Biokert: A dinnyéről jó tudni

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

9 plusz ok, amiért szeressük a dinnyét

Tomanóczy Andrea, 2012. június 15Bien.hu

A legmelegebb hónapok szinte elképzelhetetlenek dinnye nélkül. Legyen az görög, vagy sárga, teljesen mindegy, a forró, nyári délutánokon rendszerint előkerül valamelyik típusa, ráadásul nem csak finom, hanem egészséges is - lássuk miért:
Az egészség szolgálatában Az egészséges életmód hívei körében a dinnye az egyik legnépszerűbb gyümölcs, hisz’ nem csak finom és hűsít a nagy melegben, hanem igen egészséges is. Számtalan pozitív hatása révén külön diéta is épül rá.

Fogyaszthatjuk önmagában nassolnivalóként, de salátát, üdítőt, sőt, alacsony kalóriájú desszertet is készíthetünk belőle.
Magas víz- és vitamintartalom A görögdinnye mondhatni a legmagasabb víztartalommal bíró gyümölcsünk. Sokan azt hiszik, hogy kizárólag szomjoltásra jó, pedig ezen tulajdonsága több élettani funkciót is pozitívan befolyásol.

Persze a vízen kívül rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, tehát tévedés úgy gondolni rá, mint egy tápérték nélküli finomságra.
Kitisztítja a szervezetet Szinte nincs is olyan gyümölcs, amely olyannyira ki tudná tisztítani a szervezetet, mint a dinnye. Mivel kb. 90%-a víz, gyorsan keresztülhalad rajtunk, magával sororva a lerakódott méreganyagokat.

Igazán jó vízhajtó, és kitűnően orvosolja az elsavasodást is, ezért a lúgosító diéták egyik fő eleme. Hígítja a vért, serkenti az anyagcserét, és hatása nemcsak belsőleg, de külsőleg is megmutatkozik.
Kívül-belül hidratál Nyáron a szervezet – így a bőr is- hamar kiszárad, ezért folyamatos utánpótlásra van szükség. Sokan ekkor sajnos cukros üdítőkhöz nyúlnak, pedig ezek egyrészt nem oltják a szomjat, másrészt alig hidratálnak.

Amennyiben egészségesebbre, laktatóbbra és finomabbra vágyunk, falatozgassunk sárga- vagy görögdinnyét, ugyanis ugyanolyan jó szomjúság és dehidratáció ellen, mint a víz.  
Dinnye emésztési problémákra Való igaz, a dinnye hamar eltelít, de sokat segíthet emésztési panaszok esetén. Ha nehéz ételt ettél és utána fájdalmaid, gyomorgörcsöd van, egyél egy kis dinnyét, mivel hamar orvosolja a problémát, mivel serkenti az emésztést és nyugtatja a gyomrot.


Vitaminbomba A dinnye egy igazi vitaminbomba, ugyanis rengeteg A-B6-C-vitamint tartalmaz. Az előbbi nagyon jó hatással van a szemre, javítja a memóriát, valamint kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök ellen is felveszi a harcot, ami a ráncok kialakulásáért felelős.

A B6-nak a sejtlégzésben kiemelkedő szerepet tulajdonítanak, emellett hozzájárul a bőr rugalmasságához, valamint csökkenti a premenstruációs szindróma tüneteit is. A C-vitamin szintén antioxidáns, erősíti az immunrendszert, javítja a hangulatot, valamint fokozza a koncentráló képességet.

Dinnyével a szexuális vágy fokozására A dinnyében található vitaminok és ásványi anyagok mind pozitívan befolyásolják a szexuális vágyat.

A benne lévő enzimek a cink és a mangán növeli az ondó mennyiségét, fokozza a vérkeringést, illetve a libidót, tehát nyugodtan etesd vele a párodat, vagy falatozgassatok dinnye kockákat egymás hasáról.
Segítség a fogyókúrában Mint már említettük, külön diétát is építenek rá, mivel igazán gyors sebességgel olvasztja le rólunk a felesleges kilókat. Ez egyrészt vízhajtó, másrészt emésztésserkentő tulajdonságának köszönhető, valamint annak, hogy hamar eltelít, így utána hosszú ideig nem kívánunk semmit sem enni.

Kalóriaszegény, tehát szinte annyit fogyaszthatunk belőle, amennyit csak szeretnénk, és még akkor is fogyunk, ha egész nap falatozgatunk belőle.

Dinnye a szépségápolásban Bármelyik fajta dinnyéről van szó, mindkettő nagy segítséget jelent a szépségápolásban.

Magas antioxidáns tartalma miatt a kisebb ráncokkal száll szembe, a bőr hidratáltabbá és puhábbá válik, míg az erős méregtelenítés következtében a combokon meglévő narancsbőr állapotát is nagyban javítja, ami nyáron valljuk be, nem egy utolsó szempont.

Dienes Miklós egészítette ki:


Görögdinnye(Citrullus lanatus). Afrika trópusi területein él őshonosan, így az ókori Egyiptomban és Indiában termesztették. A zsidók az egyiptomi fogság alatt ismerték meg, majd a kivonulás után meghonosították Palesztinában is. A kobak termés húsa sárga, narancssárga és piros lehet, a magszín változatos.
Sárgadinnye(Cucumis melo). Indiai eredetű. főleg sárga húsú, ritkábban zöldes belű fajtái vannak. A magyarság régóta termeszti, az első nyomai a honfoglalásra nyúlnak vissza. Nagy cukortartalmú, ezért belőle lé, lekvár, aszalvány, sőt szeszes ital (Turkesztán!) is készíthető. Forrás: "Lyra florae"(1987). Miklós.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Kedves Miklós, köszönöm a "nosztalgiázást". Kedves Klubtársaim, mindannyiunknak vannak gyermekkori emlékei a növényekkel, kerttel a háza-tájával kapcsolatban. Nyitok ilyen Fórum-témát, ahová leírhatjuk élményeinket, ahol nosztalgiázhatunk...- nagyon jó visszaemlékezve újra átélni a gyerekkor, fiatalkort,vagy akár a nem régen történt eseményeket.. Szívesen olvassuk mások élményeit, míg közben a saját élményeink is előjönnek

Válasz

Dienes Miklós üzente 12 éve

A görögdinnye a kedvenc gyümölcsöm nyáron. Emlékszem gyerekkoromban vasárnaponként
megjelentek a dinnyeárusok a falunkban (Szamosszeg), a Nyírségből jöttek, nálunk a fekete földön nem termesztették és mindig kértem édesanyámat, hogy vegyünk legalább egy kisebbet, úgy 2-3 kilósak lehettek, nem olyan nagyok mint manapság, de nagyon jó ízű, frissítő volt, úgy emlékszem. Egyszer a nagybátyám is hozott Vajáról egy "szekérderékkal"(kb.30db.-t), mert sok termett nekik és másnak is. Minden nap dinnyét ettünk akkor, még a szomszédoknak is adtunk belőle a szomszéd gyerekek örömére! Jó néha "nosztalgiázni", mindig szívesen emlékszem vissza gyerekkoromra, főleg a jó dolgokra )rossz is volt bőven).
Jó étvágyat a dinnyéhez! Miklós.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Kedves Miklós, köszönjük a kiegészítést. Margó

Válasz

Dienes Miklós üzente 12 éve

Görögdinnye(Citrullus lanatus). Afrika trópusi területein él őshonosan, így az ókori Egyiptomban és Indiában termesztették. A zsidók az egyiptomi fogság alatt ismerték meg, majd a kivonulás után meghonosították Palesztinában is. A kobak termés húsa sárga, narancssárga és piros lehet, a magszín változatos.
Sárgadinnye(Cucumis melo). Indiai eredetű. főleg sárga húsú, ritkábban zöldes belű fajtái vannak. A magyarság régóta termeszti, az első nyomai a honfoglalásra nyúlnak vissza. Nagy cukortartalmú, ezért belőle lé, lekvár, aszalvány, sőt szeszes ital (Turkesztán!) is készíthető. Forrás: "Lyra florae"(1987). Miklós.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

nagy lajos üzente 33 perce

Így igaz !!! De csak Magyar dinnyét vegyűnk ha jót akarúnk !!!!!

Válasz

nagy lajos üzente 12 éve

Így igaz !!! De csak Mar dinnyét vegyűnk ha jót akarúnk !!!!!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu