Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Biokert közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Biokert vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Kormos György indította 13 éve
Egy közösségi tag kéréséből adódott az ötlet, illetve abból, hogy többen írtak már különböző tartósító, eltevési praktikákról. Tudom, hogy rengeteg helyen találhatók tartósítási, eltevési receptek az Interneten. Azonban, ha ide a klubtagok az általuk használt módszereket írnák le, úgy gondolom nem lenne hiábavaló. Aki jónak látja, egyetértésének jeleként írja le bevált egyéni receptjeit.
Hozzászólások eddig: 18
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
mivel ez az eltevés ide hoztam
Most ide hozom a témát mivel ez is az egészségröl fog szólni ,Tehát levegőzés kikapcsolódás haszon. mármint értékes gyógynövény gyüjtés .Kihasználva a tegnapi jó időt,elindultunk medvehagymát szedni .Tv rádió már foglaklozik vele hogy be akarják tiltani, és csak felügyelet szervezett túrák álltal szabadjon szedni .Ugye mindent összetaposnak szemetelnek kihuzzák stb .Mi Móriak könnyen vagyunk itt nálunk közel vannak telepek lelöhelyek !Tegnap is a mi titkos lelöhelyünkön voltunk.Vértes Csákvár Vértes déli oldala ,max 5 Km tőlünk .Egy röpke óra alatt szedtünk 2 x 20 literes kannányit .Most még zsenge 15 -20 cm -es levelekkel .még 3 hétig jó. utána már virágzik és akkor már nem gyógyít úgy mint fiatal korában.Ma feldolgozzuk majd eltesszük a fagyasztóba, és a másik részit péppé zúzva sóval olivával. üvegekbe tesszük .Nagyon nagy érték .Megjegyzendö ,1 tő pohárban A Baumaxban 500 forint .nem tálca.Tisztelettel
Bori és János A gyógy füszer és különleges zöldségek és táplálkozás klub vezetöi.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Dienes Miklós üzente 11 éve
Én a múlt évben(2011) kezdtem a lekvárfőzéshez (sose késő!), mert rengeteg nyári alma termett,( egy régi fajta), elhagyott tanya
környékéről ültettem a csemetét 1982-ben. Metszeni, permetezni nem szoktam! A lehullt érett gyümölcsöt szedem fel, a javát
kivagdalom, a rossza megy a komposztba. Éretten finom, édes, a darazsak is nagyon szeretik, csak másod évente terem bőven,
de így is annyi lekvárom lett, hogy 2 évig is elég lesz. Tartósító szer nélkül készül. Forrón rakom üvegekbe, fémkupakkal zárom, fejjel lefelé teszem vastag törülközővel bélelt kosárba, száraz dunsztban hűl ki. Cukrot nem tettem hozzá, mert így is finom édes,
nyersen is kellemes ízű. Így főzöm a meggy, ribizli, málna dzsemet is, vegyeset is: meggy-sárgabarack, málna-meggy, birs-fekete szőlő -20-30% cukorral!!!, így érvényesül a gyümölcs "valódi" íze-zamata. Persze ez ízlés dolga, mi így szeretjük! Miklós.
Egyed Józsefné üzente 11 éve
A megmosott, megtisztított, szükség szerint aprított gyümölcsöt, zöldséget lecsepegtetem, üvegekbe rakom, üvegenként fűszerezem. Szirupot, v. savanyított , levet melegítem fel a natrium-benzoáttal, közben keverem, hogy a cukor, só, felolvadjon. Egy nagyobb tálba állítom a megtelt üveget és csordulásig felöntöm a lével, majd lezárom. Ezután rakok több üveget egy nagyobb fazékba és a befőttes üvegek 4/5 részéig tiszta vízzel felöntve gyöngyözésig melegítve tartom kb. l5-20 percig fedővel borítva. Majd a vízben hagyom kihűlni. Ekkor az üveg fedele behorpad, /v. a celofán is behúzódik/, ha fejjel lefelé fordítjuk nem szivárog a lé az üvegből. Az üveg külsejét megtörlöm és felteszem a polcra, a gyerekeim, meg szépen leszedegetik. Az unokáim 4, 5 évesek még csak mutatják, hogy melyiket szeretnék. :-)) A kimaradt és kihűlt felöntőlé később is felhasználható. Margó
Egyed Józsefné üzente 11 éve
A szalicil fokozza a gyomorsav-termelést, ezért próbáljuk más anyagokkal helyettesíteni: Nátrium-benzoát, Kálium-szorbát, de mind a kettő vegyszer. Ha nem akarod használni, a lekvároknál nekem jól bevált az a módszer, hogy nagyon besűrítve, színültig töltöm a langyos lekvárral a jól záródó fedeles üveget, és vizes dunsztolással elérem, hogy, a fedele kihűléskor befelé hajlik, kizárva a levegőt az üvegből - ezért nem romlik meg. Margó
Egyed Józsefné üzente 11 éve
Kedves Kormos György, köszönöm a Fórum-téma indítását, és azoknak a Klubtagoknak is, akik leírták a tartósítási módszereiket. Elevenítsük fel ezt a témát ismét, hiszen itt van a tartósítási szezon ismét. Margó
kocsisne ilonka üzente 13 éve
A pritamin paprikára gondolsz ugyan anyi mintha csak le soznádd itt csak anyi a külömbség nem ugy hagyod hanem meg fözödd és olyan lesz mint az a drága tubusos bolti csak egy kicsivel jobb mert ebben csak paprika van iluskamami
Őze Antalné üzente 13 éve
Érdeklödöm, hogy hogyan kell eltenni a paprikát ha főződ. Kell ahhoz is só és mennyi. Köszi a válaszod mert én most akkarom eltenni?
kocsisne ilonka üzente 13 éve
Abodzát keverd ösze fekete szederrel ha van még csak ugy finom igazán ne paszirozd mert a javát eldobodd iluskamami
kocsisne ilonka üzente 13 éve
Ediit mond meg mi az ami nem igényel munkát én a paprikát nem husdarálon darálom hanem turmikszolom itt már egy müveletett meg sporoltam nem csak simán lesozva teszem el hanem megfözöm iolyan mint a bolti vagyis jobb egy tubus a boltba nézd meg menyi hadd ne irjam le az árát Akkor már megérte vele dolgotni van jo mézes paprika fokhagymával töltött paprika receptem is ha érdekell valakit le irom sött szöllö befött receptem is iluskamami szoval most már sürübben leszek ha akarjátok le irom hogy a kertben termet zöld paradicsommal mit kell csinálni hogy a lakásba be pirosodjon szoval ilyeneket ha kiváncsiak vagytokiluskamami
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás