Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A spájzolás időszaka: bemutatok 10 lehetőséget
Még nyár van, sokan élvezik a forró napsütés és az enyhet nyújtó árnyék örömeit és ritkán gondolnak az őszre, meg a télre, a zord hidegekre, a csúszós utakra,a rövid nappalokra, a fűtés gondjaira és a vitaminhiány következtében fellépő náthás, köhögős, influenzás hónapokra.
Most és a következő hetekben a kertek bőséges választékot kínálnak olyan gyümölcsökből, zöldségfélékből és egyéb terményekből, amelyekkel érdemes a spájzok polcait feltölteni, hogy a barátságtalanul zord késő őszi és téli hónapok étrendjét gazdagabbá, változatosabbá és egészségesebbé tegyük.
A nagy választékot megkíséreltem tíz pontban összefoglalni, de erős a gyanúm, hogy ez a felsorolás nem elégíti ki a tisztelt Olvasók jogos igényeit, ezért már is ígéretet teszek arra, hogy foglalkozunk majd a tartósítás, a spájzolás kérdéseivel.
Mindenek előtt érdemes megjegyezni egy általánosan kötelező szabályt, amely valamennyi tárolási módra érvényes: feldolgozásra, tárolásra csak jól kifejlett, friss és egészséges terményt használjunk fel! Beteg, sérült, penészes, töredezett, fonnyadt zöldséget, gyümölcsöt nem lehet tetszetős és kellemes zamatú termékké nemesíteni!
1. Valamennyi gyümölcsből kiváló dzsemet, lekvárt lehet készíteni, de a magyar hagyományok a legfontosabbnak a szilvalekvárt tartják. Ezt a vidéki háztartásokban még mindig nagy üstökben főzik, a városi háziasszonyok azonban a konyhai tűzhelyen is kiváló ízű és állagú lekvárt tudnak előállítani. A jelenleg termelt fajták közül lekvár főzésre a Besztercei, az Olasz kék és a Stanley alkalmasak.
2. Kedvelt téli csemege a befőtt, amely szintén a legtöbb gyümölcsből, (barackból, körtéből, almából, birsből, stb.) állítható elő.
3. Fontos, télre való készítmény a paradicsomlé, amely levesek és főzelékek, valamint ételízesítők és ivólevek alapanyaga. Erre a célra érdemes a régi, jól bevált és betegségeknek ellenálló, nagy, húsos, leves gyümölcsű fajták termelését is felújítani.
4. Igen gyakori tartósítási eljárás a zöldségfélék (uborka, apró dinnye, cukkini, paradicsom, stb.) savanyítása, de ne tessék idegenkedni a fejes káposzta házi savanyításától sem, mert a finoman "meggyalult" és erjesztéssel készített savanyú káposzta a legízletesebb és legegészségesebb étel- alapanyagok egyike.
5. Az egyik legősibb tartósítási módszer a borkészítés, amelynek nálunk évezredes hagyományai vannak. A szakszerűen erjesztett "gazdabor" minden termelő szeme fénye, ezért a kistermelői borászkodásról nem kell lemondani, de a családi kertekben ajánlatos minél több étkezési szőlőt is termeszteni, mert ezeknek a szép,egészséges fürtjei fagymentes helyen felaggatva a tél végéig eltarthatóak.
6. A gyümölcsös- és a szőlőskertekben sokféle terményből lehet cefrét gyűjteni és a kierjedt anyagból pálinkát főzni. A három évvel ezelőtt életbe lépett törvény - bizonyos szabályok betartása mellett - engedélyezi a pálinka házilagos előállítását.
7. Kiváló (és sajnálatosan keveset folytatott) tartósítási eljárás a gyümölcsök, a zöldségfélék, a gyógy-és fűszernövények aszalása, pedig ez a legősibb és a legegészségesebb tartósítási módszerek egyike. Aszalvány nagyon sokféle terményből készülhet, de legkedveltebb a gyümölcsből (szilva, kajszi, meggy, birs, stb.) készített ; ritkábban aszalnak zöldségféléket (pl. vöröshagymát), pedig ez is igen gazdaságos lenne!
8. A lepárlás módszerét jószerivel csak a levendula- termesztők alkalmazzák, akik a növény levágott virágaiból olajat állítanak elő.
9. A tartósítási módszerek közé tartozik az aromás növények (gyógy,- fűszer és illatanyagokat tartalmazó részeinek) szárítása, amely szellős, árnyékos helyen felaggatott kötegekben történik.
10. És ide illik még egy fontos teendő: a vetőmagvak gyűjtése. Számos kerti növényt termelünk, amelyeknek a jól beérett magvait érdemes leszedni, a szennyeződésektől és az idegen magvaktól megtisztítani és a következő tavaszig betárolni. Ezzel értékes, régi és jól bevált zöldség- és virágfajtákat őrizhetünk meg a magunk és az utókor számára, nem is beszélve az ezzel elérhető megtakarításról! Arra azonban ügyelni kell, hogy a hibríd származású növények magtermését ne használjuk fel vetésre, mert ezekből nem várhatunk az anyanövényhez hasonló termést!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!