Biokert: Bálint gazda honlapjáról: elfelejtett igen hasznos zöldségeink

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A veteményeskert szerény mostohái
2014. január 15. Bálintgazda.hu
 

Bölcs mondás tehát az, hogy a jó pap holtig tanul, de teljesebbé válik azzal, ha hozzátesszük, hogy amit eddig tudott, azt nem felejti el hasznosítani. Most, a tavaszi vetésre, ültetésre készülve nyolc méltatlanul mellőzött zöldségfélére hívom fel Olvasóink figyelmét.

Ezek közös jellemzője, hogy nem támasztanak különösebb igényt a talajjal és az időjárással szemben, viszonylag egyszerűen termelhetőek és – homogén génállományúak lévén – a helyben termett magvaikkal vagy gumóikkal tovább szaporíthatók.

Gyerekkoromban a falumbeli háziasszonyok többször tettek az asztalra babból, fejeskáposztából, tökből, burgonyából, lisztből főzött és sütött ételeket, mint manapság.

A karfiolt, a bimbóskelt, a cukkinit és a termesztett gombákat még hírből se ismerték, viszont nagy szakértelemmel használták a fűszernövényeket. Az édesköményt, a zöldspárgát, az ananászcseresznyét magam is csak évtizedekkel később ismertem meg.

A csicsóka (Helianthus tuberosus L.) a napraforgóhoz hasonló, de jóval kisebb virágai magas száron nyílnak és a talajban sok gumót fejleszt. Szükség esetén félárnyékban is megélő, igénytelen, szárazságtűrő, agresszív növény, amely még a tarackot is kiirtja. A gumói a leghidegebb télen se fagynak el, de nehezen tárolhatóak, mert nedves helyen megpenészednek, száraz helyen pedig megfonnyadnak. A régi fajták rücskösek, nehezen tisztíthatóak, az újak azonban sima felületűek.

Csicsóka

A gumókat szeptembertől késő őszig lehet szedni, a bennük levő szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van jelen, ami lehetővé teszi, hogy a cukorbetegségben szenvedő emberek is fogyaszthassák! A burgonyához hasonlóan, főzve, sütve kiváló étel, de lisztet és gyermektápszert is készítenek belőle. Az ipar a gépjárművek üzemeltetésére alkalmas etilalkoholt állít elő a gumókból, a szárát pedig sertések, juhok és házinyulak takarmányaként hasznosítják.

Az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragonoides (Pall.) O. Ktze) háromszögletű levelei húsosak, vastagok, a közönséges spenóthoz hasonlóan készíthetőek el. Melegigényes, egynyári növény, talajban nem válogat, de sok vizet és nitrogén tápanyagot kíván. Ősszel az érett magjait elszórja és azokból a következő tavasszal megújul, ezért sokáig évelő növénynek vélték. A magja lassan csírázik, ezért az elvetett területet kapálni, gyomlálni kell.

A karós bab (Phaseolus vulgaris L.) hasonlóan termeszthető és hasznosítható, mint a bokorbab, de több vizet fogyaszt, a párás környezetet kedveli. A két és fél méter magasra csavarodó hajtásainak támasztékra van szükségük, gyakran kerítésre, vagy karókra futtatják fel. Régebben, amikor a gyomirtó vegyszerek még nem voltak ismertek, a kukorica köztes növényeként termelték, felfuttatták a kukorica szárára.

Értékes konyhai nyersanyag, amelyből levesek, főzelékek, köretek készíthetők. Jelentős az aminosav- (fehérje alapanyag), valamint B1-, B2- és E-vitamin, kalcium-, foszfor- és vas artalmuk is.

A díszbab (Phaseolus coccineus L.) piros vagy fehér virágokat nyitó futó növény, amelynek szára 2-4 magasra csavarodik fel, ezért lugasok, kerítések befuttatására különösen alkalmas. A meszes, lúgos, laza talajt kedveli. Melegigényes lévén csak április vége felé ajánlatos elvetni, mert a talajmenti fagyok a csírákat károsíthatják; a csírázás és a virágzás idején igen sok vizet igényel; ennek hiányában elrúgja a virágait!

Legismertebb fajtája a Juliska-bab, amelynek zsenge hüvelyei zöldbabként készíthetőek el, a beérett magja pedig téli ételek jól tárolható nyersanyaga.
A lóbab (Vicia faba L.) egyike a legrégebben ismert kultúrnövényeknek. Nálunk a korábbi évszázadokban igen elterjedt növény volt, manapság kevesen ismerik. Európa nyugati részében jelentős területen termelik étkezési és takarmányozási célra. Rövid, zömök hüvelyeiben 2-5 jókora mag helyezkedik el. Ezek zsenge állapotukban zöldborsó módjára főzhetők meg, vagy köret és saláta készíthető belőlük. Jelentékeny fehérjetartalmuk miatt értékes táplálékot adnak.

A csicseriborsó (Cicer arietinum L.) nálunk a gyenge, hegyvidéki talajok fényigényes növénye volt. Igen jelentős mennyiségben termelik Afrikában és Délkelet-Ázsia országaiban, ahol népélelmezési növénynek tekinthető. Az Európába letelepedő indiai, thaiföldi, vietnami árusok a falafel nevű étel készítéséhez nagy mennyiséget használnak fel belőle. Rövid hüvelyében 2-4 szem, sok szénhidrátot és fehérjét tartalmazó mag érik.

Csicseriborsó

A mángold (Beta vulgaris convar. vulgaris DC.) két változata ismert: az egyik nagy, hullámos felületű leveleket, a másik vastag levélnyelet fejleszt. Az előbbit főzeléknek, köretnek használják, az utóbbit spárga módjára készítik el. Valamikor jellegzetes magyar zöldségnek tartották, de ma is nagyobb figyelmet érdemelne, mert 1-2 négyzetméternyi területen ellátja a családi konyhát ízletes és vitaminokban (A és C vit.) gazdag nyersanyaggal, amely májustól a fagyokig, folyamatosan takarítható be. Ha ősszel lombbal, vastagon betakarjuk, akkor kora tavasszal hajtani kezd és ez adja a legkorábbi, friss zöldséget.

Mángold

Közeli rokonai, a cékla, takarmány- és a cukorrépa; miként ezek, a mángold is kétéves növény: első évben fejlődik ki a tekintélyes méretű répája, a második évben a virágszára és a magvai. Erőteljes fejlődéséhez sok vízre és káliumra van szüksége. Gomolytermését a tavaszi fagyok elmúltával kell elvetni, a kikelő növényeket egyelni szükséges.

A pasztinák (Pastinaca sativa L.) fehér karógyökeret fejlesztő, egyéves zöldségféle. Kiválóan alkalmas a talajra nagyon „válogatós” petrezselyem pótlására; ahol a petrezselyem gyökere görbén, vékonyan, betegesen nő meg, ott a pasztinák még erős, vastag gyökereket fejleszt. Igaz, ezek édeskés ízűek, de ez sózással ellensúlyozható; a húsok mellé ízletes mártás készíthető belőle.

Paszternák

Árnyékban is megélő, hidegtűrő növény, amely a gyengén savanyú, laza talajt kedveli. A magjai csupán egy évig csíraképesek; ha elvetés után nem jutnak bőségesen vízhez, akkor vontatottan vagy egyáltalán nem kelnek ki.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Katonáné Margit üzente 10 éve

Évente én is próbálkozok néhány különleges zöldségfélével is, - hát nem nagy sikerrel. Ti hogyan nevelitek, hogy szépen fejlett legyen?

Válasz

nagy lajos üzente 10 éve

Ez mind nagyon jó !!,,de magokat beszerezni ?körűlményes.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Répásy János és Jánosné Bori írta itt:

http://vetomag-arak. hu/webaruhaz/vetomagok/z oldsegfelek/mangold/mang old-vetomag-lucullus

Köszönjük János. Kedves érdeklődő klubtársaim, próbáljunk meg együtt rendelni.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

darvas zsuzsi írta az üzenőfalra itt:

Kedves klubbtársaim,szeretnék mángoldot termeszteni,azt olvasom kis helyen is megoldható...magvetéssel? hogyanhol tudom beszerezni?Köszönöm!!!

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Én a barátnőmtől kaptam Mángold magot, decemberben hó alá ültettem el, és most januárban jött rá a hó, hogy lesz-e belőle valami, majd tavasszal kiderül. Köszi az infót, de nekem csak egy csomaggal kellene... Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Mángold vetőmag (Lucullus)

Mángold (Lucullus) tulajdonságai

Lágy szárú, kétéves növény. Levele húsos. Akár 60-80 cm-re is megnőhet. Formáját tekintve megnyúlt, a kínai kelhez hasonló. Kizárólag házi kertben termesztik. Leveleit spenótként, levélnyelét spárgaként fogyasztják. A hideget nagyon jól tűri.

Mángold (Lucullus) vetése

Mindenütt megterem, de mégis a középkötött talaj a kedvence. Vízigényes. Magjait palántaként ültessük el, majd egészen március és május közötti időszakra tehető a szabadföldi kiültetése. 15-20°C-os hőmérsékletre szüksége van a szabadföldi kiültetéshez. Vetéskor ügyeljünk a távolságra, mely 40x40 cm-es legyen. Első leveleit június végén hozza, akkor lehet őket leszedni.

Mángoldról (Lucullus) amit érdemes tudni

A- és C-vitaminban, szerves savakban, cukorban, pektinben gazdag táplálék.

Gyártó:
Földi-Módi
Kiszerelés:
3 g
Bruttó ár:
103 Ft
A termék készleten van, azonnal tudjuk küldeni.
Mennyiség




Kategória:

Válasz

darvas zsuzsi üzente 10 éve

A csicsóka nagyon finom,igazából igénytelen.Kedveljük!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Mi már régen ha pont nincs friss retek csak kiásni kell egy gumót és már van is retekpótlód .

Válasz

Katonáné Margit üzente 10 éve

Új tippet adtál nekem a csicsóka fogyasztásáról, mert eddig csak sütve, vagy főzve fogyasztottuk. Kipróbáljuk nyersen is.

Válasz

Katona László üzente 10 éve

Nekem van világjáró csicsókám. 1995-ben Kisvarsányból egy ismerősöm hozott nekünk Kiskőrösre. Elültettük egy kertbe. Most pedig 18 évvel később 2013-ben a kert mostani tulajdonosa küldött vissza nekünk egy cipős doboznyit Nagyvarsányba. Elültettük, a kerítés tövében szépen kihajtott, és valóban kiirtotta az addig ott kiirthatatlan tarackot. Reggelihez úgy fogyasztjuk, mint a korai retket szokás. Egészséges, vitamin és ásványdús eledel. Javaslom mindenkinek.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu