Biokert: A fűszerek hatása

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1973 fő
  • Képek - 3812 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1973 fő
  • Képek - 3812 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1973 fő
  • Képek - 3812 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1973 fő
  • Képek - 3812 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Mit köszönhetünk a fűszereknek?


Emlékszünk még a köménymagos levesre, amit gyomorrontáskor kellett megennünk, vagy a paradicsomra, ami a gennyes sebről "húzta" le a gyulladást? Minden nyavalyára nő valamilyen növény, miért pont fűszereinknek ne lenne hatása, csupán ízlelőbimbóinkra?

Akárcsak a gyógyszer-hatóanyagnál, a fűszereknél is fontos az adagolás. Az ételekbe tett késhegynyi, kiskanálnyi friss vagy szárított növény élettani hatása aligha feltűnő, mégse feledkezzünk el róla, mit rejtenek e finomságok. Tudat alatt sokszor azért kívánunk meg bizonyos ételeket, mert azok összetevőire van szüksége a szervezetünknek. Most azokból a fűszerekből adunk igazi ízelítőt, melyek a világos konyhaablakban vagy erkélyen is szívesen tenyésznek. Az erélyesebb gyógyhatás érdekében gyógyteát, fürdőt is készíthetünk némelyikből, de ekkor, különösen kúraszerű alkalmazása előtt nem árt orvossal, gyógyszerésszel is konzultálni.

 

Bazsalikom A bazsalikomot az ókori egyiptomiak is használták gyógy- és fűszernövényként. Indiából származik, és főként a mediterrán, Földközi-tengeri vidéken tenyészik jól. Ezért az olasz tésztás ételek és a görög konyha remekeinek elmaradhatatlan összetevője.
Magról vethetjük, vagy zöldségesnél szerezhetjük be cserépben.
Gyomorpanaszok és puffadás ellen jótékony hatású. Teáját görcsoldásra, köhögéscsillapításra is használják, nyugtató.
Kapor Ezt az Elő- vagy Közép-Ázsiából származó növényt minden valószínűség szerint keresztény szerzetesek honosították meg Európában, kolostoraik kertjében. Cserépbe tavasz elején vethető.
Enyhén édeskés íze az édesköményre emlékeztet. Antiszeptikus hatású illóolaja a növény minden részében megtalálható. Főként halak, saláták, tojásételek fűszere, apró levelei díszítésre is alkalmasak.
Bár elsősorban az uborka fűszereként ismerjük, étvágyjavító hatása miatt előételekbe is kiváló - gondoljunk csak a kapros-túrós, sós süteményekre -, segíti az emésztést, görcsoldó, puffadás enyhítő volta is közismert.
Tárkony Évelő növénye Szibériából és Észak-Amerikából származik. Saláták, szószok, majonézes ételek, szárnyasok és báránysültek fűszere. Erőteljes aromája miatt csínján kell vele bánni, kevés is elég belőle.
Jobbá teszi az emésztést.
Rozmaring A növényke levágott leveles ága vízben 2-3 hét alatt jól meggyökereztethető, azután cserépbe ültetve sokáig hálás dísze lehet a konyhának, erkélynek. Legtöbb fajtája szabadban nem teleltethető, de gondos öntözés mellett a nem túl meleg szobahőmérsékleten gond nélkül áttelel. A magyar háziasszonyok sokszor méltatlanul felejtik ki olaszos ételeikből, pedig az oregano - azaz a magyar konyhában szurokfű néven régóta ismert fűszer - mellé egy pici zöld rozmaring is dukál. Markáns íze miatt csínján kell vele bánni. A paradicsomos, sonkás, gombás ételeknek különösen kellemes ízt ad.
Szára kemény, fás lehet, ezért csak leveleit használjuk.
Teája puffadás ellen alkalmazható, főzetét a fürdővízbe öntve frissít, üdít, energiával tölt föl.
Zsálya A rómaiak a kamillához hasonlóan mindenféle nyavalya ellen használták. Magról tavasszal és ősszel vethető. Szabadföldben is áttelel, bár olykor hajtásai lefagynak, és a gyökeréből hajt újra. Kesernyés íze miatt nem kell belőle sokat tenni. Fűszervajhoz, salátába, frissensültekhez, szószokhoz zölden és szárítva keverve egyaránt ízletes. Friss leveleinek fonákja jellegzetesen eres, aminek dekorációhoz, csoki- vagy marcipánlevélkék készítésénél lehet jól hasznát venni.
Gyulladásgátló, érösszehúzó hatása miatt főzete gargarizálásra használatos fog- és szájüregi gyulladás, torokgyulladás enyhítésére. Teájának keserűanyagai az emésztést is javítják, fertőtlenítik a bélcsatornát. A vegetatív idegrendszerre hatva segít azokon, akik idegességükben izzadásra hajlamosak.
Kerti izsóp A Földközi-tenger vidékéről érkezett hozzánk ez az illatos félcserje. Az izsóp is nagyon jól érzi magát kertben, balkonládában. Magját áprilisban kell vetni. Leveles hajtásának felső részeit kell levágni.
Teája köhögéscsillapító, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást gátló, vérnyomásemelő, enyhíti az asztmás, hörghurutos panaszokat.


Metélőhagyma vagy snidling Ezt a kellemesen enyhe hagymaízt árasztó növénykét tavasszal érdemes elvetni. Évelő, erős gyökerű fűszernövény, de első évben még nem célszerű vágni, utána azonban hálásan fogja hajtani levélkéit, amit természetesen a körözöttbe, különféle túrós ételekbe, salátákba, tojásételekbe, és minden olyan ételbe bele lehet vagdosni, amelyhez a hagyma is jól illik.
Viszonylag sok A-, B- és C-vitamint is tartalmaz.
Étvágygerjesztő, emésztést serkentő, a hagymafélékhez hasonlóan antibakteriális hatású.
Kakukkfű Növénykéje közelről erőteljes illatot áraszt. Szintén mediterrán éghajlatról származik, örökzöld növénykéje balkonládában vagy sziklakertben a telet a mi éghajlatunkon is jól átvészeli. A franciás ízek kedvelőinek ajánljuk, a provance-i fűszerkeverékek kötelező alkotórésze. Kiválóan illik fokhagyma mellé, gombás, babbal készült ételekhez, sültekhez, húsos egytálételekhez. Grillezéskor néhány szálát a parázsra téve a húsok különleges aromát kapnak.
A légutak gyógynövénye, teáját hurutos betegségekre, köhögésre, nyálkaoldónak ajánlják.
Citromfű Arab kereskedők Spanyolországon keresztül juttatták el Európába. Könnyen gondozható fűszernövény. Tavasszal kell elvetni. A cikkcakkos levelű, üdezöld növényke érintésekor enyhe citromos illat marad a kézen. Íze is savanykás, enyhén keserű. A lehűtött citromfű-tea az egyik legfinomabb szomjoltó kánikula idején.
Fűszerként halakhoz és szárnyasokhoz, salátákba keverhető. A tálaláshoz díszítőelemnek is kiváló nemcsak sós ételekhez, de gyümölcstortákhoz, pudingos, túrós nyalánkságokhoz, fagylaltkelyhekhez is, a hideg koktélokról nem is beszélve.
Gyengéden enyhíti az idegességből, stresszből fakadó bajokat, álmatlanságot, a gyomor- és bélrendszeri panaszokat.

A kömény és a magja Végül ismerkedjünk meg közelebbről a köménnyel (Carum carvum L.) is, bár cserépben nem szokták nevelni. Hegyvidékeink nedves rétjein vadon termő, illetve termesztett kétéves fűszernövényünk. Mártásokban, levelesekben, különösen krumplilevesben ismerős az íze. Teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő és szélhajtó.
Nem keverendő a hozzá hasonló, szintén ernyős virágzatú, de sárga virágú édesköménnyel (Foeniculum vulgare), mely Európában, a Földközi-tenger környékén honos, és onnan került az arab világ közvetítésével a messzi Keletre. Ennek nem szárított magját, hanem zöld szárát kedvelik a tőlünk nyugatabbra és délebbre élő nemzetek konyhái.

 

Szerző:Forrás:Megjelent:
Máriáss Márta HáziPatika.com 2005. június 9.

 

Balog Béla üzente

DE RERUM PLANTARUM ...

Talán nincs még egy olyan konyhai alapanyag, illetve adalékanyag, amelyik annyira misztikus és vonzó lenne, mint a fűszerek. A bódító illatú és zamatú ízesítőket néhány nyelvben még ma is drogként emlegetik, jelezve, hogy a fűszernövények az örömszerzés egyfajta különleges forrásai. Képesek pompássá varázsolni a legegyszerűbb étket is, ...

De mi is a fűszer?

Olyan erős illatú vagy aromájú növényi, illetve ásványi eredetű anyag, amelyet ízesítésre használnak. A magyar nyelvben elődeink fűszerszámnak nevezték például a borsot és a sáfrányt. A fűszerek tulajdonképpen a bennük lévő illóolajokból nyerik jellegzetes zamatukat és képességüket, nevezetesen, hogy meg tudják változtatni a különböző alapanyagok ízét.

Az ízesítés egyéni stílusa ...

Egy korabeli szakácskönyvben így írnak a helyes fűszerezésről: „Az ízesítés, fűszerezés mértéktartó és túlzásoktól mentes legyen, mindenkor az étel ízéhez igazodjon. Amikor el akarunk tüntetni bizonyos ízeket akkor a szokottnál kissé bátrabban adagoljuk az ízesítőket. A korai zsenge cukorborsót, vagy az idei karalábét viszont enyhébben ízesítjük, azért, hogy eredeti friss ízük, zamatuk érvényesüljön az ételben. Az ízesítés mindig egyéni legyen, erre semmilyen recept nem elég megbízható. Ne sajnáljuk a fáradságot, ha kell, többször ízleljük meg az ételt, mindig hozzáadva valamilyen fűszert, mindaddig, míg a kívánt zamatot el nem érjük. Használjuk bátrabban az illatosító és kitűnő ízt adó növényeket is. Ilyen a zöldpetrezselyem, a snidling, a kakukkfű, a friss kapor és a tárkony. A hideg ételeket általában kissé erősebben kell ízesíteni, mint azokat, amelyeket forrón tálalunk fel, mert hidegen kevésbé jut érvényre az ételek zamata.

 

Balog Béla üzente

DE RERUM PLANTARUM 3 ....

Amilyen mértékben a lélek történeti fejlődése során a fizikai testét megragadta, és ahogy ezt belső differenciáltságában megélte, úgy lépett be a táplálékába az a kiegészítő, amelyet fűszernek nevezünk.

A fűszerek - ha mélyrehatóan tanulmányozzuk őket - átmenetet képeznek a táplálékanyag és a gyógyítóanyag között. Nem tartoznak a felépítő tápanyagok közé, olyan értelemben, mint a fehérje, a zsír, a szénhidrát, más oldalról speciális gyógyanyagoknak sem tekinthetjük teljes mértékben őket. A fűszerek olyanok - talán - mint a fény, amely maga nem látszik, de minden mást láthatóvá tesz.
A fűszereknek sem mindegyiknek van íze, de miden mást ízletessé tesznek.

Táplálék és fűszer egészet képez, ezért tartozik a fűszer a konyhához is, és nemcsak az ebédlőasztalhoz. Bizonyára néha kellemesen hat egy étel individuális utófűszerezése, de az étel és a fűszer egységét már a főzési folyamatban biztosítani kell, különben a kapcsolat nélküli hozzávalók bosszantják a fejlett ízlést.

A jó konyha mindig arra törekszik, hogy egy ételt csak annyira fűszerezzen meg, hogy az alapkaraktere megmaradjon, és a hozzáadott fűszer csak egyféle meghatározott hangszínt képviseljen. Ezért jó, ha minél több fűszer van a konyhában, és a háziasszony művészete abban áll, hogy ezen fűszereket kölcsönösen úgy összehangolja, hogy egy „aromaszimfónia” keletkezzen. A táplálék és a fűszer együtt a teljességet képzik.

A fűszerek az egész emberi organizmust aktiválják. Ők működnek közre az asszimilációs és az anyagátviteli folyamatokban, belső serkentésük révén erősödik az emésztési tevékenység, és ezáltal táplálékanyagot jobban használjuk fel.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 6 éve

Kedves Béla, ez a 3. rész is csodásan kiegészíti az alapcikket. Köszönjük. Margó

DE RERUM PLANTARUM 3 ....

Válasz

Egyed Józsefné üzente 6 éve

Kedves Béla, a DE RERUM PLANTARUM ... hozzászólásod annyira illik a cikk témájához, hogy beillesztettem az alapcikkbe.

Válasz

Balog Béla üzente 6 éve

DE RERUM PLANTARUM 2 ....

A növények adják nekünk a napsugár tápláló erejét, amely megegyezik a kozmosz energiájával. Ebből adódóan a növények létezése nagy adomány. Nemcsak saját tápértéküket adják nekünk, de a kozmoszból származó fényt is, abból a kozmoszból, melynek ők a küldöttei.
A növények szerepe, hogy életre változtassák a fényt. Az emberi lényeké, hogy tudatosságra változtassák az életet. A növény, mely hasonló folyamatban vesz részt az evolúció alacsonyabb szintjén, tudatunk és idegrendszerünk táplálásával segíti ezt a folyamatot.
„Amint fent, úgy alant;” az egész világmindenség a fény metamorfózisa. Egy növény helyes használata, mely során felszabadítjuk a benne rejlő tiszta erőt, magában foglalja a vele való kapcsolatteremtést.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Gulyás Zoltán 18 órája új képet töltött fel:

Almaszuret_2079772_5258_s

Agócs József írta 1 hete a(z) Kérdések fórumtémában:

Köszönöm.

Gulyás Zoltán 1 hete új képet töltött fel:

Burgonya_betakaritas_2079029_9319_s

Gulyás Zoltán írta 2 hete a(z) Kérdések fórumtémában:

Az angyalgyökér, ha a magszárát levágják, akár 4...

Gulyás Zoltán 2 hete új képet töltött fel:

Teltviragu_oszirozsa_2078583_8764_s

Gulyás Zoltán írta 2 hete a(z) Kérdések fórumtémában:

2,5 méter magas zellerhez hasonlító kétnyári növény. ...

Agócs József írta 2 hete a(z) Kérdések fórumtémában:

Kedves Mindannyian! Tud-e valaki az Orvosi Anygyalgyökér-...

Gulyás Zoltán 3 hete új képet töltött fel:

Karalabek_2077907_5693_s

Gulyás Zoltán 3 hete új képet töltött fel:

Szabadfoldi_paprika_2077905_5625_s

Gulyás Zoltán írta 4 hete a(z) Kérdések fórumtémában:

Biokiskert Kft. E-mail: info@biokiskert.hu Tel: +36-70...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu