Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A sütőtök az ősz vitaminforrása!
A sütőtök hazánkban, a kiskertekben csak ritkán található meg, akár csak a többi tökfajta, pedig termesztése egyszerű, és ősszel az egyik legjobb C-vitaminforrás is.
Sütőtökként Magyarországon három fajtát termesztenek nagyüzemben, ezek a Cucurbita maxima convar maxima (sütőtök), cucurbita maxima convar bananina (banántök), és a Cucurbita moschata (sonkatök).
A sütőtököt az őszi és a téli hónapokban fogyasztjuk sütve, vagy főzve, számtalan variációban elkészítve. A hideg idő beköszönte után, remek vitamin és ásványi anyag forrás lehet, mivel magas a karotin, C-vitamin, kalcium, foszfor és magnézium tartalma.
Ha szeretnénk kertünkben sütőtököt termeszteni, már márciusban előnevelhetjük a palántákat egy fóliasátor alatt, ha pedig szabadföldbe szeretnénk ültetni a magokat, csak április végén, vagy május elején vessük el, fészkes vetésben. Fontos a 150*150 cm.-es sor és tőtávolság betartása, hiszen a sütőtök helyigényes növény. A magokat fészkekbe érdemes vetni, egy fészekbe 3-4 magot is szórhatunk, ám kikelés után csak a két legerősebb növényt érdemes meghagyni.
Kiskerti termesztésre ajánlott fajták:
Nagydobosi: középerős növekedésű, hosszú indájú fajta, termése erősen lapított gömb alakú, húsa sötét narancssárga termésének átlag tömege 6-8 kg.
Orange: közepes indanövekedésű, termése körte alakú, húsa élénk narancsszínű, termése kb. 1,5-2 kg-os.
A vetéshez morzsás szerkezetű gyommentes talajra van szükségünk, vetés előtt két-három héttel készítsük el a fészkeket a megfelelő sor és tőtávolságra, és fészkenként 1-2 kg érlelt marhatrágyát terítsünk a fészek aljára.
A sütőtök termését ősszel érdemes leszedni, egy kisebb éjszakai fagy hatására a termés még ízletesebbé válik. Egy 4-5 tagú család számára kb. 8-10 tőre lesz szükség, általában tövenként 1-2 termésre számíthatunk.
Amennyiben nincs lehetőségünk sütőtököt a kertünkben termeszteni, ősszel vásároljunk a piacon ebből a vitamindús zöldségből. Nem kell rögtön egy egész tököt megvásárolni, elég ha csak egy kisebb szeletet veszünk meg, és ezt otthon sütve vagy főzve elfogyasztjuk.
Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
Sütőtökös receptek:
Burgonyasaláta sütőtökkel
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg sütőtök (tisztán mérve), 4 dl kefir (vagy joghurt, esetleg aludttej), 2 db savanykás, aromás alma, 1 nagy fej lilahagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A sütőtököt előmelegített forró sütőben szép pirosbarnára megsütöm, majd ha már nem forró, a turmixgép poharába téve péppé zúzom. A tökpürét összekeverem a kefirrel, a mustárral, a paradicsompürével, a sóval és a borssal. A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágom és belekeverem a tökös mártásba. A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra metélem és megsózom. Tízpercnyi állás után a megmosott, kicsumázott, és apró kockákra aprított héjas almával együtt a mártásba keverem. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt még egyszer átkeverem és pirított kenyérszeletkékkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Kanadai sütőtöktorta
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg vaj, 5 dl liszt, 2 db tojás, só, 5-6 evőkanál hideg víz.
A töltelékhez: 5 dl sült, áttört sütőtök, 3,5 dl kemény tejszínhab, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál fehér cukor, só, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió.
A hideg vajat a liszttel, sóval összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, és linzertésztához hasonló tésztát készítünk belőle. Hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. (A tészta mélyhűtőben lefagyasztható.) Az elkészült tésztát 0.5 cm-es vastagságúra nyújtjuk és egy 27 cm-es, kivajazott tortaformát kibélelünk vele. A sütőtököt, a cukrot, és a fűszereket egy nagy tálba tesszük, és jól összekeverjük. Hozzákeverjük az elkevert tojásokat. A keményre vert tejszint óvatosan beledolgozzuk, majd ezzel a keverékkel töltjük meg a kibélelt tortaformát. 15 percig, 200 C-on sütjük, majd mérsékeljük a hőmérsékletet, kb. 110 fokra és még 45 percig sütjük. Célszerű fogpiszkálóval próbát végezni, ha nem ragad rá. akkor elkészült.
Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!