Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egészséges, alacsony kalóriatartalmú, és egyedülálló íze van.
Viniczai Andrea
2011. 09. 28.
A nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, elemi rostokat, és az egyik legtökéletesebb zöldség a hűvös napokra.
A karalábé tulajdonképpen káposzta. Azonban míg némelyik káposztafélének a levelét, másiknak a bimbóját, virágát, a karalábénak történetesen a szárát esszük. Bár sokan idegenkednek az ízétől, mégis érdemes fogyasztani, mert szervezetünk meghálálja.
Miért együk?
A
karalábé nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét
(2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú zöldség. 10 dekagrammjában
csupán 24 kalória van. Érdekes módon a levelei tulajdonképpen még
gazdagabbak tápanyagban, sok vas és karotinoid található bennük. Ásványi
anyagai közül legjelentősebb a kálium. Ezen kívül még jelentős
magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is. A növényi
rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésedet. Remek
táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez. Ha bármilyen
légúti- vagy bőrbetegségben szenvedsz, a karalábénál hasznosabb gyógyító
eledelt sehol sem találsz.
Hogyan együk?
Hámozva nyersen és főve egyaránt fogyaszthatod. Természetesen nyersen tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot és vitamint, ráadásul elrágcsálása a fogazatot is kellemesen edzett állapotban tartja. Persze ha nem vagy annyira oda a karalábé intenzív ízéért, főzés vagy sütés során kicsit tompíthatod különböző fűszerekkel. Főzve készülhet belőle leves vagy főzelék, illetve ha főtten felkockázod, kerülhet salátába is. Remek egytálétel lehet, ha rakott vagy töltött karalábéként tálalod, de ki is ránthatod. A növény levelét semmiképpen se dobd ki! Nyersen összevágva salátákba is teheted, vagy készíthetsz belőle vajas-túrós karalábélevél-krémet. Az interneten rengeteg receptet találsz, de egyedül is kísérletezhetsz vele bátran.
Hogyan válasszunk?
Mint minden zöldséget, a karalábét is érdemes hazai őstermelőktől, a piacon vásárolni. Mindegy, hogy lilát, vagy halványzöldet választasz, a lényeg, hogy próbáld elkerülni, hogy fás zöldség landoljon a bevásárlókosaradban. Ha a karalábé repedezéstől mentes, nedves tapintású, és ujjbeggyel könnyedén be tudod nyomni, akkor valószínűleg friss. Ha azonban mégis kicsit fás karalábét „sikerült” venned, akkor se bánkódj, főzve, vagy sütve ezt már nem fogod érezni!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!