Biokert: ÜNNEPI ÉTKEK (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1999 fő
  • Képek - 3374 db
  • Videók - 168 db
  • Blogbejegyzések - 467 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 50 db

Üdvözlettel,

Biokert vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

ÜNNEPI ÉTKEK

Ezt a témát Egyed Józsefné indította 11 éve

Kedves Klubtársaim, ide olyan ételek, italok... receptjeit várjuk, melyek anyagai Mo-n termelhetők, beszerezhetők és ünnepnapokra ajánljuk. Kímélő étrendre, v. diabéteszre is várunk recepteket. Ha Te is elkészítetted már, és tudod, hogy kb. hány személyre elegendő, ill. az összes felmerült költségeit, kérjük, azt írd a végére. Margó

Hozzászólások eddig: 22

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Karácsonyi aprósütemény

60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát készítünk. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére.

Válasz

Perreyné Zsuzsa üzente 10 éve

Almás gesztenyetorta

3 tojásból kakaós piskótakarikát sütünk. 70 dkg almából citrommal fahéjjal, szegfűszeggel és korianderrel kompótot készítünk, és kihűtjük. 3 tojássárgájából, 2 dl tejföllel, vaníliával, cukorral, krémporral vaníliakrémet készítünk, ki-hűtjük. (Aranka, Gála is jó, kevesebb tejjel!) A kihűlt krémhez 30 dkg tejszínhabot, és 1 dl olvasztott zselatint lazán keverünk.
A laposan kettévágott egyik tortalapra 40 dkg áttört gesztenyemasszát egyenletesen terítünk. A lecsöpögtetett almával szorosan kirakjuk. A vanília krémet ráterítjük. Végül a tortalap másik felével befedjük. (Ajánlatos karikában összerak-ni.)
Néhány órai összedermedés után a tetejét és az oldalát a tejszínhabbal bevonjuk, tejszínrózsákkal díszítjük. Megszórhatjuk kakaóporral, színes cukorral, stb.

89796_d921e3f33add_s

almas_gesztenye_torta1_1377378_8808_n.jpg

89797_57f1646145a3_s

megkezdett_almasgesztenyes_1377385_6410_n.jpg

Válasz

Perreyné Zsuzsa üzente 10 éve

Talán még elkészül Karácsonyig!
Fügebor I

Hozzávalók: 50 dkg aszalt füge
50 „ cukor
½ „ élesztő
½ „ bórkő, 1 ½ l víz

Az 5 literes üvegbe szórjuk a felaprított fügét, rámorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot. A bórkövet kevés vízben feloldjuk, és azt is az üvegbe öntjük. A vízzel felöntjük az egészet. Hat hétig néhányszor megkeverve állni hagyjuk. Hat hét után az üveget felöntjük (csurig) vízzel. Állni hagyjuk, amíg kiforr és letisztul. Leszűrjük üvegekbe öntjük.

Fügebor II

Szintén 5 literhez.
Hozzávalók: 1 csomag füge
1 „ mazsola
1 kg cukor
1 dkg élesztő, ½ csomag vaníliás cukor, víz

Az apróra vágott fügét a többi hozzávalóval együtt üvegbe rakjuk, ¾ - ig felöntjük vízzel és gézzel lekötjük. 2 – 4 hét után felöntjük az üveget vízzel. További 2 – 4 hét után, amikor már szépen letisztult át lehet szűrni üvegekbe.

Szűrni a legjobb kávéfilterrel bélelt tölcséren keresztül, vagy ún.: festékszűrővel, ami pár µ nagyságú lyukakkal rendelkezik. Az üvegek alján így is lesz egy kis seprő.

Válasz

Perreyné Zsuzsa üzente 10 éve

Disznósajt magyarosan

Hozzávalók: 1 fej
1 nyelv (aki szereti vágás előtt vehet még hozzá 2 – 3 db –t)
15 dkg szalonnabőr
3 nagy gerezd fokhagyma (3 mokkás kanálnyi a pépből)
Só, törött fekete bors, pirospaprika

A hozzávaló húsféléket csíkokra vágjuk, a fejet ki kell csontozni előtte. A zúzott fokhagymát néhány kanál abalével kiáztatjuk. A levet az aprított húsfélével, és a fűszerekkel jól elkeverjük. Ne legyen túl száraz a massza erre figyeljünk. A megtisztított gyomorba töltjük. A gyomrot bevarrjuk. Ha esetleg marad ki töltelék, felhasználhatjuk a hólyagot; így gömböcöt kapunk. A gyomrot legalább 1 óra hosszat abáljuk. Abálás után lehet préselni, és van, aki úgy szereti füstölni is.


Paprikás füstölt tea szalonna

Lehetőség szerint pörzsölt disznóból készítjük. A jól kifagyott és legalább 1 napot pihent háta szalonnából 40 cm hosszú és 5 cm széles és legalább 3 cm magas csíkokat hasítunk. Minden oldalukat jól bedörzsöljük sóval és a többi közé rakjuk a sózó edénybe. Naponta forgatjuk. Amikor 6 nap múlva a sózó edényt felöntjük páclével ezt sem vesszük ki!
A páclé hozzávalói: 1 nagy fej zúzott fokhagyma, 8 nagy fej karikára vágott vöröshagyma, 2 dkg babérlevél, 5 dkg koriander, 5 dkg egész bors, 15 dkg cukor, 2 dkg salétrom só, 3 l víz, 2,5 dl ecet. A hozzávalókat az ecet nélkül felfőzzük, ha kicsit hűlt hozzáadjuk az ecetet.
A fenti páclé, ha esetleg nem eléggé lepi el a sózott darabokat, akkor én bolti sonkapácot szoktam a dobozon levő előírás szerint készíteni, és ezzel pótolom a hiányzó folyadékot.
6 nap után a tea szalonnának valót kiszedem a léből, 1 napig szikkasztom, egyik végét átszúrom, és erős spárgát kötök rá. Szép élénk pirospaprikában megforgatom jó alaposan. Lazán csomagoló papírba bugyolálom, de úgy hogy szilárdan álljon rajta. Így megy a lassú füstre 2 napra. Füstölés után szikkasztás és hűtve tárolás. A papír végig rajta marad! Jól bírja a mélyhűtést. Szintén Debrecen környéki finomság!

Válasz

Perreyné Zsuzsa üzente 10 éve

Megjöttek a hidegek, indulhat a kocsonya szezon!
Kocsonya, ahogy mi szeretjük.

Kocsonyából nem lehet keveset főzni! Olyan, mint a töltött káposzta, vagy a húsleves. A legkevesebb, ami eddig nekem sikerült 8 mélytányér (Leó fagyis doboz).

Hozzávalók: kocsonyahús 2 kg legyen benne ¼ fej, 1 – 2 köröm, farok, és bőrke
füstölt hús 25 dkg, köröm, csont, vagy ami kapható
személyenként 1 szelet színhús (tarja, comb)
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 db cseresznyepaprika
2 – 2 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
szemes bors 15 – 20 szem, só

A húsokat megmosva, ha kell átkefélve, a füstöltet madzag nélkül odatesszük egy 6 literes fazékban főni hideg vízben. Amikor főtt egyet a habot leszedjük róla és belerakjuk, a hagymát, zöldséget, fűszert. Most már takarékon zubogtatjuk 3 – 4 óra hosszat. Az utolsó harmadában a fővési időnek óvatosan belerakjuk a szelet húst is. Amikor kész hidegre rakjuk. Másnap lezsírozzuk, és feltesszük ismét a tűzre. Már nem főzzük, csak megmelegítjük. Most szétszűrjük, két részre; amit felhasználunk, és amit kidobunk (kutyának). Az előkészített tányérokba szétosztjuk az elfogyasztásra szánt húsokat, ízlés szerint a zöldséget is, aki szereti. Nálunk csak a színhús (szelet és füstölt), Andrisnak (párom) répa is kerül alulra. Most rámerjük a levet is lehetőleg egyformán elosztva. Tálcára rakva hidegre visszük. Dermedés után fogyasztható. Mi pirospaprikával szórjuk meg a tetejét, és citromlével (1/2 citrom) locsoljuk meg.
Van ahol (valamikor Anyuék és nagyanyámék is) nagy tálra rakják az összes benne főtt dolgot pl.: ½ fej, köröm, fül, farok, stb., és mindent leesznek a csontokról. Van, ahol nem zsírozzák le, és megszórják porpaprikával. A sertésen kívül lehet még csirkéből, halból, és zöldségből, illetve vegyes húsból is készíteni.

Válasz

Perreyné Zsuzsa üzente 10 éve

Disznósajt magyarosan

Hozzávalók: 1 fej
1 nyelv (aki szereti vágás előtt vehet még hozzá 2 – 3 db –t)
15 dkg szalonnabőr
3 nagy gerezd fokhagyma (3 mokkás kanálnyi a pépből)
Só, törött fekete bors, pirospaprika

A hozzávaló húsféléket csíkokra vágjuk, a fejet ki kell csontozni előtte. A zúzott fokhagymát néhány kanál abalével kiáztatjuk. A levet az aprított húsfélével, és a fűszerekkel jól elkeverjük. Ne legyen túl száraz a massza erre figyeljünk. A megtisztított gyomorba töltjük. A gyomrot bevarrjuk. Ha esetleg marad ki töltelék, felhasználhatjuk a hólyagot; így gömböcöt kapunk. A gyomrot legalább 1 óra hosszat abáljuk. Abálás után lehet préselni, és van, aki úgy szereti füstölni is.


Paprikás füstölt tea szalonna

Lehetőség szerint pörzsölt disznóból készítjük. A jól kifagyott és legalább 1 napot pihent háta szalonnából 40 cm hosszú és 5 cm széles és legalább 3 cm magas csíkokat hasítunk. Minden oldalukat jól bedörzsöljük sóval és a többi közé rakjuk a sózó edénybe. Naponta forgatjuk. Amikor 6 nap múlva a sózó edényt felöntjük páclével ezt sem vesszük ki!
A páclé hozzávalói: 1 nagy fej zúzott fokhagyma, 8 nagy fej karikára vágott vöröshagyma, 2 dkg babérlevél, 5 dkg koriander, 5 dkg egész bors, 15 dkg cukor, 2 dkg salétrom só, 3 l víz, 2,5 dl ecet. A hozzávalókat az ecet nélkül felfőzzük, ha kicsit hűlt hozzáadjuk az ecetet.
A fenti páclé, ha esetleg nem eléggé lepi el a sózott darabokat, akkor én bolti sonkapácot szoktam a dobozon levő előírás szerint készíteni, és ezzel pótolom a hiányzó folyadékot.
6 nap után a tea szalonnának valót kiszedem a léből, 1 napig szikkasztom, egyik végét átszúrom, és erős spárgát kötök rá. Szép élénk pirospaprikában megforgatom jó alaposan. Lazán csomagoló papírba bugyolálom, de úgy hogy szilárdan álljon rajta. Így megy a lassú füstre 2 napra. Füstölés után szikkasztás és hűtve tárolás. A papír végig rajta marad! Jól bírja a mélyhűtést. Szintén Debrecen környéki finomság!

Válasz

Perreyné Zsuzsa üzente 10 éve

Jönnek a disznóvágások!!!!
Hartai kolbász

Hozzávalók: 10 kg hús (8 kg színhús, 2 kg szalonnának való)
22 dkg só
40 „ pirospaprika (hartai)
2,5 „ őrölt fekete bors
20 „ fokhagyma (pucolva, főzve, péppé törve!; amennyi víz ellepi éppen csak)
5 „ őrölt köménymag
Ha van 1 evőkanál salétromsó.

A finomra, vagy 2x darált húsból és szalonnából készült masszát a hozzávaló fűszerekkel vegyítve jól eldolgozzuk. Kóstoljuk, ha kell utána ízesítünk. Vékonybélbe töltjük, és 35 – 40 cm hosszú párokat csinálunk. Két napig a levegőn szikkasztjuk, harmad nap mehet a füstre. 2 napos füstölés után 1 – 2 napot megint szikkasztjuk, és rakhatjuk a rúdra a spájzba (padlásra). A mi családunk frissen vajas kenyérre kenve szereti legjobban!

Hurkából szülővárosomban mindig 3 féle készült.
Tüdős hurka

Hozzávalók: 1 tüdő, fodorháj, a torokról véres zsíros hús
20 dkg zsír
25 „ rizs (előző nap szoktuk megfőzni)
8 – 10 dkg só
1 g őrölt bors
1 gerezd fokhagyma (1 kávéskanál a pépből)
1 fej hagyma
A húsokat, hájat megfőzzük az abalében és ledaráljuk. A fej hagymát apróra vágjuk és a zsíron sárgára fonnyasztjuk. Az összes hozzávalóból lágy masszát keverünk és betöltjük vastagbélbe. A hurka párjai olyan 20 – 25 cm hosszúak. 10 – 15 percig abáljuk, deszkán szétrakjuk, vagy rúdon szellőztetve kihűtjük. Sütésig hűtőben tartjuk, nem szokott annyi maradni belőle, hogy fagyasztani kelljen.

Véres hurka

Hozzávalók: 1 l vér
6 db zsemle (előző nap felkockáztuk, és a sütőben szárazon megpirítottuk egy kicsit)
30 dkg fodorháj
30 „ vöröshagyma
10 „ zsír
só, törött bors, teáskanál majoranna, mokkáskanál őrölt szegfűszeg
Az abalével leöntjük a zsemlét. A hájat megdaráljuk, a hagymát megsárgítjuk. A sóval kevert vért hozzáadjuk a többi hozzávalókhoz, és jól elkeverjük. Megkós-toljuk, ha kell még ízesítjük. Töltjük, abáljuk és szikkasztjuk a szokásos módon.


Debreceni májas hurka

Hozzávalók: 1,25 kg rizs
50 dkg máj
75 „ vegyes zsiradék + 1 evőkanál zsiradék
1 nagy fej vöröshagyma
6 dkg só
1 „ őrölt fehér bors
½ dkg szegfűbors
1 g majoranna

Az egy evőkanál zsiradékon fonnyasztott hagymát összekeverjük a darált hús-félékkel és fűszerekkel. Kóstoljuk, töltjük, abáljuk, szikkasztjuk.

Válasz

Perreyné Zsuzsa üzente 10 éve

Ugráló nagypapa

Hozzávalók: 25 dkg csokoládé
17 dkg vaj
12 dkg porcukor
½ kg gesztenye massza
1 dl konyak vagy rum

A csokoládét megolvasztom, a vajat habosra keverem a cukorral, robotgépben (vel) az összes hozzávalót jól eldolgozom, végül folpackkal bélelt őzgerincben egy éjszakán át dermesztem.
Elég "tömős", ne csináljatok elsőre dupla adagot belőle!

Olajos kuglóf

Hozzávalók: 4 dl tej
3 dkg élesztő
30 szem édesítő, vagy ennek megfelelő cukor
1 – 2 mk. vanília aroma, vagy vaníliás cukor
1,5 dl étolaj
50 dkg finomliszt
2 tojás
1 citrom reszelt héja
2 ek. kakaópor
5 dkg mazsola, csipet só
Langyos tejben az élesztőt a (vanília aromával) felfuttatjuk. Ha felfutott hozzákeverjük az olajat. A lisztet tálba rakjuk és a sóval, cukorral, citrom héjával, tojásokkal, és az olajos keverékkel jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a fánktésztához hasonlóan hólyagos. A tésztát deszkán elfelezzük, az egyik részébe keverjük a mazsolát, a másikba a kakaót. Mindkettőből cipót gyúrunk és olajozott gyúrólapon letakarva 1 órán át pihentetjük. A világos színű tésztát olajos kézzel ellapítjuk, húzogatjuk négyzet alakúra. A barna tésztával ugyanígy járunk el, a fehérre rakjuk, és feltekerjük, mint a bejglit, néhányat még csavarunk rajta; kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt nagy (vagy két kisebb) kuglófformába tekerítjük. Letakarva még 20 percet pihentetjük. Közepes lángnál 165°C kb. egy óra alatt tűpróbáig megsül, a formában hagyjuk kihűlni.
Vigyázat sok lesz!

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kedves Zsuzsa, köszönjük az itt feltett receptjeidet, szívesen olvasnánk a Háztartásszervezés és -vezetés közösségemben is.
http://haziasszonyokklubja.network.hu/
Ha van kedved és időd, kérlek rakd fel oda is. Margó

Válasz

Perreyné Zsuzsa üzente 10 éve

Hidegen kelt sajtos pogi

Hozzávalók: 50 dkg grízes liszt
30 dkg reszelt sajt (lehet a fele füstölt, esetleg még többféle)
1 db kocka margarin
½ „ élesztő
1,5 dl tej, kb.: 2 dl tejföl, 1 kiskanál só

A lisztet a margarinnal, a sóval elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral felfuttatom a tejben, és a tésztához adom. Hozzákeverem a tejfölt is és a reszelt sajtot. Rugalmas tészta lesz, ami elválik az edénytől és a kezünktől is. Körbelisztezve és szorosan letakarva a hűtő aljában hagyom másnap reggelig, vagy tovább. Átgyúrom, hüvelykujj vastagra nyújtom, rácsozom és szaggatom. Előmelegített sütőben szép barnás rózsaszínűre megsütöm. Nem árt több sajttal és dupla mennyiségben készíteni!
Sajttal töltött részeges őszibarack

Hozzávalók: 4 db őszibarack, vagy 8 db ½ befőtt
30 dkg tejszínes krémsajt
1 dl sherry, száraz fehérbor
csipet só, késhegynyi őrölt fehér bors, szerecsendió csipetnyi

Az őszibarackokat hámozzuk felezzük, magjukat kidobjuk, a befőttet lecsepegtetjük, külsejét szárazra töröljük. A krémsajtot habosra keverjük a sherryvel, sóval, borssal. Habzsákból, vagy kanállal elosztjuk a fél barackok magházában/tetején. Hogy stabilan álljanak, lehet egy picit levágni a gömbölyű részéből. Szerecsendióval megszórjuk, vagy frissen ráreszelünk. Behűtve tálaljuk. Hidegtál része is lehet. Vagy önálló előétel.

Diós gorgonzola krémmel töltött avokádó

Hozzávalók: 2 db avokádó vagy körte
½ citrom
15 dkg gorgonzola, vagy roqefort sajt
10 dkg dióbél
2 dkg vaj
1 evőkanál tejszín
só, őrölt bors, szerecsendió

Az érett avokádó magját kivesszük, kapunk 2 felet. Megcsepegtetjük a citrommal. Ha körtéből csináljuk; meghámozzuk, felezzük, magházát kiszedjük. A dióból 4 szép felet félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára törjük. A sajtot villával összetörjük, beledolgozzuk a tejszínt, vajat. Sózzuk, borsozzuk, meg-szórjuk szerecsendióval, és belekeverjük a diót. Az avokádókat megtöltjük. A félretett diókkal díszítjük, tehetünk petrezselyem levélkéket a dió alá. Behűtve tálaljuk.

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

먹튀사이트 https://meogtwijikimi.com ...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

먹튀검증사이트 https://meogtwibank.com ...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

토토사이트추천 https://totositepang.com you ...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

에볼루션 https://evokorea.com It's late discovering this ...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

메이저사이트 https://thebrennanhouse.org ...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

먹튀사이트 https://everyonetoto. com Your online diaries...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

เว็บไซท์ แทงบอลออนไลน์ ...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

토토사이트추천 https://totohighkr.com Useful ...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

안전카지노사이트 https://www. casinosesang.com World of ...

Owenn Owenn írta 3 hete a(z) Tere-fere fórumtémában:

온라인카지노순위 https://casinohunter24.com ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu