9 plusz ok, amiért szeressük a dinnyét
Tomanóczy Andrea, 2012. június 15Bien.hu
A legmelegebb hónapok
szinte elképzelhetetlenek dinnye nélkül. Legyen az görög, vagy sárga,
teljesen mindegy, a forró, nyári délutánokon rendszerint előkerül
valamelyik típusa, ráadásul nem csak finom, hanem egészséges is - lássuk
miért:
Az egészség szolgálatában
Az egészséges életmód hívei körében a dinnye az
egyik legnépszerűbb gyümölcs, hisz’ nem csak finom és hűsít a nagy
melegben, hanem igen egészséges is. Számtalan pozitív hatása révén külön
diéta is épül rá.
Fogyaszthatjuk önmagában nassolnivalóként, de salátát, üdítőt, sőt, alacsony kalóriájú desszertet is készíthetünk belőle.
Magas víz- és vitamintartalom
A görögdinnye mondhatni a legmagasabb víztartalommal
bíró gyümölcsünk. Sokan azt hiszik, hogy kizárólag szomjoltásra jó,
pedig ezen tulajdonsága több élettani funkciót is pozitívan befolyásol.
Persze
a vízen kívül rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, tehát
tévedés úgy gondolni rá, mint egy tápérték nélküli finomságra.
Kitisztítja a szervezetet
Szinte nincs is olyan gyümölcs, amely olyannyira ki
tudná tisztítani a szervezetet, mint a dinnye. Mivel kb. 90%-a víz,
gyorsan keresztülhalad rajtunk, magával sororva a lerakódott
méreganyagokat.
Igazán jó vízhajtó, és kitűnően orvosolja az
elsavasodást is, ezért a lúgosító diéták egyik fő eleme. Hígítja a vért,
serkenti az anyagcserét, és hatása nemcsak belsőleg, de külsőleg is
megmutatkozik.
Kívül-belül hidratál
Nyáron a szervezet – így a bőr is- hamar kiszárad,
ezért folyamatos utánpótlásra van szükség. Sokan ekkor sajnos cukros
üdítőkhöz nyúlnak, pedig ezek egyrészt nem oltják a szomjat, másrészt
alig hidratálnak.
Amennyiben egészségesebbre, laktatóbbra és
finomabbra vágyunk, falatozgassunk sárga- vagy görögdinnyét, ugyanis
ugyanolyan jó szomjúság és dehidratáció ellen, mint a víz.
Dinnye emésztési problémákra
Való igaz, a dinnye hamar eltelít, de sokat segíthet
emésztési panaszok esetén. Ha nehéz ételt ettél és utána fájdalmaid,
gyomorgörcsöd van, egyél egy kis dinnyét, mivel hamar orvosolja a
problémát, mivel serkenti az emésztést és nyugtatja a gyomrot.
Vitaminbomba
A dinnye egy igazi vitaminbomba, ugyanis rengeteg
A-B6-C-vitamint tartalmaz. Az előbbi nagyon jó hatással van a szemre,
javítja a memóriát, valamint kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök
ellen is felveszi a harcot, ami a ráncok kialakulásáért felelős.
A
B6-nak a sejtlégzésben kiemelkedő szerepet tulajdonítanak, emellett
hozzájárul a bőr rugalmasságához, valamint csökkenti a premenstruációs
szindróma tüneteit is. A C-vitamin szintén antioxidáns, erősíti az
immunrendszert, javítja a hangulatot, valamint fokozza a koncentráló
képességet.
Dinnyével a szexuális vágy fokozására
A dinnyében található vitaminok és ásványi anyagok mind pozitívan befolyásolják a szexuális vágyat.
A
benne lévő enzimek a cink és a mangán növeli az ondó mennyiségét,
fokozza a vérkeringést, illetve a libidót, tehát nyugodtan etesd vele a
párodat, vagy falatozgassatok dinnye kockákat egymás hasáról.
Segítség a fogyókúrában
Mint már említettük, külön diétát is építenek rá,
mivel igazán gyors sebességgel olvasztja le rólunk a felesleges kilókat.
Ez egyrészt vízhajtó, másrészt emésztésserkentő tulajdonságának
köszönhető, valamint annak, hogy hamar eltelít, így utána hosszú ideig
nem kívánunk semmit sem enni.
Kalóriaszegény, tehát szinte
annyit fogyaszthatunk belőle, amennyit csak szeretnénk, és még akkor is
fogyunk, ha egész nap falatozgatunk belőle.
Dinnye a szépségápolásban
Bármelyik fajta dinnyéről van szó, mindkettő nagy segítséget jelent a szépségápolásban.
Magas
antioxidáns tartalma miatt a kisebb ráncokkal száll szembe, a bőr
hidratáltabbá és puhábbá válik, míg az erős méregtelenítés következtében
a combokon meglévő narancsbőr állapotát is nagyban javítja, ami nyáron
valljuk be, nem egy utolsó szempont.
Görögdinnye(Citrullus lanatus). Afrika
trópusi területein él őshonosan, így az ókori Egyiptomban és Indiában
termesztették. A zsidók az egyiptomi fogság alatt ismerték meg, majd a
kivonulás után meghonosították Palesztinában is. A kobak termés húsa
sárga, narancssárga és piros lehet, a magszín változatos.
Sárgadinnye(Cucumis melo). Indiai eredetű. főleg sárga húsú, ritkábban
zöldes belű fajtái vannak. A magyarság régóta termeszti, az első nyomai a
honfoglalásra nyúlnak vissza. Nagy cukortartalmú, ezért belőle lé,
lekvár, aszalvány, sőt szeszes ital (Turkesztán!) is készíthető. Forrás:
"Lyra florae"(1987). Miklós.
Kommentáld!