Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Március második hete: most kell metszeni a ribiszkét és köszmétét
A szőlőtőkék metszésével még várhatunk néhány hétig, de a ribiszke és a köszméte bokrok metszésének épp most következik el az ideje.
Ha eljő a tavasz
Kiangsuba vágyom,
Ahol fácán rikolt
S virágok lengnek hosszú,
karcsú száron.
(Ismeretlen japán költő verse, Kelecsényi Katalin fordítása )
Azt szokták mondani, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát. Nos, ez könnyen lehetséges, de az is előfordul, hogy gazdaság-történelmi folyamatok megismétlődnek. Így van ez az általunk művelt kertész-szakmában is, amire jó példa a szőlőművelés alakulása: jó fél évszázaddal ezelőtt a szőlősgazdák áttértek a magasművelésre és kidolgozták ennek különféle módszereit. Mostanában pedig - különösen az alföldi borvidéken, ahol gyakoriak a súlyos fagykárok - ismét visszatérnek az alacsony, bak- és fejművelésre, amely nagyobb biztonságot és jobb borminőséget is ígér.
A ribiszke és köszméte most kéri a metszőollótA szőlőtőkék metszésével még várhatunk néhány hétig, de a ribiszke és a köszméte bokrok metszésének pont most jön el az ideje. Ezek ugyanis a kora tavaszi felmelegedés hatására gyorsan fakadnak, kizöldülnek.
A kiskertekben törzses ribiszke csemetéket érdemes ültetni, mert ezek több, szebb gyümölcsöt teremnek és a gyümölcs szedése is sokkal kényelmesebb róluk, mint a bokrok ágairól. A család igényeinek megfelelően választhatunk a piros (Fertődi hosszúfürtű, Rondom, Jonkheer, Red Lake), a fehér és fekete bogyójú fajták közül.
A termő ribiszkebokrok vesszőit, gallyait először meg kell ritkítani, hogy szellős, napsütötte, hosszú életű korona alakuljon ki.
A vesszők visszavágásánál arra kell törekedni, hogy rajtuk minél több bokrétás termőnyárs (termőrügy) maradjon meg. A fekete ribiszke fürtjei többnyire az oldalrügyekből alakulnak ki. A korona kialakítása után ne feledkezzünk meg a gyakran előtörő tősarjak eltávolításáról.
A köszméte (piszke, egres, pöszméte, tüskeszőlő) az utóbbi években a háttérbe szorult, pedig a jól beérett fehér, zöld, sárga, lila és piros bogyóiból nem csupán pikáns mártás, lekvár és üdítőital készíthető, hanem friss fogyasztásra is igen kellemesek. A törzses köszméte bokrok metszése - a ribiszkéhez hasonlóan - ugyancsak a ritkításból és a termőre metszésből áll. A munkához húzzál kesztyűt, mert a tüskés ágak könnyen megsebzik a dolgozó ember kezét! Alapos, ritkító metszést igényelnek a josta (rikő) bokrok is. Ez a növény a fekete ribiszke és a köszméte keresztezése útján keletkezett és zamatos, folyamatosan érő bogyóival gyorsan belopta magát a kertészkedők szívébe!
A fügebokrot csak májusban!Említést kell még tennem a fügebokrok tavaszi metszéséről is. A füge későn ébredő növény, a rügyei csak májusban fakadnak ki. Csak az elöregedett, felkopaszodott ágakat kell tőből kimetszeni és a fiatal vesszők, felső, elfagyott részét kell levágni.
Elő a virágládákkal!Készítsd elő, kedves Húgom az ablak- és erkélyládákat is; töltsd meg ezeket tápdús, friss, kerti földdel és minden ültetendő növény alá helyezz el a földben egy tápanyagtablettát, amely hat hónapig, folyamatosan ellátja a növényt a számára szükséges, valamennyi tápanyaggal. Ha muskátlival telepíted be a ládáidat, gondolj arra, hogy a fiatal tövek hozzák a legtöbb és a legszebb virágokat!
A metszés gyümölcsei című videótanfolyam megtanít helyesen metszeni. A 100 percnyi, könnyen tanulható metszési bemutatót 3 kertészmérnök kollégámmal együtt készítettük. Arra vállalkozunk, hogy 10 házikerti gyümölcs helyes metszésére tanítsuk meg a gyümölcsfáikat szerető kertészkedőket, egyenként 10-10 percben. A helyesen metszett gyümölcsök ugyanis nemcsak többet, hanem szebb gyümölcsöt is teremnek. A DVD és a hozzá mellékelt kiskönyv, amelyben a legfontosabb metszési tudnivalókat összefoglaltuk, máris megtekinthető és megrendelhető a http://metszes.balintgazda.hu címen. Nézze meg, milyen gyümölcsök vannak benne. A ribiszkére biztosan számíthat. Milyen eszközökre van szükség a metszéshez? A legalapvetőbb eszköz a jó, éles, megolajozott metszőolló. A modern, áttételes metszőollókkal a kisebb, gyengébb női kezek is eredményesen végezetik ezt a munkát! A metszésnél is használjunk munkakesztyűt! A vastagabb ágak levágásánál jó szolgálatot tesz a hosszúnyelű ágvágó olló. Terjedőben vannak a nyeles metszőollók, amelyek a sok balesetet okozó létrák használatát is feleslegessé teszik. A vastagabb ágak lemetszéséhez, a száraz csonkok eltávolításához fűrészre lesz szükség, a kereskedelemben kapható jó minőségű, korszerű fogazatú, keretes, összehajtható és nyeles fűrészek alig roncsolják a fa szöveteit. Néhány jó tanács a metsző felszereléshez: • olyan metszőollót válasszunk, amely illeszkedik a kezünkbe, jó minőségű a pengéje és kemény műanyag borítású a nyele • ha egy fél óránál többet metszünk, számítsunk arra, hogy csak egy minőségi olló kíméli meg a kezünket a vágásokkal járó rázkódástól • ágvágó ollóból válasszunk áttételes fajtát akkor, ha nem tudunk nagy erőt kifejteni, és áttétel nélkülit akkor, ha a sűrű növényzetben szeretnénk használni • egykezes és kétkezes ollóknál is alapkövetelmény, hogy ha a nyeleket összezárjuk, akkor valami védje a kezünket a nyelek közé való becsípődéstől • metszéshez vegyünk zárt cipőt, mert a fáradó kezünkből esetleg kicsúszó metszőollók valahogy mindig a pengéjükkel lefelé esnek… A frissen elkészült metszési videótanfolyam (A metszés gyümölcsei című honlapon megtekinthető) a 10 növény metszésének tudnivalóin túl általános metszési tippeket és trükköket is tartalmaz (összesen 20 rövid epizódot), amelyek segítenek a helyes metszési gyakorlat elsajátításában. |
Kelt Kertvárosban, március második hetében
Tanuljunk meg gyümölcsfákat metszeni!
A kerti fák helyes metszése után a több és jobb minőségű gyümölcsöt szüretelhetünk. Minden kertészkedő megtanulhat ügyesen metszeni. Most 4 profi kertész tart videó tanfolyamot a legfontosabb 10 házikerti gyümölcsről.
A kerti gyümölcsfák metszését néhány perc alatt érthetővé teszi Bálint gazda videó tanfolyama. Aki nézni kezdi a gyümölcsökről szóló oktatófilmet, kísértést érez, hogy minden tippet és trükköt azonnal kipróbáljon a saját kertjében. És meglesz az eredménye!
A helyes metszéssel a gyümölcstermést folyamatossá tehetjük, a fákat pedig fiatalon tarthatjuk. A növények élete meghosszabbodik, ráadásul egészségesebbek is lesznek, a kártevők és kórokozók alig találnak fogást rajtuk.
A tanfolyam honlapja ide kattintva érhető el >>
A videók alatt folyamatos a tanulás. Először elsajátítjuk az alapfogásokat, majd sorban megértjük a praktikák mögötti összefüggéseket is. A 10 gyümölcsről szóló, összesen 100 perces tanfolyam gyümölcsönként részekre osztott, így a kiválasztott gyümölcs metszése már 10 perc alatt is megtanulható. Miért ne kezdenénk a szombat délelőttöt ezzel?
A faiskolából hazavitt suháng metszésétől kezdve a gyümölcsfa koronájának kialakításán át egészen a termőre fordításig mindent megtanulhatunk. A következő gyümölcsök metszését sajátíthatjuk el: alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszi, mandula, dió, ribiszke.
Nem kell többé a tavaszi időjárásra hagyatkoznunk, mert a rügyek fejlődésének ütemét mostantól mi szabályozzuk. Nincs többé túlterhelt és jövőre nem termő gyümölcsfa, csökkenthetjük a terméketlen évek kockázatát. A helyes metszés lehetővé teszi, hogy minden évben egyenletesen jó minőségű legyen a gyümölcs.
Helyrehozhatjuk a korábban elhanyagolt fákat és bokrokat is, újra termőre fordíthatunk olyan növényeket, amelyek már évek óta nem hoznak megfelelő gyümölcsöt. Így nem kell megválnunk szeretett fáinktól, nem kell megvárnunk a frissen eltelepített oltványok több évig tartó termőre fordulását sem.
A 10 gyümölcsről szóló, egyenként 10 perces videót 4 kertészmérnök állította össze. Bálint gazda munkáját profi metszők segítik, akik a metszés gyakorlatában és a tudásuk átadásában is évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. A legfontosabb tudnivalókat a DVD-hez mellékelt kiskönyvben foglalták össze az tanulni vágyóknak.
A tavaszi metszés után a hatás már a nyáron megmutatkozik és évről évre erősebben megnyilvánul. Szépek és erőteljesek lesznek a fák, ellátják a családot egészséges és zamatos gyümölcsökkel. Ráadásul a korábbi növényvédelemnek csak töredékét kell alkalmaznunk. A metszési tudás sosem avul el. Vágjunk bele a tanulásba együtt!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!