Biokert: Bálint gazda honlapjáról : Mit, mikor, hogyan metszünk...

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Március második hete: most kell metszeni a ribiszkét és köszmétét

2013. március 11. Módosítás: 2013. március 11. Bálintgazda.hu
 

A szőlőtőkék metszésével még várhatunk néhány hétig, de a ribiszke és a köszméte bokrok metszésének épp most következik el az ideje.

Ha eljő a tavasz
Kiangsuba vágyom,
Ahol fácán rikolt
S virágok lengnek hosszú,
karcsú száron.

(Ismeretlen japán költő verse, Kelecsényi Katalin fordítása )

A szőlő metszésével még várjunk

Azt szokták mondani, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát. Nos, ez könnyen lehetséges, de az is előfordul, hogy gazdaság-történelmi folyamatok megismétlődnek. Így van ez az általunk művelt kertész-szakmában is, amire jó példa a szőlőművelés alakulása: jó fél évszázaddal ezelőtt a szőlősgazdák áttértek a magasművelésre és kidolgozták ennek különféle módszereit. Mostanában pedig - különösen az alföldi borvidéken, ahol gyakoriak a súlyos fagykárok - ismét visszatérnek az alacsony, bak- és fejművelésre, amely nagyobb biztonságot és jobb borminőséget is ígér.

A ribiszke és köszméte most kéri a metszőollót

A szőlőtőkék metszésével még várhatunk néhány hétig, de a ribiszke és a köszméte bokrok metszésének pont most jön el az ideje. Ezek ugyanis a kora tavaszi felmelegedés hatására gyorsan fakadnak, kizöldülnek.

A kiskertekben törzses ribiszke csemetéket érdemes ültetni, mert ezek több, szebb gyümölcsöt teremnek és a gyümölcs szedése is sokkal kényelmesebb róluk, mint a bokrok ágairól. A család igényeinek megfelelően választhatunk a piros (Fertődi hosszúfürtű, Rondom, Jonkheer, Red Lake), a fehér és fekete bogyójú fajták közül.

A termő ribiszkebokrok vesszőit, gallyait először meg kell ritkítani, hogy szellős, napsütötte, hosszú életű korona alakuljon ki.

A vesszők visszavágásánál arra kell törekedni, hogy rajtuk minél több bokrétás termőnyárs (termőrügy) maradjon meg. A fekete ribiszke fürtjei többnyire az oldalrügyekből alakulnak ki. A korona kialakítása után ne feledkezzünk meg a gyakran előtörő tősarjak eltávolításáról.

Ribizli

A köszméte (piszke, egres, pöszméte, tüskeszőlő) az utóbbi években a háttérbe szorult, pedig a jól beérett fehér, zöld, sárga, lila és piros bogyóiból nem csupán pikáns mártás, lekvár és üdítőital készíthető, hanem friss fogyasztásra is igen kellemesek. A törzses köszméte bokrok metszése - a ribiszkéhez hasonlóan - ugyancsak a ritkításból és a termőre metszésből áll. A munkához húzzál kesztyűt, mert a tüskés ágak könnyen megsebzik a dolgozó ember kezét! Alapos, ritkító metszést igényelnek a josta (rikő) bokrok is. Ez a növény a fekete ribiszke és a köszméte keresztezése útján keletkezett és zamatos, folyamatosan érő bogyóival gyorsan belopta magát a kertészkedők szívébe!

A fügebokrot csak májusban!

Említést kell még tennem a fügebokrok tavaszi metszéséről is. A füge későn ébredő növény, a rügyei csak májusban fakadnak ki. Csak az elöregedett, felkopaszodott ágakat kell tőből kimetszeni és a fiatal vesszők, felső, elfagyott részét kell levágni.

Elő a virágládákkal!

Készítsd elő, kedves Húgom az ablak- és erkélyládákat is; töltsd meg ezeket tápdús, friss, kerti földdel és minden ültetendő növény alá helyezz el a földben egy tápanyagtablettát, amely hat hónapig, folyamatosan ellátja a növényt a számára szükséges, valamennyi tápanyaggal. Ha muskátlival telepíted be a ládáidat, gondolj arra, hogy a fiatal tövek hozzák a legtöbb és a legszebb virágokat!

A metszés gyümölcsei című videótanfolyam megtanít helyesen metszeni. A 100 percnyi, könnyen tanulható metszési bemutatót 3 kertészmérnök kollégámmal együtt készítettük. Arra vállalkozunk, hogy 10 házikerti gyümölcs helyes metszésére tanítsuk meg a gyümölcsfáikat szerető kertészkedőket, egyenként 10-10 percben. A helyesen metszett gyümölcsök ugyanis nemcsak többet, hanem szebb gyümölcsöt is teremnek.

A DVD és a hozzá mellékelt kiskönyv, amelyben a legfontosabb metszési tudnivalókat összefoglaltuk, máris megtekinthető és megrendelhető a http://metszes.balintgazda.hu címen. Nézze meg, milyen gyümölcsök vannak benne. A ribiszkére biztosan számíthat.

 

Milyen eszközökre van szükség a metszéshez?
2013. március 7. Bálintgazda.hu
 

A legalapvetőbb eszköz a jó, éles, megolajozott metszőolló. A modern, áttételes metszőollókkal a kisebb, gyengébb női kezek is eredményesen végezetik ezt a munkát!

A metszésnél is használjunk munkakesztyűt! A vastagabb ágak levágásánál jó szolgálatot tesz a hosszúnyelű ágvágó olló. Terjedőben vannak a nyeles metszőollók, amelyek a sok balesetet okozó létrák használatát is feleslegessé teszik. A vastagabb ágak lemetszéséhez, a száraz csonkok eltávolításához fűrészre lesz szükség, a kereskedelemben kapható jó minőségű, korszerű fogazatú, keretes, összehajtható és nyeles fűrészek alig roncsolják a fa szöveteit.

 

Néhány jó tanács a metsző felszereléshez:

• olyan metszőollót válasszunk, amely illeszkedik a kezünkbe, jó minőségű a pengéje és kemény műanyag borítású a nyele

• ha egy fél óránál többet metszünk, számítsunk arra, hogy csak egy minőségi olló kíméli meg a kezünket a vágásokkal járó rázkódástól

• ágvágó ollóból válasszunk áttételes fajtát akkor, ha nem tudunk nagy erőt kifejteni, és áttétel nélkülit akkor, ha a sűrű növényzetben szeretnénk használni

• egykezes és kétkezes ollóknál is alapkövetelmény, hogy ha a nyeleket összezárjuk, akkor valami védje a kezünket a nyelek közé való becsípődéstől

• metszéshez vegyünk zárt cipőt, mert a fáradó kezünkből esetleg kicsúszó metszőollók valahogy mindig a pengéjükkel lefelé esnek…

A frissen elkészült metszési videótanfolyam (A metszés gyümölcsei című honlapon megtekinthető) a 10 növény metszésének tudnivalóin túl általános metszési tippeket és trükköket is tartalmaz (összesen 20 rövid epizódot), amelyek segítenek a helyes metszési gyakorlat elsajátításában.

A metszés gyümölcsei

Kelt Kertvárosban, március második hetében

 

 

Tanuljunk meg gyümölcsfákat metszeni!

A kerti fák helyes metszése után a több és jobb minőségű gyümölcsöt szüretelhetünk. Minden kertészkedő megtanulhat ügyesen metszeni. Most 4 profi kertész tart videó tanfolyamot a legfontosabb 10 házikerti gyümölcsről.

A kerti gyümölcsfák metszését néhány perc alatt érthetővé teszi Bálint gazda videó tanfolyama. Aki nézni kezdi a gyümölcsökről szóló oktatófilmet, kísértést érez, hogy minden tippet és trükköt azonnal kipróbáljon a saját kertjében. És meglesz az eredménye!

A helyes metszéssel a gyümölcstermést folyamatossá tehetjük, a fákat pedig fiatalon tarthatjuk. A növények élete meghosszabbodik, ráadásul egészségesebbek is lesznek, a kártevők és kórokozók alig találnak fogást rajtuk.

A tanfolyam honlapja ide kattintva érhető el >>

A videók alatt folyamatos a tanulás. Először elsajátítjuk az alapfogásokat, majd sorban megértjük a praktikák mögötti összefüggéseket is. A 10 gyümölcsről szóló, összesen 100 perces tanfolyam gyümölcsönként részekre osztott, így a kiválasztott gyümölcs metszése már 10 perc alatt is megtanulható. Miért ne kezdenénk a szombat délelőttöt ezzel?

A faiskolából hazavitt suháng metszésétől kezdve a gyümölcsfa koronájának kialakításán át egészen a termőre fordításig mindent megtanulhatunk. A következő gyümölcsök metszését sajátíthatjuk el: alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszi, mandula, dió, ribiszke.

Nem kell többé a tavaszi időjárásra hagyatkoznunk, mert a rügyek fejlődésének ütemét mostantól mi szabályozzuk. Nincs többé túlterhelt és jövőre nem termő gyümölcsfa, csökkenthetjük a terméketlen évek kockázatát. A helyes metszés lehetővé teszi, hogy minden évben egyenletesen jó minőségű legyen a gyümölcs.

Metszés

Helyrehozhatjuk a korábban elhanyagolt fákat és bokrokat is, újra termőre fordíthatunk olyan növényeket, amelyek már évek óta nem hoznak megfelelő gyümölcsöt. Így nem kell megválnunk szeretett fáinktól, nem kell megvárnunk a frissen eltelepített oltványok több évig tartó termőre fordulását sem.

A 10 gyümölcsről szóló, egyenként 10 perces videót 4 kertészmérnök állította össze. Bálint gazda munkáját profi metszők segítik, akik a metszés gyakorlatában és a tudásuk átadásában is évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. A legfontosabb tudnivalókat a DVD-hez mellékelt kiskönyvben foglalták össze az tanulni vágyóknak.

Így készült

A tavaszi metszés után a hatás már a nyáron megmutatkozik és évről évre erősebben megnyilvánul. Szépek és erőteljesek lesznek a fák, ellátják a családot egészséges és zamatos gyümölcsökkel. Ráadásul a korábbi növényvédelemnek csak töredékét kell alkalmaznunk. A metszési tudás sosem avul el. Vágjunk bele a tanulásba együtt!

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu