ökológiai gazdálkodás sok tekintetben lényegesen
biztonságosabb, mint a háztáji termelés. Vannak persze bio módon tartott
házi tehenek, de az, hogy valami házi, nem feltétlenül jelent magasabb
minőséget” – tette hozzá a szakember.
Biotehénből biotej
A
felmérésben megkérdezettek többsége nem tudta, hogy a biogazdálkodás
megvalósításához három évig kell műtrágya és növényvédő szer nélkül
művelni a földet, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és
természetes biológiai cikluson alapul. A tehenek takarmánya nem
tartalmaz sem szintetikus műtrágyából, növényvédőszerből származó
vegyszermaradványokat, sem génmanipulált összetevőket. Szabályozva van,
hogy az állatokat szabadon, tágas területen kell tartani: minimum 6
négyzetméternyi mozgásterületet kell biztosítani számukra és legalább
fél éven át bio termőföldről származó takarmánnyal kell etetni őket. A
biogazdálkodás során a teheneket nem kezelik antibiotikumokkal, nem
kapnak mesterséges hozamfokozókat, így azok maradványai nem kerülhetnek a
szervezetükbe.
Hogyan készül a biotej?
A
biotejet megkülönböztetett gondossággal kezelik és kíméletesen dolgozzák
fel, minden más tejtől elkülönítve, hogy a különleges beltartalmi
értékek változatlanul megmaradjanak. A minőségmegőrzés fontos része a
rendkívül gyors, korszerű technológia, ami a fejéstől számított 12 órán
belül biztosítja a tej kiváló minőségű feldolgozását.
„Sokan
félreértik a biotej különlegességét és azt gondolják, ez a tejtípus
több vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos
tehéntej” – mondta Kuk Titusz. „Mind a hagyományos, mind a biotej
egészséges ital és egyazon forrásból származnak. Utóbbi kiemelkedő
előnye, hogy környezeti szennyeződéstől mentesen tartott tehenektől
származik, így is állítják elő és minden vegyi anyagtól mentes
környezetben kezelik és csomagolják” – tette hozzá.
Fotó: Profimedia – Red Dot
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!